Mam problem internetowy. Chciałbym w wakacje wyjechać na dłuższy czas na działkę, która jest w tym miejscu:
http://maps.google.pl/?ll=52.596746,20.611907&spn=0.007156,0.020428&t=m&z=16
ale niestety potrzebuję dostępu do internetu (praca). Raz na tydzień muszę ściągnąć parę plików po 3-5mb, a tak poza tym to potrzebuję tylko dostępu do neta, ale niestety ciągłego dostępu. Narazie sprawdziłem tylko tyle: jest pełen zasięg na telefonach orange, wyświetla, że niby jest edge, ale ładuje jedną, najprostszą stronę trzy razy na dzień. Na telefonach t-mobile w ogóle nie ma zasięgu, o internecie nie wspominając. Modem t-mobile również nic nie widzi.
Macie jakieś pomysły co z tym zrobić? Przejść się z problemem po operatorach i niech oni wydzierają sobie z gardeł niesamowitego klienta, jakim jestem, czy kombinować coś na własną rękę? Anteny kierunkowe, albo coś w tym stylu?
Proste - potrzebujesz anteny.
http://www.dipol.com.pl/anteny-gprs-umts,4378.htm
Coś stąd plus odpowiednia przejściówka między kabelkiem a gniazdem w twoim modemie.
Jak modem niema gniazda, to zmien modem.
wychodzi na to, ze solorz ma tam umts900 czyli plus na karte/aero2.
a orange umts 2100 i umts 900 - z tym ze ten ostatni moze nie działac (pozwolenie pod wspólną siec networks! raz z tmobile)
no właśnie zastanawia mnie to, ile warte są takie wynalazki? z tego, co patrzyłem na mapie zasięgu do 3G czy to ze strony jednego miasta czy drugiego jest ok 15-20km
podstawowe pytanie jaki masz modem? bo jak nie obsługuje pasma 3g na 900mhz to nic nie zdziałasz.
a u900 sieje dalej niz u2100.
szczerze mowiac deko sie gubie w tych wszystkich cyferkach-literkach. modem w miare nowy, teraz go nie mam ze soba, jakos wieczorem ogarne.
Ogólnie najważniejsze pytanie to czy zestaw antena+modem przebije się przez 20km do życiodajnego neta :D
jeżeli modem obsługuje pasmo 3g 900mhz to nie będziesz potrzebował anteny. Wszystko sprowadza się do tego aby włączyc reczne wyszukiwanie sieci i to sprawdzic. Ewentualnie jak masz telefon z 3g to zrób wyszukiwanie sieci i sprawdz. Powinno wyszukac na 99% 3g od plus'a - solorz uruchamia 3g 900mhz w ekspresowym tempie na masztach plusa wiec nie powinno to byc suche pozolenie.
Zorientuj się czy w okolicy nie ma kogoś kto sprzedaje internet radiowo. To by rozwiązało sprawę.