Witam, mam problem w konfiguracją internetu w telewizorze.
Mój Panasonic nie ma wbudowanego wifi, dlatego musiałem dokupić na Allegro taki moduł, który miał łączyć się z routerem. Moduł to BL-MP01, a router TP Link WA701ND.
Sprawa wygląda tak:
podłączam moduł do telewizora, wchodzę w ustawienia sieci i daję "połączenie bezprzewodowe", jednak od razu wyskakuje informacja, że adapter WLAN nie został wykryty. Są na nim trzy przyciski: RT mode, Client mode i AP mode (sprawdziłem wszystkie).
Nie mam pojęcia, co mam z tym zrobić, liczyłem, że całość będzie polegała na podłączeniu urządzenia i prostej konfiguracji, a w rzeczywistości wyszło tak, że nie mam pojęcia, od czego w ogóle zacząć.
A ten moduł jest marki panasonic? Bo mój TV sony akceptuje tylko i wyłącznie moduł wifi produkcji sony - za jedyne 300 pln oczywiście...
Moj Samsung to samo, dlatego podlaczony jest kablem, na szczescie stoi obok modemu :).
Ja pierdziele, jak się okaże, że nie pasuje, to tego sprzedawcę zabiję.
To jest ten model, który kupiłem: http://allegro.pl/modul-adapter-wifi-lg-sharp-samsung-sony-philips-i3094021421.html
Na aukcji wyraźnie jet napisane: moduł (adapter) WiFi do każdego telewizora - nawet takiego, który nie jest przystosowany do odbioru WiFi, wystarczy, że ma wejście na kabel LAN (RJ45, czasami nazywany Ethernet)
Tu nie ma co upać. Jeżeli telewizor twierdzi, że nie widzi modułu to go nie widzi.
No i nie podałeś najważniejszego czyli modelu telewizora.
TX-P50ST50
Jestem na tyle zielony w sprawach związanych z telewizorami, że nawet, gdyby go "widział", to i tak pewnie nie umiałbym wszystkiego podłączyć.
Ale cóż, trzeba będzie popróbować.
no zaraz ale podpinasz ten moduł Wifi poprzez złącze ethernet do TV?
Jeżeli tak to nie ustawiasz w TV Wifi, tylko ustawiasz, ze łaczysz się normalnie przez kabel.
Za to to urządzonko musisz odpowiednio zaprogramować (zgaduję, ze podpinasz je najpierw do PC by ustawić z jaką siecią ma się łaczyć, zapisać password, etc.
Dokładnie tak jak napisałem.
Podpinasz ten moduł przez złacze ethernet.
W TV ustawiasz internet przez złącze ethernet (kabel).
Natomiast w tym kupionym module wpisujesz nazwę swojej sieci i password do niej.
Ustawiasz je jako CLIENT.
Operacja zakończona SUKCESEM.
Internet w tv działa, prędkość może nie jest porażająca, bo YT się trochę tnie, chociaż tylko jeden filmik wyświetliłem, ale ipla i inne tego typu serwisy sprawują się zadowalająco.
Teraz jeszcze będę walczył ze stworzeniem serwera multimedialnego, ale to już inna sprawa.
Bez zakładania nowego tematu - czy NETGEAR WNCE2001 będzie dobrym pomysłem? Potrzebne Wifi do telewizora, chcemy mieć mutliroom pod telewizję n. Wystarczy?