Witam!
Studio Monolith Productions w 2014 roku wyda nową grę której akcja rozegra się w czasach pomiędzy Hobbitem w Władcą Pierścieni. Bohaterem którym dane nam będzie grać ma być strażnik Talion który wyruszy w podróż do Mordoru.
Gra ukaże się na PC, xboxie 360, PS3 oraz na konsolach nowej generacji.
http://www.gameinformer.com/b/news/archive/2013/11/12/december-2013-shadow-of-mordor-67498.aspx
spoiler start
[2] No a jak ;)
spoiler stop
Póki co LotR wielkiego szczęścia do gier nie miał, może tym razem dostaniemy coś dobrego.
WitN jest jako gra dość słaby pod wieloma względami, jednak teraz trafił się w bundlu (osobno bym nie kupił pewnie) i kończę najwyższy poziom trudności.
Wrażenia jako gra- mieszane. Wrażenia jako gra w klimacie LotR- dobre! Głównie dlatego że nie ma konkurencji :P Szkoda że tak mało gier osadzonych w tym uniwersum wychodzi.
Kupiłem nawet Conquest, też słabiak. Choć ukończyłem i też nie raz. Ogólnie z wiekiem coraz mniej wybaczam grom ale np. grom ze Śródziemia jestem w stanie wybaczyć BARDZO wiele.
Ogólnie trafiały się też lepsze produkcje- ot oba BfME. Szczególnie dwójka- mega klimat i solidna gra. Choć jak dla mnie zdecydowanie zbyt prosta i mało złożona rozgrywka jak na RTSa. Ale i tak miałem mega frajdę zalewając hordy Isengardu moimi łucznikami z Mirkwood i Lorien.
<3 http://www.youtube.com/watch?v=ruYckVycv9c
OST z LotRa słucham bardzo często.
Jj
+1
Bitwy o śródziemie to jedyne dobre gry w uniwersum LOTRa. War in the North ukończyłem tylko dlatego, że miał coopa i, że kolega mi tę grę pożyczył. Tak to też bym nie kupił pewnie. Na negatywny odbiór tej gry wpłynęło przede wszystkim to co naobiecywano przed premierą. To miał być prawdziwy RPG w uniwersum LOTRa, a wyszedł slasher i to dosyć średni.
Ale i tak miałem mega frajdę zalewając hordy Isengardu moimi łucznikami z Mirkwood i Lorien.
Ooo tak, wiem o czym mowa :) W BfME nadal lubię pograć sobie w wolnym czasie w trybie potyczki lub normalnej kampanii.
Co do War in the North to zgadzam się że miało być super a wyszło średnio. Mimo że lubię w to grać na PS3 i przeszedłem to na każdym poziomie trudności (platyna i te sprawy :D) to czuję niedosyt.
Na podstawie LOTR'a a nawet Hobbita można by stworzyć takie gry które spokojnie mogłyby konkurować z najlepszymi. No ale oczywiście nie ma kto się tego podjąć skoro WB tak "fajnie" się o to troszczy.
Ogólnie co dla mnie najważniejsze- pod względem historii nie zmasakrowali materiału źródłowego. Generalnie wszystko trzyma się kupy, a przymrużenia oczu na pewne wątki nie są większe niż choćby w filmach :>
W każdym razie z plusów:
- dość ciekawa choć liniowa historia, lubię klimaty północne, bardzo podobał mi się też dodatek Rise of the Witch-king do BfmE2.
