Witam, wczoraj zakupiłem nowe podzespoły do kompa, wszystko podłączone, ekran czarny. W netpunkcie morele stwierdzono, że to płyta główna i tu rodzi się pytanie. Oddać to jako zwrot i w tym czasie zakupić nową płytę, która będzie jutro czy wziąć opcję wymiany 3 dniowej i poczekać na serwis?
Szczerze nic nie rozumiem. Ja bym grzecznie poprosił o nową mobo a co z uszkodzoną sobie zrobią to ich sprawa. PS. jest e morelach coś takiego jak zwrot 3 dniowy?
" jest e morelach coś takiego jak zwrot 3 dniowy?"
Wszędzie powinien być.
Jaka płyta padła, bo właśnie w Morele zareklamowałem MSI?
I nie baw się w serwis tylko rękojmia i wymiana na nową/
Z serwisem będziesz bujał się przez kilka tygodni a i tak dostaniesz używaną płytę.
W ramach rękojmi muszą dać nową do 14 dni kalendarzowych.
Też kupiłem tymczasową płytę główną Gigabyte GA-H110M-S2H. Nie polecam, bo nie widzi dysku SSD.
Asrock h110m-hds
Chodzi o działanie ich serwisu, czy dać to na zwrot i zażądać kasy, a w tym czasie kupić nową, bo koszt to 219zł i to nie zbyt dużo, albo dać im to na serwis i liczyć, że zwrócą nową w krótkim czasie.
Jak to wygląda i co lepiej zrobić?
Jeżeli pójdziesz drogą rękojmi, to mają 14 dni kalendarzowych na ustosunkowanie się do żądania, czyli de facto zwrot pieniędzy lub nowa płyta.
Ja zażądałem wymianę na nową, ale teraz raczej wybrałbym odstąpienie od umowy i zwrot pieniędzy:
odstąpienia od umowy – o ile wada jest istotna
http://www.prawakonsumenta.uokik.gov.pl/wada-istotna/
Nie baw się w serwis, bo stracisz czas i nerwy. W serwisie mogą naprawiać w nieskonczoność: a to części nie ma, a to musieli wysłać do Chin etc. Nie mają żadnego określonego terminu na dokonanie naprawy.
Jak pójdziesz drogą gwarancji, to na pewno nie dostaniesz nowej karty :)
Wada istotna jest, to fakt, czyli jest opcja żądania zwrotu kasy? I wziąć nową od razu i nie czekać na to?
Jeżeli złożysz pismo o odstąpieniu od umowy, to licz się z tym, że Morele może przystać na Twoją propozycję lub zaproponować wymianę na nową płytę.
Jeżeli od razu zażądasz wymiany na nową, to nie mają żadnej opcji i muszą przystać na taką propozycję.
Tak czy inaczej musisz kupić już teraz nową płytę o ile nie chcesz czekać tygodnia lub dłużej na wymianę.
Zawsze możesz puścić na Allegro lub też zwrócić w ciągu 14 dni ;)