Od kilku dni męczą mnie konsultanci Mbanku i próbują wcisnąć ową kartę. Oprócz kilku dodatkowych opcji, które w zasadzie są niezbyt interesujące dodają jeszcze ubezpieczenie.
Miał ktoś styczność z czymś takim i czy jest sens zamówienia takowej karty?
Wymagającym klientem to ja na pewno nie jestem. :P
W zasadzie moja dotychczasowa karta Mastercard wystarczała mi bez problemu.
Kart kredytowych, w przeciwieństwie do debetowych, z roku na rok ubywa. Nic dziwnego, że chcą ci "włożyć" kredytówkę premium. :) Jeśli można wiedzieć, to do tej pory w mBanku miałeś zwykłą kredytową czy jak?
Od kilku dni męczą mnie konsultanci Mbanku
Jak im powiesz by nie dzwonili do ciebie w celach promocyjnych to przestaną. Mają taki rekord w bazie dla każdego klienta i jak cię odhaczą to jest spokój. Do mnie więcej już nie zadzwonili.
Mastercard Debit Gold to nie jest żadna karta premium czy jakaś prestiżowa.
To nawet nie jest żadna kredytówka, tylko zwykła karta do konta debetowego. Płatna 9,99 / miesiąc:
http://www.mbank.pl/indywidualny/karty/karta-do-konta-mastercard-gold-paypass/
Złoty to jest w tym wszystkim jedynie interes mbanku.
A ja złożyłem wypowiedzenie przez serwis www, na drugi dzień zadzwonił konsultant i pyta o powód rezygnacji: mówie: inni mają za darmo karte.
Gadka szmatka i wyszło na to, że jest mi w stanie zaoferować karte visa/mc bez przymusu robienia obrotu minimalnego, bez opłat na czas nieokreślony.
Więc jak ktoś chce karte za friko to serwis> wnioski>wnioski i dyspozycje>rachunki, wniosek o wypowiedzenie rachunku osobistego/firmowego. Wypełniacie, czekacie na telefon.
Wiem, w syncu są bankomaty za friko i zagraniczne wypłaty bez % kwoty ale jak ktoś chce utrzymac konto w mbąku to chyba dobry deal.
@Stra Moldas
Zwykła debetówka MasterCard z paypassem. Kredytowa w zasadzie do niczego potrzeba mi nie jest. :P
Gdy konsultantce powiedziałem, że w zasadzie nie potrzebuję darmowych wypłat z wszystkich bankomatów bo w okolicy mam mnóstwo bankomatów Euronetu a na pewno nie będę wydawać 2000 zł miesięcznie, babka obrała taktykę na ubezpieczenie. :P
"Proszę pana ale oferujemy panu darmowe bezpiecznie Assistans jakiś tam i jest to super oferta bla bla bla".
Takie trochę lanie wody.
@mikam22
Długo czekałeś na telefon po wypełnieniu wniosku i jaką kartę Ci zaoferowali?
Wismerin -> Przepraszam, nie doczytałem Debit, musiałem być zaspany. :)
Dla mnie te wszystko konta premium z super duper ubezpieczeniem są osobiście bez sensu. Bank ma spełniać swoje zadanie w trzech słowach - pieniądze, konto, karta. Większość siedzi na zwykłych debetowych i daje radę, raczej nie będzie szpanował złotą kartą w markecie albo galerii handlowej. :D
@Wismerin
5.7 złożyłem w nocy wniosek, gość zadzwonił o 13.
Dzisiaj/wczoraj dostałem karte, miałem do wyboru visa/mc wzialem pierwsza lepsza vise, przyslali z nowym wzorem, matowa karta, wypukłe dane.
taka jak tu
http://www.mbank.pl/indywidualny/karty/karta-do-ekonta/
aktywuje ja i nie bede uzywal miesiac, zobacze czy cos nalicza, jak tak to zrezygnuje z konta
Nie dostałem żadnej umowy/zapewnienia poza telefonicznym, że mam ją za friko więc ciekawe co z tego wyjdzie.
Kartę masz za darmo, czy użytkowanie jest za darmo? Bo słówka słówkami, ale wiadomo jak jest.
Pytałem gościa 5 razy czy muszę klepać jakieś kwoty minimalne aby nie płacić 4zł miesięcznie - odpowiedź NIE. Ma Pan kartę na czas nieokreślony za 0zł, żadnych warunków do spełnienia czy brania usług typu bezpłatne bankomaty.
Więc jak mówiłem, zobacze co z tego wyjdzie.