- dobra muzyk i udźwiękowienie
- spora część podkładanych głosów jest ok (przez sekundę myślałem że zatrudnili Iana do Gandalfa)
- klimatyczne lokacje, parę z nich jest dość ładnych (patrząc z daleka)
- dosyć przyjemna walka
- loot pasuje do gry, przypomina to Darksidersów, w każdym razie nie ma przerostu formy nad treścią
Z -:
- potężna liniowość, nawet sekrety są dosłownie 'krokiem w bok'
- niektóre VO są dość słabe i słychać że aktorzy niespecjalnie wczuli siew nawet nie rolę jako taką ale wydarzenia do których podkładają głos
- bardzo słaba oprawa graficzna i nawet dzoś nie do końca dobra optymalizacja (sławna sekcja w więzieniu twierdzy Agandaûra)
- źle wytłumaczone zarządzanie ekwipunkiem między postaciami (zmarnowałem 90% przedmiotów po pierwszym przejściu bo dałem je innej postaci myśląc że będę je miał grając nią w drugim, a okazało się że inv jest wspólne)
- mała ilość rzeczy do roboty poza głównym wątkiem, zaledwie trochę side questów które są banalnie proste
- możliwości rozwoju postaci powinny być większe (ofc to co jest pasuje do gry bo nie ma zbyt wiele głębi i zróżnicowania w rozgrywce)
- niewykorzystany potencjał i ogólnie konsolowy feeling prostej liniowej nawalanki, na pewno czego innego oczekiwano
Z bohaterów zawsze na 'pudle' był u mnie w BfME troll bojowy :P ->
Generalnie można by zrobić masę gier w tym uniwersum, jest dobry czas za sprawą Hobbitów, jak one się skończą to hajp na serię będzie pewnie malał powoli.
Taki Skyrim w Śródziemiu, albo Total War w Śródziemiu... Nie obraziłbym się na solidną przygodówkę, jakiś klimatyczny point'n'click z hobbitami w roli głównej. Masę rzeczy dało by się zaadoptować do tego uniwersum.
http://www.moddb.com/mods/battles-of-the-third-age
Polecam tego moda, jak już przy temacie BfME II jesteśmy. Mod jest naprawdę bardzo dobrze wykonany, zmienia naprawdę wiele rzeczy w każdej frakcji, ulepsza bohaterów, są w aktualnie ostatniej wydanej wersji już aktualizacje niektórych tekstur postaci na bazie tych z filmu Hobbit. Za niedługo ma się ukazać nowa wersja moda, w którym również wiele miłych niespodzianek jest zapowiedziane. Jeszcze raz polecam, testowałem naprawdę sporą liczbę modów zarówno do jedynki jak i dwójki, BOTTA miażdży wszystkie inne. Jedynie Rj-Rotwk jest przy nim jeszcze warte uwagi, ale szybko się nudzi.
Dzięki, słyszałem o tym ale nie pamiętam czy w to grałem, chyba czekałem na wydanie potem pewnie zapomniałem.
Sprawdzę na pewno, w tej chili poza AoE3 z dodatkami nie mam żadnego RTSa na kompie więc jak znalazł.
Faktycznie bardzo fajny mod, choc bez czytania opisu itp. ciężko trochę za pierwszym razem, ogólnie mocno pomieszana jest kolejność rozwoju frakcji ze względu na nowe rzeczy (dobrze!) ale niektóre rzeczy wymagają chwili kombinowania.
Polecam mod na oddalenie kamery- RotWK-WSEmod-1.0, WideScreen Mod. Jest też dla podstawki.
1-
Aż sobie zaraz zagram :D
Nie, wypakowujesz z rar'a folder z modem i jedyne co musisz zrobić to wrzucić skrót do moda na pulpit oraz pozmieniać ścieżki we właściwościach skrótu do moda na właściwe. Sam bym chętnie znów w niego pograł jednak czekam na nową wersję. Miała się ukazać w październiku ale autor przez swoją parcę ma opóźnienia więc cóż.
Jak ktoś ma np. wyłączone ikonki na pulpicie i odpala z jakiegoś launchera to nie musi ofc na pulpit. Np. jak ktoś odpala z paska zadań to niech tam przeciągnie skrót, wcześniej sprawdzając ścieżkę do gry w jego właściwościach.
