Witam,
Pytanie jak w temacie. Sprzet mam juz troche leciwy. W tej chwili Skyrim dziala przyzwoicie na low detail, ale czekalem na te gre zbyt dlugo zeby grac na niskich ustawieniach.
Chodzi mi o to, zeby chodzila w miare plynnie i bez wielkich czkawek na w miare wysokich (niekoniecznei maksymalnych - np. spokojnie dam sobie rade bez AA) detalach.
Teraz pytanie - sprzet mam taki jak w temacie: intel dual core E5200 2x2.5 ghz i geforce 9600gt 512 i 4 gb ram.
Czy kupno tego typu karty: http://allegro.pl/gigabyte-radeon-hd-6850-oc-1gb-ddr5-pci-e-box-i1916035892.html
mialo by sens w swietle tego co napisalem wyzej?
Moze jakies inne propozycje z tej polki cenowej? A moze nie musze wydawac az tyle, i do w/w wystarczy np. GTX 550 za ~400 zl?
Bede dozgonnie wdzieczny za rady - zachorowalem na Skyrim !
co szanowni panstwo sadza np. o tej karcie
http://allegro.pl/gigabyte-radeon-hd-6850-oc-1gb-ddr5-pci-e-box-i1916035892.html
?
Do tego procesora to nie masz co szukać dobrej karty graficznej :(
Kup może najpierw Q6600 chociażby i kręć go ile wlezie, a później szukaj tańszej karty, na przykład HD4870, taki zestaw spokojnie starczy.
6850 to dla Skyrima overkill (no chyba że ktoś musi mieć odpalone AAx8, AFx16 i inne bzdety na bezwzględne maksimum), gra zapiernicza jak szalona na moim GTX260 który jest dużo słabszy na takich ustawieniach ->
Amadeusz - mafisto ma procesor co nawet jak wsadzi GTX590 to mu to nie pomoże
Amadeusz, a jaki masz procesor? Myslisz ze z moim bylby podobny efekt?
Na tej karcie też zagrasz.. Ta gra z tego co pamietam nie ma dużych wymagań.
ale ja nie chce grac na low 30-40 fps, tylko na high 30-40 fps :)
Ta karta będzie się marnować z tym procesorem...
Podejrzewam że ten PDC jest drugą przyczyną obok grafiki, dla której gra chodzi tylko na Low.
Niestety w tą podstawkę raczej nie ma sensu już nic nowego wkładać, chyba że znalazł być niedrogiego Quada Q9xxx na allegro.
Jeśli zależy Ci tylko na tej jednej grze, to już HD4870 za ~300zł na allegro powinien sobie poradzić z ustawieniami high.
E8400 lekko podkręcony (do ok. 3500MHz). Po wymianie karty wydajność na pewno by podskoczyła ale faktycznie procesor może powodować efekt wąskiego gardła, ciężko mi przewidzieć w jakim stopniu.
Tak jak Hohner powiedział, Q6600 (albo ew. E8200/8400 - trochę tańsze, do Skyrima wystarczają) + odpowiednik GTX260/4870 dałoby z pewnością lepsze rezultaty niż wsadzenie samego 6850.
tak - moze patrze malo perspektywnicznie, ale ostatnio prawie nie gram w dluzsze gry, wiec zalezy mi tylko na tym, zebym jako tako ten Skyrim chodzil na mid-high detail.
taki GTX260 z tym moim zlomiastym procesorem da jakas wyrazna poprawe w stosunku do 9600 gt? sama karta na pewno jest znacznie szybsza no ale ten procek...
[3] właściwie wszystko napisał.
Ten procesor co masz możesz spokojnie kręcić do 3ghz, skyrim nie ma dużych wymagań więc jeśli chodzi na low, to domyślam się że winny jest procesor (ramy ok, grafa też powinna dawać radę). Po takim podkręceniu możesz kupić ewentualnie tak jak wyżej kolega napisał HD4870. Nie masz po co pakować mocniejszej karty bo nawet jak podkręcisz na te 3-3.2ghz to lepsze karty niż ta wyżej i tak nie dadzą różnicy. A na takim sprzęcie, z tą grafą i wyciągniętym procem odczujesz duży przyrost mocy.
dzieki wszystkim za rady. sprobuje podkrecic procka, mam nadzieje, ze sie nie zjara, i pomysle o karcie
Różnica będzie, to jest pewne, ale nie mogę zagwarantować że pograsz komfortowo na wysokich ustawieniach właśnie ze względu na procesor, możliwe że gra po prostu będzie się krztusić i "zablokuje" na niższych ustawieniach.
Ja postąpiłbym w następujący sposób:
1) Podkręcił procesor do 2800-3000MHz (powinno dać radę na boxowym chłodzeniu)
2) Kupił kartę low-range (do 300zł - GTX260SP216, może udałoby się też wyhaczyć jakiś HD4890 który jest lepszy)
Jeżeli gra nadal będzie się cięła można po prostu dokupić procesor z niższej półki, to jest E8200-E8600 który też okazyjnie powinno dać się kupić do 300zł.
W takim wypadku wydajesz 6 stówek w najgorszym scenariuszu (tyle co za 6850) a masz 100% gwarancję że Skyrim będzie działać na high.
Mimo wszystko jeżeli procesor wytrzyma 3GHz myślę że kupowanie nowego procka nie będzie potrzebne.
Edit: Upewnij się czy zasilacz da sobie radę.
Dzieki! Tak chyba wlasnie zrobie
A w jakiej rozdziałce grasz w tego Skyrima? Bo szczerze dziwi mnie to, że gra tylko na niskich Ci idzie.
Ja mam niemal identyczny zestaw, a taki BF3 chodzi mi na średnio-wysokich w 1148x768 gra działa w ok. 30 kl/sek, jest płynnie, a i sama gra wygląda wyśmienicie.
mam ekran 21" z natywna 1920. tak wiec to spora roznica. da rade grac w rozdzielczosci poziom nizszej - ale juz nizej to robi sie taka pikseloza i rozmycie, ze nie ma opcji zeby grac.