Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Mastercard Debit Gold

07.07.2013 09:47
Wismerin
1
Wismerin
97
Generał

Mastercard Debit Gold

Od kilku dni męczą mnie konsultanci Mbanku i próbują wcisnąć ową kartę. Oprócz kilku dodatkowych opcji, które w zasadzie są niezbyt interesujące dodają jeszcze ubezpieczenie.
Miał ktoś styczność z czymś takim i czy jest sens zamówienia takowej karty?

07.07.2013 11:30
Stra Moldas
2
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

O, to jesteś wymagającym klientem? ;>

07.07.2013 12:32
Wismerin
3
odpowiedz
Wismerin
97
Generał

Wymagającym klientem to ja na pewno nie jestem. :P
W zasadzie moja dotychczasowa karta Mastercard wystarczała mi bez problemu.

07.07.2013 23:43
Stra Moldas
4
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Kart kredytowych, w przeciwieństwie do debetowych, z roku na rok ubywa. Nic dziwnego, że chcą ci "włożyć" kredytówkę premium. :) Jeśli można wiedzieć, to do tej pory w mBanku miałeś zwykłą kredytową czy jak?

07.07.2013 23:55
5
odpowiedz
Kazioo
88
Senator

Od kilku dni męczą mnie konsultanci Mbanku

Jak im powiesz by nie dzwonili do ciebie w celach promocyjnych to przestaną. Mają taki rekord w bazie dla każdego klienta i jak cię odhaczą to jest spokój. Do mnie więcej już nie zadzwonili.

08.07.2013 00:21
6
odpowiedz
Aurelius
71
Weteran

Mastercard Debit Gold to nie jest żadna karta premium czy jakaś prestiżowa.
To nawet nie jest żadna kredytówka, tylko zwykła karta do konta debetowego. Płatna 9,99 / miesiąc:
http://www.mbank.pl/indywidualny/karty/karta-do-konta-mastercard-gold-paypass/

Złoty to jest w tym wszystkim jedynie interes mbanku.

08.07.2013 00:30
7
odpowiedz
zanonimizowany860688
3
Konsul

A ja złożyłem wypowiedzenie przez serwis www, na drugi dzień zadzwonił konsultant i pyta o powód rezygnacji: mówie: inni mają za darmo karte.

Gadka szmatka i wyszło na to, że jest mi w stanie zaoferować karte visa/mc bez przymusu robienia obrotu minimalnego, bez opłat na czas nieokreślony.

Więc jak ktoś chce karte za friko to serwis> wnioski>wnioski i dyspozycje>rachunki, wniosek o wypowiedzenie rachunku osobistego/firmowego. Wypełniacie, czekacie na telefon.

Wiem, w syncu są bankomaty za friko i zagraniczne wypłaty bez % kwoty ale jak ktoś chce utrzymac konto w mbąku to chyba dobry deal.

08.07.2013 09:45
Wismerin
8
odpowiedz
Wismerin
97
Generał

@Stra Moldas

Zwykła debetówka MasterCard z paypassem. Kredytowa w zasadzie do niczego potrzeba mi nie jest. :P

Gdy konsultantce powiedziałem, że w zasadzie nie potrzebuję darmowych wypłat z wszystkich bankomatów bo w okolicy mam mnóstwo bankomatów Euronetu a na pewno nie będę wydawać 2000 zł miesięcznie, babka obrała taktykę na ubezpieczenie. :P
"Proszę pana ale oferujemy panu darmowe bezpiecznie Assistans jakiś tam i jest to super oferta bla bla bla".
Takie trochę lanie wody.

@mikam22

Długo czekałeś na telefon po wypełnieniu wniosku i jaką kartę Ci zaoferowali?

08.07.2013 09:55
Stra Moldas
9
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Wismerin -> Przepraszam, nie doczytałem Debit, musiałem być zaspany. :)

Dla mnie te wszystko konta premium z super duper ubezpieczeniem są osobiście bez sensu. Bank ma spełniać swoje zadanie w trzech słowach - pieniądze, konto, karta. Większość siedzi na zwykłych debetowych i daje radę, raczej nie będzie szpanował złotą kartą w markecie albo galerii handlowej. :D

11.07.2013 00:17
😊
10
odpowiedz
zanonimizowany860688
3
Konsul

@Wismerin

5.7 złożyłem w nocy wniosek, gość zadzwonił o 13.
Dzisiaj/wczoraj dostałem karte, miałem do wyboru visa/mc wzialem pierwsza lepsza vise, przyslali z nowym wzorem, matowa karta, wypukłe dane.
taka jak tu
http://www.mbank.pl/indywidualny/karty/karta-do-ekonta/

aktywuje ja i nie bede uzywal miesiac, zobacze czy cos nalicza, jak tak to zrezygnuje z konta

Nie dostałem żadnej umowy/zapewnienia poza telefonicznym, że mam ją za friko więc ciekawe co z tego wyjdzie.

11.07.2013 00:21
Stra Moldas
11
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Kartę masz za darmo, czy użytkowanie jest za darmo? Bo słówka słówkami, ale wiadomo jak jest.

11.07.2013 00:24
12
odpowiedz
zanonimizowany860688
3
Konsul

Pytałem gościa 5 razy czy muszę klepać jakieś kwoty minimalne aby nie płacić 4zł miesięcznie - odpowiedź NIE. Ma Pan kartę na czas nieokreślony za 0zł, żadnych warunków do spełnienia czy brania usług typu bezpłatne bankomaty.