Dodatkowe mody dodaje siedo tego skrótu na tej samej zasadzie co sam Third Age.
U mnie skrót z oboma modami wygląda tak:
"C:\Program Files (x86)\Electronic Arts\The Lord of the Rings, The Rise of the Witch-king\lotrbfme2ep1.exe" -mod WSEmod.big -mod C:\BOTTA
Nowe jednostki są naprawdę ciekawe, generalnei dobre wrażenie. Szkoda że Angmaru nie ma w tej wersji.
Będę potem też sprawdzał Mod Edain: http://www.moddb.com/mods/edain-mod/downloads/edain-mod-381
Dosyć spora rzecz, jak będzie warty uwagi to dam znać.
Sprawdzałem go, język niemiecki naprawdę skutecznie zniechęca do gry. Testowałem kilka frakcji i żadna mi tam nie przypadla do gustu, wydaje mi się, że BOTTA zbyt wysoko poprzeczke ustawiło :) Ale jestem ciekaw Twojego zdania na temat tego moda.
Ja mam odwrotne wrażenie- grałem na razie jeden mecz połową frakcji- najlepszy mod do RotWK póki co! MASA nowych rzeczy, bez specjalnych bugów, wszystko śmiga.
Pomijając niemiecki, nie mam zbyt wiele do zarzucenia. Jak ktoś grał w BfME2 wcześniej to sienie pogubi, nadal jednak kilka rzeczy pozostaje tajemnicą, nie chce mi siesiedzieć nad tłumaczeniem, zwłaszcza że oryginalne jest prawie gotowe.
Premiera możliwe że będzie w tym roku, mam na oku. Kapitalna sprawa!
Tłumaczenie tak czy owak będzie obejmowały tylko tekst pisany. Dźwięki zostaną niemieckie. Dlatego ja ten mod sobie podarowałem już dawno, ale jak kto lubi :)
Mi dźwięki absolutnie nie przeszkadzają, nawet jakby pozostało wszystko niemieckie i tak bym pewnie grał, ilość nowych rzeczy jest imponująca, właściwie to podstawka do kwadratu.
Sprawdzę wszystkie frakcje i potem zrobię sobie pewnie przerwę do 4.0, potem solidnie go wymęczę :)
Wrażenia innych zdecydowanie pozytywne: http://www.moddb.com/mods/edain-mod/reviews
Nie wierzę... z ciekawości sprawdziłem nowe mody do AoE3 z dodatkami. Patrzę na najnowszą rzecz i co?
Wars of Middle Earth :D
http://www.moddb.com/mods/wars-of-middle-earth
AoE3 z dodatkami to prawdopodobnie moja ulubiona strategia tego typu.
planet killer=> instalacja jest maga prosta. Mod to jeden plik- instalka. Tylko się klika dalej jak dobrze pamiętam. Uruchamia się też swoim launcherem.
Co ma np. minus taki że ciężko inne mody podpiąć (ale pewnie jest sposób, może w 4.0 będzie w readme).
Co do wrażeń- grałem każdą frakcję. MEGA mod, naprawdę masa rzeczy, ani razu nie wywaliło, żadnych błędów, problemów z modelami czy teksturami. Wszystko śmiga poza językiem.
Ale jak ktoś grał wcześniej w któreś LotR: BfME to sobie poradzi, to proste strategie.
Jak czegoś nie da się wybudować to zapewne brakuje jakiejś technologii. Z wyjątkami- niektóre budynki u Goblinów wymagają by je postawić w polu zasięgu totemu od szamana, albo Mordor ma 3 budynki które działają tylko na 3 konkretnych mapach (z tego co skojarzyłem [ale to specjalne bonusy, cała reszta działa normalnie na każdej mapie]).
Według mnie najlepszy mod, czekam na 4.0. Polecam sprawdzić. Na pierwszy raz dać przeciwnika Easy ew. normal na mapce gdzie będziemy w jakiejś twierdzy. Warto.