Jak pociągną 4zł to bajubaju
jedyny ślad w serwisie transakcyjnym to wiadomość o rezygnacji z wniosku o wypowiedzenie umowy
Rezygnacja z wniosku
05-07-2013, 13:18
Rezygnacja z wniosku
Bez urazy, ale tak szczerze to rozumiem, że ten koszt to tylko kwestia "widzimisię" - że nie chcesz płacić? Bo tak patrząc na to, jak ludziom szkoda tych kilkudziesięciu złotych na rok, gdzie więcej wydają na alkohol czy papierosy, to tego nie rozumiem. Nie mówiąc o tym, że konto ma być do użytku, więc i tak najczęściej daną kwotę się wydaje.
robie czystke wsród kont.
zamknałem getinonline
zostawiłem polbank, wzialem mc ze wzgledu na korzystne przewalutowania (bezpośrednio po kursie mc/visa>zł, bez % i podwójnego przewalutowania)
został mbank którego wpłatomat mam pod domem ale nie chce płacic haraczu za karte bo płace polbankiem a mbank leży do takich pierdół jak payu w allegro, aby wpłacić gotówke czy bo ktoś tam ma konto w mbanku i chce mi szybko kase przesłać w weekend.
Polbanku nie ma, rozumiem, ze jest to Raiffeisen Polbank? :P Tylko stary wzór karty?
No niby jest rajfajsen ale dalej procedury greckie półbankowe.
Za kartą biegałem po całym mieście bo 3 oddziały nie miały procedur do robienia mc na miejscu, tylko visy. Dopiero na końcu miasta znalazłem właściwy oddział.
Przez infolinie nie możesz zmienić typu karty visa>mc (nawet jak ją zastrzeżesz)
Oddziały dzielą się na byłe po polbanku i byłe po rajfim. W byłych po polbanku karte wyrobisz, a w tych od rajfiego nie. Przykład takiej placówki Wrocław Plac Grunwaldzki.
Więc można powiedzieć, że w półbanku po staremu, tylko rajfi wszedł i dodał do transakcji w walucie innej niż pln 3% prowizji na visach dlatego musiałem wymieniać na mc.
A wzór karty już z rajfim.
Z czystej ciekawości i zainteresowania - chciałeś kartę, która nie jest dostępna tu: http://raiffeisenpolbank.com/klienci-indywidualni/karty , a była w dawnym Polbanku i można było ją wyrobić tylko w ich byłych oddziałach? Ale teraz praktycznie i tak oferta jest na tyle skonsolidowana, że oferta ze strony internetowej dla każdego oddziału jest taka sama? :>
@mikam22
Czyli z tego co widzę karta nie różni się niczym od zwykłej debetówki paypass oferowanej bazowo przez Mbank?
@Wismerin
No tak. Zwykła debetówka. Chciałem zrezygnować z konta, nie mogłem znaleźć formularza, kazali wypełnić wniosek, wypełniłem, zadzwonił gość i niby mam ją za darmo - co wyjdzie w praniu, zobaczymy.
@Stra Moldas
Nie, inaczej. Wziąłem karte dostępną na stronie. Z tym, że polbank to inaczej półbank i tak jak pisałem:
- nie zamówisz przez telefon/online - nie da rady zmienić karty z visa na mc i na odwrót.
- w oddziałach nic nie wiedzą, jeden ma procedury na wyrabianie tego i tego, drugi nie - zawsze przybiega kierowniczka i każe dzwonić do warszawy pracownikowi xD
- Brak łączności zewnętrznej z oddziałem, niby coś tam jest ale nie dla klienta końcowego i niestety trzeba drałować po oddziałach.
- placówki jak pisałem są byłe polbankowego i było po rafim, obydwie oznaczone tym samym logo ale z innymi czynnościami jakie mogą wykonywać.
Ogólnie mając tam konto od początku 2008 długo mógłbym pisać jaki mają ułomny system www i procedury.
Niby ma się to zmienić jak w 2014 skończą proces łączenia systemów rajfiego i polbanku - ma zniknąć ten koszmarek www który straszy od wielu lat (wcześniejszy był jeszcze gorszy i łączył się z serwerami w grecji)
Dobra, rozumiem. Czyli problemy są dla dawnych klientów Polbanku. Ci nowi są już obsługiwani według system Raiffeisen Polbank i mają ułatwione zadanie. A starzy się jeszcze męczą. :P
http://raiffeisenpolbank.com/klienci-indywidualni/karty-debetowe/mastercard-debit-paypass
To ta?
Tak ta.
Pytam z ciekawości, bo kiedyś szukałem (akurat nie dla siebie) oferty konta osobistego i Raiffeisen Polbank był stosunkowo blisko "zwycięstwa", ale "przegrał" z innym niemieckim konkurentem, Deutsche Bankiem. :P