Jak w tytule: jaka jest według was najlepsza karta za ok. 2000 zł?
Mam na myśli modele następujących kart: RTX 2060 Super, RTX 2070, RTX 2070 Super, RX 5700, RX 5700XT.
Ważne cechy to oczywiście cena/wydajność, kultura pracy oraz bezawaryjność.
Warto brać najtańszy możliwy model wydajniejszej karty, czy może najlepszy możliwy model słabszej karty graficznej?
AMD czy Nvidia? Podobno RXy miały poważne problemy ze sterownikami, czarne ekrany, crashe do pulpitu itp. jak to wygląda teraz?
Liczę na podzielenie się swoimi opiniami przez posiadaczy tych kart, co pomoże mi i zapewne wielu innym osobom w wyborze najlepszego dla nich modelu karty graficznej w tym przedziale cenowym.
Chodziło mi o konkretne modele kart, na przykład słyszałem że RTXy od msi mają piszczące cewki a radeony wiele problemów ze sterownikami i zależy mi na tym żeby to zweryfikować u posiadaczy tych kart.
Ja mam ten model MSI Ventus OC, co podobno piszczy. Piszczy lekko i to tylko powyzej 300FPS.
Zdaje się, że Lipton robił wielki test 2070s na yt
Jak dobrze pamiętam to z tańszych palit gamerock, a droższe to Asus strix
A jak to obecnie wygląda z kartami AMD? Czy sterowniki są już stabilne? Bo zastanawiam się nad RX 5700 lub 5700XT, nie zależy mi na ray tracingu a te karty są obecnie znacznie tańsze niż odpowiedniki wydajnościowe od nvidia.
Jako tako. Mam 5700XT i jak na razie od kiedy poprawili z miesiąc temu ostatnią wpadkę to nie narzekam.
W sumie na nvidii miałem problemy podobnej skali, choć nie tyle ze starami co z ich softem, który nimi mieszał.
Ja mam MSI Evoka, ale nie jest to karta, która mogę na 100% polecić. Raczej spojrzałbym na coś nowszego, bo o ile temperatury trzyma to jest dość głośna (choć i tak o niebo lepsza od referentow). Jednak jak składałem kompa w październiku to niespecjalnie było cokolwiek lepszego dostępne.
Ja mam 2070 super Gaming oc, nie ma problemów żadnych. Aczkolwiek jest lekko głośniejsza od 1070 Zotaca, którą miałem wcześniej.
W międzyczasie miałem jeszcze 2070 super Asus dual coś tam. NIE POLECAM, dwa wiatraki nie wyrabiają, była głośna jak przeciąg w oknie
Dobra beka jesli chodzi o piszczace cewki na grafice :) filmik z morele czyli sklepu :)
https://www.youtube.com/watch?v=m4nhMftwD3E
spoiler start
Jak na grafie piszczy rozwiazanie -> odeslac na gwarancjie
spoiler stop
btw. co do piszczacych cewek to sporo modeli piszczalo, a nie tylko msi wiec powodzenia w szukaniu :) w dodatku nie tylko 2070, ale i 2060, 1070 ti, a tyle znalazlem w 5 minut na goglach :D Chyba najlepsza metoda to kupic w internecie bo zawsze jest 14 dni na oddanie :)