Więc jak mówiłem, zobacze co z tego wyjdzie.
Jak pociągną 4zł to bajubaju

jedyny ślad w serwisie transakcyjnym to wiadomość o rezygnacji z wniosku o wypowiedzenie umowy
Rezygnacja z wniosku

05-07-2013, 13:18

Rezygnacja z wniosku

11.07.2013 00:27
Stra Moldas
13
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Bez urazy, ale tak szczerze to rozumiem, że ten koszt to tylko kwestia "widzimisię" - że nie chcesz płacić? Bo tak patrząc na to, jak ludziom szkoda tych kilkudziesięciu złotych na rok, gdzie więcej wydają na alkohol czy papierosy, to tego nie rozumiem. Nie mówiąc o tym, że konto ma być do użytku, więc i tak najczęściej daną kwotę się wydaje.

11.07.2013 00:31
14
odpowiedz
zanonimizowany860688
3
Konsul

robie czystke wsród kont.
zamknałem getinonline
zostawiłem polbank, wzialem mc ze wzgledu na korzystne przewalutowania (bezpośrednio po kursie mc/visa>zł, bez % i podwójnego przewalutowania)
został mbank którego wpłatomat mam pod domem ale nie chce płacic haraczu za karte bo płace polbankiem a mbank leży do takich pierdół jak payu w allegro, aby wpłacić gotówke czy bo ktoś tam ma konto w mbanku i chce mi szybko kase przesłać w weekend.

11.07.2013 00:35
Stra Moldas
15
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Polbanku nie ma, rozumiem, ze jest to Raiffeisen Polbank? :P Tylko stary wzór karty?

11.07.2013 00:41
16
odpowiedz
zanonimizowany860688
3
Konsul

No niby jest rajfajsen ale dalej procedury greckie półbankowe.
Za kartą biegałem po całym mieście bo 3 oddziały nie miały procedur do robienia mc na miejscu, tylko visy. Dopiero na końcu miasta znalazłem właściwy oddział.
Przez infolinie nie możesz zmienić typu karty visa>mc (nawet jak ją zastrzeżesz)
Oddziały dzielą się na byłe po polbanku i byłe po rajfim. W byłych po polbanku karte wyrobisz, a w tych od rajfiego nie. Przykład takiej placówki Wrocław Plac Grunwaldzki.

Więc można powiedzieć, że w półbanku po staremu, tylko rajfi wszedł i dodał do transakcji w walucie innej niż pln 3% prowizji na visach dlatego musiałem wymieniać na mc.
A wzór karty już z rajfim.

11.07.2013 15:06
Stra Moldas
17
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Z czystej ciekawości i zainteresowania - chciałeś kartę, która nie jest dostępna tu: http://raiffeisenpolbank.com/klienci-indywidualni/karty , a była w dawnym Polbanku i można było ją wyrobić tylko w ich byłych oddziałach? Ale teraz praktycznie i tak oferta jest na tyle skonsolidowana, że oferta ze strony internetowej dla każdego oddziału jest taka sama? :>

11.07.2013 15:13
Wismerin
18
odpowiedz
Wismerin
97
Generał

@mikam22
Czyli z tego co widzę karta nie różni się niczym od zwykłej debetówki paypass oferowanej bazowo przez Mbank?

11.07.2013 18:27
19
odpowiedz
zanonimizowany860688
3
Konsul

@Wismerin

No tak. Zwykła debetówka. Chciałem zrezygnować z konta, nie mogłem znaleźć formularza, kazali wypełnić wniosek, wypełniłem, zadzwonił gość i niby mam ją za darmo - co wyjdzie w praniu, zobaczymy.

@Stra Moldas

Nie, inaczej. Wziąłem karte dostępną na stronie. Z tym, że polbank to inaczej półbank i tak jak pisałem:
- nie zamówisz przez telefon/online - nie da rady zmienić karty z visa na mc i na odwrót.
- w oddziałach nic nie wiedzą, jeden ma procedury na wyrabianie tego i tego, drugi nie - zawsze przybiega kierowniczka i każe dzwonić do warszawy pracownikowi xD
- Brak łączności zewnętrznej z oddziałem, niby coś tam jest ale nie dla klienta końcowego i niestety trzeba drałować po oddziałach.
- placówki jak pisałem są byłe polbankowego i było po rafim, obydwie oznaczone tym samym logo ale z innymi czynnościami jakie mogą wykonywać.
Ogólnie mając tam konto od początku 2008 długo mógłbym pisać jaki mają ułomny system www i procedury.

Niby ma się to zmienić jak w 2014 skończą proces łączenia systemów rajfiego i polbanku - ma zniknąć ten koszmarek www który straszy od wielu lat (wcześniejszy był jeszcze gorszy i łączył się z serwerami w grecji)

11.07.2013 19:06
Stra Moldas
20
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Dobra, rozumiem. Czyli problemy są dla dawnych klientów Polbanku. Ci nowi są już obsługiwani według system Raiffeisen Polbank i mają ułatwione zadanie. A starzy się jeszcze męczą. :P

http://raiffeisenpolbank.com/klienci-indywidualni/karty-debetowe/mastercard-debit-paypass
To ta?

11.07.2013 19:09
21
odpowiedz
zanonimizowany860688
3
Konsul

Tak ta.

11.07.2013 19:17
Stra Moldas
😜
22
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Pytam z ciekawości, bo kiedyś szukałem (akurat nie dla siebie) oferty konta osobistego i Raiffeisen Polbank był stosunkowo blisko "zwycięstwa", ale "przegrał" z innym niemieckim konkurentem, Deutsche Bankiem. :P

Forum: Mastercard Debit Gold