Obecnie mam zainstalowana BOTTE na moim WK 2.01 to jakiś problem?
Musze przeinstalować WK czy Edain zastąpi BOTTE?
Przez Gamrnager będzie można grac na tym modzie?
BOTTE to mod w osobnym katalogu, odpala się go przez zwykły skrót do gry do którego jest w linii komend dodana ścieżka. Nie można niczego nadpisywać ani wklejać do bazowych katalogów.
Edain instaluje się do katalogu, jednak w launcherze jest opcja chyba deaktywacji- nie wiem co to jest dokładnie. Nie odpalałem BOTTE po instalacji modu Edain.
Oba z sobą nie będą działały i nie ma sposobu by działały bo stoją w konflikcie. Generalnie w najgorszym wypadku będziesz musiał przeinstalować grę na nowo jeśli Edain się nie spodoba.
Przez Gamrnager będzie można grac na tym modzie?
Sprawdź Readme, powinno być info o multi.
W większości przypadków da się to zrobić o ile gracze mają tą samą wersję (gry i moda).
" o ile gracze mają tą samą wersję (gry i moda)."
Jasne jak słonce.
Co do BOTTY to fajny mod ale rozrywka jest trochę za mało dynamiczna piechotą kopalnie niszczyć to udręka,a taki Mumakil robi się wieki,boli tez t,że bohaterowie maja malo ofensywnych skilli(RIP Saruman i Gandalf) a jak coś to przyzwania głównie a passywy są przesadzone..Edain mnie zaciekawił tym ,ze każda rasa ma swojego bohatera pierścienia....niezły bajer.
Do każdej frakcji doszło wielu bohateró i sporo nowych jednostek. Strasznie mi się podobał np. pomysł z trollami bojowymi Mordoru.
Są dwa- właściwy troll bojowy i dobosz.
Ten pierwszy zaczyna z kamieniem i ma standardowe opcje jeśłi chodzi o akcje. Można jednak w jamie trolli wykupić 4 ulepszenia- zbroje + 3 różne bronie (zakładam że każda spisuje się inaczej przeciw różnym typom wojsk).
Po wykupieniu ulepszeń każdy troll może kupić armor a potem dodatkowo kupić jedną z tych broni. Czyli w sumie mogą być cztery typy atakujących trolli. A do tego ballista, katapulta i inne.
Ogólnie gra została chyba dość dobrze podszlifowana. Nie grałem wiele, tym bardziej nie grałem multi, ale pomijając język- kupa zabawy. Każda z frakcji wydaje się kompletna i przemyślana. Szkoda że nie ma łatki z językiem, to tylko tekst więc nie powinno być dużo pracy, no ale jak chcą z nową wersją ją wypuścić to ok.
Moda własnie zainstalowałem zagladaj tu czasem odezwę się może przez neta pogramy w swoim czasie?
A można spróbować. Najlepiej w więcej osób, 2v2 było by fajne :P Albo na rozgrzewkę my w drużynie przeciw 3x AI.
Co do frakcji- ciężko jest np. z Imladris. Pełno czarodziejów i różnych trików. Dużo do czytania i ciężko się na szybko połapać. Za to Gobliny to drugi koniec kija.
Tylko cholercia mod nie chce mi się uruchomić(start edain mod i nic się nie dzieje) pewnie konflikt z ta BOTTĄ.
Przeinstalowuje.
A jednak w końcu zaskoczyło...
Ogólnie jak grzebałem w launcherze to mi wywalił raz czy dwa. Ale jak się klika na Spielen czy coś tam innego do uruchomienia to działa bez problemów :)
Podobno są ciekawe kampanie ale jak mówię- język...
Oby wyszło coś lepszego od WitN (choć o to raczej nie trudno :P).
BTW
Nie mogę się z wami zgodzić co do tego, że seria BfME to jedyne dobre gry z tego uniwersum, Two Towers i Return of the King również były bardzo dobrymi grami.
