Mam pytanie. Jadę nad morze i chciałbym przeczytać jakąś książkę, która jest po prostu straszna. Na ogół czytam S.Kinga, ale nie za bardzo nastraszył mnie :) (Może Cmętarz zwieżąt pod koniec, czegoś takiego właśnie szukam). Może ktoś kto lubi "bać się książki" pomoże mi odkryć jakieś składy grozy w książkach? :)
hary poter najgorsze jak goni go dudley albo waz ucieka z zoo wtedy jest straszne
http://www.ceneo.pl/1221234cl-Opowiesci_o_makabrze_i_koszmarze
Baaardzo polecam ten zbiór opowiadań. Wcześniej zalecam przeczytać w internecie jakieś jego opowiadanie - nie wszystkim przypadnie do gustu lovecraftowski styl :)
O to ciekawie za zbiorami nie przepadam, wole raczej dłuższą fabułę, a co do lovecrafta miałem właśnie się za niego brać :)
[2] Trolle widzę o północy się ujawniają :P
I jeśli można prosić o link, gdzie mogę jakieś opowiadanie wyczaić w sieci
,,Ręka mistrza" - potrafi nastraszyć, jeszcze w morskiej scenerii, najstraszniejsze sceny książki dzieją sie właśnie na plaży, pasuje jak ulał!
Jeżeli King cię nie postraszył to masz kiepską wyobraźnię i nic cię nie nastraszy :P
Łowca Snów (Kinga) mnie nieźle nastraszył, do tego stopnia, że nie bardzo chciało mi się iść do kibla nocą mimo parcia na pęcherz. Mówię tutaj o początku książki, do czasu wyjścia z akcją poza domek myśliwski.
[7] Wyobraźnie właśnie posiadam, nie rozumiem tego stwierdzenia skierowanego do człowieka, który lubi czytać książki, po prostu może nie chwytałem za te "mocniejsze" książki Kinga :) Łowce Snów dziś widziałem na "Festiwalu taniej książki" pozdrawiam z Ustronia :)
Z Kinga polecam "Worek kości" - jedyna jego książka, przy czytaniu której miałem ciary. Poza tym daje radę również książka "Ruiny" Scotta Smitha (pod warunkiem, że nie wiesz na jej temat NIC... w przeciwnym razie zaskoczenia i klimatu nie będzie).
Czytajac Lovecrafta wynudzilem sie niemilosiernie, powiesci Kinga wciagaja ale nie powoduja ciarek, moze skusze sie na ten "Worek kosci" co sekret poleca
Masterton, a nie jakiś nudziarz King ;)
Clive Barker, mówi wam to coś?
GEJ!!!11one
Niż "TO" dużo bardziej przeraziło mnie "Rose Madder" - pewnie ze względu na tematykę, dla mnie po prostu coś niewyobrażalnego, bicie własnej żony.
Polecam również "Egzorcystę", niestety autora nie pamiętam, powstał w każdym razie film na podstawie książki ^^
[15] Szukałem tutaj Mastertona , lecz niestety nie mogę znaleźć z Lovecraftem to samo.
Wydaje mi się, że mignął mi gdzieś 'Worek kości' i 'Mroczna połowa' S.Kinga
Odchodząc od horrorów, może ktoś zna jakiś dobry Thriller? jak na razie najlepszy wg. mnie Lista śmierci Paul'a Johnstona i szczerze bardzo polecam :) Jedna z najlepszych książek jakie czytałem.