Hejka, wracam do najlepszej gry świata i mimo że kiedyś miałem 120 modów, teraz mam problem z 20. Mianowicie, nigdy nie miałem wersji SE ani Legendarnej, ale widzę że na nexusie w download history, mam mody pod właśnie te wersję. Pamiętam że działały bez problemu, ale z tego co też pamiętam, dodatki pobierałem osobno i (chyba) wszystko działało.
Czy mogę pobrać sobie osobno 3 dodatki i potem mody zaskoczą? Czy muszę wywalić wszystko i zainstalować SE albo Legendary?
Dzięki
Skyrim SE i AE od starego Skyrima (Legacy) różnią się tym że pierwsze dwa (a właściwie SE, bo AE to SE z modami) są 64bit a Legacy 32bit. Mody z jednego nie działają na drugim z tego co pamiętam.
Edit. Nie legendary edition tylko anniversary edition miałem na myśli, Legendary Edition to przecież wydana 32bit wersja z dodatkami. Za dużo tych wersji - mój błąd.
Dzięki. A SKSE czasem nie powoduje że legacy zmienia się w 64? Bo kurde mam przebłysk że ja nigdy SE nie miałem tylko "sam sobie je zrobiłem" pobierając każdy dodatek osobno. Chodzi o to że teraz nie działają mi mody Phendrix Magic Evolved, RLO i Appcalypse Spell Package. Wtedy działały na pewno...
Nie rozumiem trochę czemu teraz nie chcą. Znaczy teraz nie chcą bo nie mam dodatków, ale się właśnie zastanawiam (i po to ten wątek) czy jak będą dodatki to czy mody zatrybią
Jak masz starego Skyrima to pobierasz mody do Legendary Edition - tylko nie wszystkie będą działać jak nie masz wszystkich DLC (Downguard, Heartfires i Dragonborn). Nie możesz "ulepszyć" starej wersji do nowej żadnymi modami.
Ogólnie jak chcesz zmodować Skyrimia to wersję oryginalną czy Legendary Edition lepiej sobie odpuścić i kupić Special Edition albo Anniversary Edition (które zawiera całą zawartość z Creation Club). Nowe edycje są bardzo tanie - 50zł za SE albo 80zł za AE, a są dużo stabilniejsze przy modowaniu i prawie wszystkie nowe mody wychodzą tylko w wersji SE/AE. Jakbyś się zdecydował na zakup wersji SE/AE to pod żadnym pozorem nie kupuj wersji na GOG albo Windows Store, tylko i wyłącznie Steam - w tej chwili steam ma inną wersję gry i na tą wersję powstają mody, nie wiadomo czy Bethesda kiedyś to poprawi.
To zależy, mody ze starszej wersji mogą popsuć nowszą (np. mody do Skyrima z 2011 wgrane do Skyrima SE), ale niektóre z SE działają na starszej - zależy od moda i z czego mod korzysta.
Jeśli masz wersję 2011/dodatki lub LE to masz też i SE.
w którego Skyrima chcesz grac?
Skyrim z 2011 + 3 dodatki
Skyrim — Legendary Edition (niby to co powyżej, ale są pewne różnice)
Skyrim — Special Edition
Skyrim - Anniversary Edition
Wiele modów jest uaktualnianych więc jeśli ciągnąleś wcześniej mody do zwykłego Skyrima to teraz wiele z nich jest dostępnych dla nowszych wersji gry.
Zainstaluje jedną wersję (najlepiej teraz AE) i ściągnij mody do wersji w którą będziesz grać. Sam gram w najstarszą wersję gry z dodatkami i w wersję Skyrim SE (korzystam z Suki ENB, SKGE) - te wersje mam idealnie skonfigurowane i zmodowane, do tego mam kolekcję modów do tych wersji Skyrima, które to mody obecnie zostały często zmienione / uaktualnione do Skyrim AE.
Najlepiej zainstaluj sobie Skyrim AE (Anniversary Edition) i pociągnij set (np. Arisen - Wabbajack Modlist). To jest najszybsze rozwiązanie jeśli nie chcesz instalować modów pojedynczo lub jeśli ich poprzednie wersje nie są dostępne / zmieniły się.
LE to SE z modami? LE to Legendary Edition i nie zawiera modów, a dodatki trzy i kilka nowości w stosunku do wersji z 2011 (ujęcia i praca kamery oraz walki na mountsie, dodatkowy poziom trudności i umiejętności i kilka pomniejszych różnic). Pomyliłeś z AE (Skyrim Anniversary Edition).
Panowie już wiem o co chodzi, wszystkie te mody które mi nie działają:
Phendrix Magic Evolved
Apocalypse Spell Package
Realistic Lighting Overhaul
Wszystkie z nich mają starsze wersje kompatybilne ze Skyrimem bez DLC. Nowe wersje wymagają Drago i Dawna, pobrałem tylko te nowe wersje...
Nie przypuszczałem że mody z 2013 czy 2014 roku mogły dostać aktualizacje w 2016 i 17.
Wychodzi na to że mi te mody działały bez dlc bo ich nie wymagały, a potem jak sobie dlc wszystkie dograłem to i tak działały bo to były wersję noDLC
No miałeś rację :D a się miałem za takiego pro jeśli chodzi o modowanie tej gry. Dzięki
Najlepiej instalować przez Vortex-a, pokazuje konflikty między modami itp
Jeszcze jedno pytanko bo Skyrim postanowił mi zrobić typowego dla tej gry psikusa (nie, nie ctd bez powodu), otóż jak już mówiłem mam gołego Legacy, ale pobrałem update 1.9.32. Uznałem że pogram trochę hardcorowo i ustawie poziom mistrza ale gra...pozwala mi ustawić legendarny poziom trudności xD. Przecież nie mam Legendary Edition to o co chodzi?
Gra jest Ori. Kupiona w 2013 w MM. Tylko pierwsze co zrobiłem wtedy i teraz zresztą też to crack na noSteam wersję. Modowanie Skyrima ze steamem to kij nie robota. Wolę samemu sobie latać między wersjami i modami i mieć pod kontrolą. Cały ten steam workshop i ogólnie steam tak mnie wku że nie ma opcji grać bez jego usunięcia
Co ma poziom trudności do wersji gry?
Skyrim wyszedł w tylu wersjach formach i na tylu platformach że trudno to już momentami ogarnąć.
Skyrim (Legacy)
dodatki 1,2,3
Skyrim Legendary Edition - czyli 32bit Skyrim + dodatki w pakiecie
Skyrim SE - czyli LE ale 64bit
Skyrim AE - czyli SE + mody z tego beshendowego copstwa
jeżeli miałeś na koncie steam wersje LE przed premierą SE to dostawałeś update do SE za friko, teraz dodatkowo wersja Special Edition jest wzbogacona o jakieś pierdy z AE - jak łowienie ryb i pancerze z Tribunala
A ja mam pytanie, jak nexusa połączyć z Xboxem? Da się te mody jakoś importować z PC?