Mały projektor LED na prezentacje w biurze

Forum Technologiczne
Odpowiedz
13.06.2012 11:35
1
odpowiedz
Pallar Anders Visa
42
Pretorianin

Mały projektor LED na prezentacje w biurze

Interesuje mnie (a właściwie firmę, w której pracuje) zakup projektora.
Zauważyłem, że są nowe projektory LED, o dużo większej żywotności, ale też dużo mniejszej mocy (np. 70 lumenów w LED vs 2100 lumenów w standardowym projektorze z lampą).

Może ktoś używał z Was takiego pico-projektora i wie co nieco na ten temat? Da radę taka znikoma ilość ANSI lumenów czy trzeba wtedy robić egipskie ciemności żeby cokolwiek było widać??? Czy lepiej kupić standardowy projektor i odżałować "częste" wymiany lamp (wiem, teoretycznie taka lampa starcza na 4-6 tyś. godzin - czyli nie jest tak źle, ale wiadomo - to nie jest 20-30 tyś. godzin jak w przypadku LED).

Cena i długowieczność przemawiają za LED. Przeciw?

Z góry dzięki!

13.06.2012 18:37
2
odpowiedz
Pallar Anders Visa
42
Pretorianin

UP

13.06.2012 18:41
PanSmok
3
odpowiedz
PanSmok
266
Legend

Projektor o jasnosci 70 lumenow nadaje sie do ogladania filmu o 3 w nocy w hotelowym pokoju pod warunkiem ze zciagnales zaslony...
Do prezentacji nie nadaje sie absolutnie. Powiem wiecej - jezeli nie chcesz miec problemow i zastanawiac sie czy sala nie jest za jasna - szukaj czegos o jasnosci 3500 lumenow ( a nie standardowe 1500 czy 2000 - to wystarcza w zaciemnionej sali ).
Jezeli projektor bedzie uzywany tylko do prezentacji - to wybacz - ale do emerytury nie wygadacz przy nim 3-5 tysiecy godzin.
Poza tym kupujac projektor jasniejszy ( np 3500 lumenow ) masz zapas mocy - zawsze mozesz sprobowac czy wyrobi z jasnoscia w trybie ekonomicznym - a to znacznie zwieksza zywotnosc lampy.

Ja osobiscie trzymam sie firmy Benq - mam pare ich kolejnych modeli i jestem cholernie zadowolony.
Nie licz ze dostaniesz cos dobrego ponizej 4000 pln. Za dobry projektor dasz od 4 do 6 tysi. Wiecej oczywiscie tez sie da ale do prezentacji nie potrzebujesz nic z wyzszej polki.

Forum Forum Technologiczne
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl