Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Microsoft - żale...

09.10.2013 09:45
pablo397
😍
1
pablo397
138
sport addicted

Microsoft - żale...

jakiś czas temu postanowiłem troche zainwestować w nowe technologie - mam kilka komputerów, na których pracuje w zależności gdzie jestem - biuro,dom,magazyn + w podróży. wczesniej miałem małego netbooka, ale postanowiłem pójść z czasem i przerzucic sie na tablet - mój wybór padł na asus vivo tab, głównie dla windows 8.

czemu win 8? moja główna aplikacja firmowa działa na bazie microsoft access a patrzac na mierne wsparcie androida dla tego programu, wybór wydawał sie oczywisty.

dla uproszczenia pracy wykupiłem subskrypcje office 365 - dzieku temu miałem najnowszego office dla wszystkich kompów i co równie ważne, dostę do chmury sky drive pro. koniec z przenoszeniem danych miedzy kompami na pendrajwach, koniec z wysylaniem poczty sam do siebie. zrobilem porzadki z firmowymi danymi na wszystkich kompach, wrzucilem to do chmury i sie zaczelo...

najpierw tablet.

windows 8 na tablecie jest nawet ok. pierwszy zgrzyt zaczal sie przy przegladaniu neta - google chrome na dotykowym ekranie praktycznie nie dalo sie korzystac, pomogl internet explorer dla tabletów. trzeba bylo sie pozegnac z ulubionymi wtyczkami do przegladarki ale trudno. nadal czasami wystepuja problemy z precyzjnym klikaniem w male elementy na stronach internetowych i nie pomogl rysik za 15zeta, ale zwalam to na ekran dotykowy/niedostosowanie stron inetowych do tabletów. klawiatura ekranowa win8 poza tym, ze zajmuje 1/3 ekranu nie ma klawisza 'strzalka w dół'... nie wiem kto wpadl na tak genialny pomysl, ktory znaczaco uprzykrza zycie podczas korzystania z combo boxów na stronkach - np. klikniecie w pierwszą podpowiedź w wyszukiwarce google wymaga naprawde precyzyjnego i zręcznego palucha. a wystarczyloby kliknąc na strzalkę w dół, ktorej nie ma...

internet mam z karty orange, domyslnie zablokowanej pinem. za kazdym razem jak odpalam tablet musze ręcznie aktyować połączenie z orange i wpisać pin. zaznaczenie ptaszka 'połącz automatycznie' nic nie daje jak również 'zezwalaj na mobilny dostęp do danych' - czy jest zaznaczony czy nie, nic to nie zmienia. również grzebanie w ustawieniach modemu i odhaczanie pytania o pin czy calkowita likwidacja pinu z karty rowniez nic nie daje. za kazdym odpaleniem tabletu trzeba ręcznie aktywowac polaczenie z internetem i potwierdzac pinem...

zeby cokolwiek zrobic na tablecie (np. zainstalować apke), trzeba miec konto microsoft. proba zalogowania sie za pomocą konta microsoft office 365 spełzła na niczym, trzeba utworzyc oddzielne konto (w googlach wszystko jest łączone jednym kontem...). kolejne konto, kolejne loginy i hasła.

chmura

mam wykupione domeny, chciałem przypisać swoje konto office 365 do mojej domeny, zeby uproscic adresy logowania - tak radzi microsoft. w ustawieniach domeny pozmienialem jak microsoft nakazał i nic. office nie widzi praw do mojej domeny, mimo iz gmail nie mial z tym zadnego problemu. dostalem informacje, ze zmiany w domenie u niektorych dostawcow moga potrwac nawet do 2 tygodni. po miesiaciu sprawdzania i potwierdzania nadal nie dziala. odpuscilem, zostalem z microsoftowa domena.

na komputerze w magazynie, chmura po jakims czasie odmówiła współpracy. zaczeły wyskakiwać okienka z informacją o braku synchronizacji. próby naprawy doprowadzily do wylogowania i zalogowania ponownego do usługi, ale dostałem informacje o potrzebie zmiany hasła... zmienilem hasło przez panel dostepu w przegladarce, przerażony troche myślą, ze na wszystkich komputerach bede musial przekonfigurowywać, ale po próbie zalogowania sie do chmury na komputerze magazynowym dostałem okienko, ze znowu musze zmienić hasło, tym razem przez interfejs chmurkowy na komputerze. zmienilem na stare, zaczelo działać.

zainstalowalem sobie apke do chmurki na tablecie, bo domyslnie zainstalowana 'sky drive' nie jest kompatybilna z moją usługą 'sky drive pro'. na początku działało niezle, chociaż raz na ileś uruchomień w trakcie korzystania wyrzucało mnie do metro bez zadnego powodu i informacj o co kaman. od jakiegos czasu apka przestala dzialać. dostawalem komunikat 'spróbuj później' a dane nie byly odswiezane. po paru kombinacjach z wylogowywaniem sie, odswiezaniem, reinstalka apki, ta przestała działać. po przejsciu przez ekran logowania wyskakuje error na cały ekran z litanią technicznych informacji i przyciskiem ok. co dalej, gdzie udać sie po pomoc? nie wiadomo.

z braku apki zrobilem sobie klasyczny skrót na pulpicie do mojej chmury i korzystalem w ten sposób. działało do dzisiaj. dzisiaj wrzuciłem na domowym kompie dokumenty do chmury, nad ktorymi mialem popracować później na tablecie. wszystko wydawalo sie ok, zielone ptaszki sie pojawily przy dokumentach (znak, ze pliki sa przeslane do chmury i wszystko ok), odpalam tablet a tam w chmurze brak tych dokumentów. jakiekolwiek odświeżanie, ponowne wysyłanie, nie dało żadnego rezulatatu. nie wiadomo czemu.

aktualnie próba zamknięcia otwartego pliku w chmurce (który nie chce sie zsynchronizować) zawiesza worda. bo tak.

zapłaciłem troche kasy za tą usługę i szlag człowieka trafia, gdy musie sie użerać z ciągłymi problemami. pół biedy jak pogrzebie w ustawieniach i znajdzie rozwiązanie, ale co zrobić jak aplikacja gaśnie bez zadnego błędu czy pliki sie nie synchronizują bo nie?

Forum: Microsoft - żale...