BfME to tylko przykłady, ja podałem głównie dlatego że chyba trochę lepiej przeszły próbę czasu. Przynajmniej jeśli chodzi o pamięć graczy. Choć w sumie nie sprawdzałem ile osób gra w TT i RotK :)
Ej zdobyłem pierscien z gondorem i nic z nim nie mogę zrobić...
Jest niby "ring mechanik" ale to wall of tekst po niemiecku...
Czegoś się spodziewał? Wall of text po starosłowiańsku? :) Tam jest wszystko wytłumaczone więc jak chcesz- słownik w dłoń!
Ja grałem każdą frakcją i ani razu nie korzystałem z tego. No, może raz Gondorem (ale i tak nie wiem co się działo).
Co muszę zrobić,żeby isengardem koszary mieć?
A ludźmi Broromira?W fortecy rekrutować się go nie da a w tym ring hero mechanik jest często wspominany.
planet killer=> o ile nie ma żadnego konfliktu z BOTTE to... nie pamiętam, ja go przeinstalowuje w innej lokacji (tzn normalnej, bo zostanie na dłużej gra) wiec nie powiem.
Na 90% jakiś upgrade w twierdzy. UWAGA! Na mapach gdzie zaczyna się z budynkiem który służy JAKO twierdza ale NIE jest twierdzą- trzeba zbudować normalną od podstaw :)
Np. w Rivendell (Imladris) House of Elrond służy jako twierdza. W Helmowym Jarze podobnie jak i w innych- obu Minas itd.
Dla osób bez modu- tu najszybsza opcja poprawienia oddalenia kamery, wspomniane mody: http://www.wsgf.org/forums/viewtopic.php?f=63&t=16029
Chłopska metoda, jak nie da się ich użyć, to edycja mapy w worldbuilderze, ale to trochę więcej roboty. Zobaczymy co będzie w 4.0.
Co do Isengardu- trzeba wybudować Citadel (outpost), tą wysoką wieżę. W jej okolicy dopiero można budować.
no ale jak chcą z nową wersją ją wypuścić to ok.
Wersja 4.0 jak się zdążyłem już wypytać jakiś czas temu autorów obejmować będzie tylko tekst pisany. Jednostki i bohaterowie dalej będą szwabić po niemiecku, ale jak komuś to nie przeszkadza to problemu chyba nie ma. Mnie ten język osobiście strasznie irytuje i dopóki nie usuną z moda ostatniego zdania po niemiecku, zbliżać się już nie zamierzam. Ale to bardzo wątpliwe, z tego co czytałem maja dodać bohaterów i z Hobbita i oddzielne dźwięki NIEMIECKIE będą im przypisane. Także więc to nie było by wcale tak mało roboty, musięli by te same dźwięki powycinać z wersji angielskiej itd. Także znajac niemców to nie będzie im się chciało z tym bawić. Tym bardziej że przy okazji pytałem, czy w wersji angielskiej 4.0 nie mogliby po prostu usunąć wszystkich dialogów niemieckich to spotkałem się jedynie z odpowiedzią że taka gra była by dla każdego nudna. Ale dla mnie lepsza nudniejsza, niż irytująca. A że w niemczech wszystko dubbingują, to mamy tego pecha że rozsławiony jako najlepszy mod do bfme zawsze będzie po niemiecku, choćby w formie dialogów.
Dlatego zwyczajnie czekam na nową wersję BOTTA, tym bardziej że w samej rozgrywce EM nie znalazłem nic specjalnie ciekawego, zacząłem grać krasnoludami na jakiejś mapce z górą, grałem trochę ludźmi czy tam gondorem (już nie pamiętam bo od tego czasu grałem w jeszcze kilka innych modów). I serio nic SPECJALNIE nowego, nowatorskiego nie zauważyłem, czego już by nie było w Rj, czy BOTTA...