Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Miód pitny

08.07.2012 00:43
😊
1
zanonimizowany649929
35
Legend

Miód pitny

Zna ktoś dobre miody pitne do nabycia w Polsce? Pamięam, że zimą, podczas jednego z wypadów na piwo czy kielicha, kupiłem antałek miodu (trójniak) za 15 zł w Kauflandzie. Miód mi posmakował, świetnie rozgrzewał, w smaku też niezły, aczkolwiek nie chcę oceniać po jednym antałku (bynajmniej nie wypiłem całości od razu). Nawet nie wiem w jakich ilościach powinno się go pić, czy trzeba go jakoś specjalnie podgrzewać, podawać z jakimiś dodatkami. Taka wiedza przydałaby się na kolejną zimę. No i oczywiście spróbowałbym innych rodzajów.

08.07.2012 01:05
HUtH
2
odpowiedz
HUtH
120
kolega truskawkowy

Z tych dostępnych w sklepach to miody Apis są dobre... trójniak jest spoko, bo można go pić jeszcze normalnie jak wino, ale już niżej, to już dość wykwintne, bo słodkie bardzo..

08.07.2012 02:01
3
odpowiedz
zanonimizowany494300
39
Konsul

Co do marki to nie podpowiem... nie orientuję się, bo mam lokal, gdzie miody wymiatają (wrocławska Miodosytnia, jakby ktoś chciał wiedzieć). :)

Co do podgrzewania to... niekoniecznie. Jest wiele sposobów podawania miodu pitnego. Warto np. spróbować miodu z dodatkiem szafranu podawany na zimno (zwłaszcza w lecie).

08.07.2012 09:45
👍
4
odpowiedz
JÓZEK2
163
Generał

Jak mawiał imć Zagłoba do chłopów:
-Zacny miód, szkoda go na wasze chamskie gardła-
-Boże, ty widzisz i nie grzmisz. Chamy taki miód piją ! -
Zapewne. To musiały być trunki. Jak odstał z 5 lat... Dziś to nędzne siki. Przed laty, bodaj że na Węgrzech znaleziono w kazamatach ruin zamczyska antał. Po otwarciu okazało się, że w środku był ponad 200letni Tokaj.
Kroili go nożem, jak galaretę.

08.07.2012 11:33
5
odpowiedz
zanonimizowany688961
26
Generał

Pod względem ilości i sposobu spożycia miód pitny mocno przypomina słodnie wino. Można pić zwyczajnie, z butelki, można też (zwłaszcza w chłodne dni lub wieczorem) lekko podgrzać (tak do 45-50 stopni). Do prostych miodów, zwłaszcza czwórniaka można dodać nieco przypraw (cynamon, imbir gałka muszkatołowa), w przypadku miodów lepszych gatunkowo nie ma to żadnego sensu - szkoda psuć oryginalny smak i bukiet.

Osobiście polecam miody z miodosytni w Nidzicy, miody z Pasieki Jaros oraz miody "Sandomierskie". Z tańszych całkiem dobrym jest również "Złota Pasieka", ale z tego, co widziałem, nie wszędzie w Polsce da się ten miód kupić. Oczywiście do spożycia masowego trójniaki z Apisa też się nadadzą. Jak to mawiają niektórzy "w odróżnieniu od win, złych miodów nie ma, są po prostu miody bardziej pospolite" :)

08.07.2012 13:43
Lysack
6
odpowiedz
Lysack
68
Przyjaciel

Wg światowego rankingu miodów pitnych najlepszy będzie Apis Półtorak. Zajmuje drugie miejsce na świecie, tuż za jakimś amerykańskim miodem.

08.07.2012 19:41
😊
7
odpowiedz
zanonimizowany649929
35
Legend

[3] Spoko, jak się dostanę na studia, to niewątpliwie odwiedzę. :)

Dzięki za porady i przy okazji upnę.

08.07.2012 21:04
8
odpowiedz
Nathandrel
52
MOLON LABE!

Miodek Benedyktynów z Tyńca. Nie wiem jak teraz, ale parę lat temu kupowałem i była to prawdziwa ambrozja :D.

08.07.2012 23:08
caramucho
9
odpowiedz
caramucho
136
Generał
Image

Akurat na bazie Apisu opierają się miody nie tylko z tej spółdzielni dlatego polecam np Jomsborg Mead
które poza stolicą można dostać tylko na imprezach wikingów.

08.07.2012 23:12
10
odpowiedz
zanonimizowany649929
35
Legend

[9] Znam tę historię, a tu proszę: miód wikingów. MUST. HAVE. MUST. DRINK.

Forum: Miód pitny