Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Lumia 620 czy Xperia M?

13.11.2013 16:31
1
zanonimizowany955275
1
Junior

Lumia 620 czy Xperia M?

Chciałabym prosić o pomoc w wyborze mojego pierwszego smartfonu.
Zastanawiam się między Lumią 620 a Xperią M.
Telefon będzie mi potrzebny przeważnie do sms-ów, mms-ów, robienia zdjęć i surfowania w necie. Czasami również do grania, ale tu wchodzą w grę tylko gierki logiczne typu sudoku, pasjans itp. Więc nie mają one dużych wymagań.

13.11.2013 17:22
2
odpowiedz
zanonimizowany924115
9
Senator

Nie zastanawiaj się nad niczym tylko bierz Sony Xperię M.

spoiler start

Masz tu porównanie ---> [ http://versus.com/pl/nokia-lumia-620-vs-sony-xperia-m-dual ]

spoiler stop

13.11.2013 17:57
3
odpowiedz
zanonimizowany955275
1
Junior

Dzięki za to porównanie. Rzeczywiście Xperia M wypada o wiele lepiej.
A jak jest u niej z płynnością podczas przeglądania stron www?

13.11.2013 18:04
4
odpowiedz
zanonimizowany626335
17
Generał

Taka sama.

[2] Ta strona mówi pół prawdy i pół kłamstwa. Ale w tym przypadku to prawda. Xperia lepsza i Android to też plusik.

13.11.2013 19:35
5
odpowiedz
zanonimizowany924115
9
Senator

Bardzo dobra jakoścć wyświetlacza, duża płynność nawet gdy ma się wiele otwartych aplikacji. I przeglądanie stron www też spisuje się przyzwoicie. Sony Xperia M to dobry wybór. Wiem bo znajomy posiada ten telefon znakomity.

13.11.2013 20:22
6
odpowiedz
zanonimizowany955275
1
Junior

Tak więc decyzja podjęta. Biorę Xperię M.
Dziękuję za pomoc.

13.11.2013 21:17
7
odpowiedz
Pallar Anders Visa
41
Pretorianin

Nie daj się hemoroidowcom - bierz Lumię!.

13.11.2013 21:29
😜
8
odpowiedz
zanonimizowany924115
9
Senator

Nie daj się hemoroidowcom - bierz Lumię!.

Uzasadnij kilka rzeczy w czym jest lepsza Lumia od M, zapodaj.

Edit: Po za tym wątek zamknięty. Wybrał już telefon odpowiedni.

14.11.2013 00:17
👍
9
odpowiedz
zanonimizowany283023
2
Junior

Ta strona z porównaniami jest stricte syntetyczna, tzn. może i widać różnice, ale tylko pod względem technicznym.

Brak oceny oprogramowania, usług, możliwości dodatkowych i plusów/minusów za system.

Pomijając te aspekty, które przedstawia ta porównywarka masz tu kilka "za" dla Lumii (miałem tel. na Androidzie, teraz na Lumii, więc mogę trochę od siebie dodać):

- Bezpłatna nawigacja i mapa (offline) na CAŁĄ Europę (działa bezbłędnie). Mapa działa w każdej chwili, nie muszę mieć pakietu czy WiFi, raz ściągasz dany kraj i go masz na zawsze w telefonie, od strzału odpala.

- Android dla mnie jest kłopotliwy - osobiście nie mam już czasu i sił w bawienie się w "udoskonal swój telefon" bo się np. sprzętowcom z Samsunga czy Sony, lub Google, nie chciało. Tzn. Mam stockowego Andka i widzę, że się gramoli niemiłosiernie. Człowiek, który zapłacił niemały grosz za sprzęt powinien otrzymać produkt skończony, sprawdzony i sprawny. A tu nie, co to to nie. Fakt, w WP8 jest jeszcze kilka rzeczy do poprawy, nie przeczę... W każdym razie na Androidzie sytuacja wygląda tak, że jak chcesz fajnie działający telefon to musisz wygospodarować trochę czasu, pościągać custom ROMy, powgrywać je (uprzednio studiując manuale, żeby niezbrikować telefonu) a i tak efekt końcowy będzie ch..y. Ja na to czasu już nie mam, nerwów tym bardziej bo to są kpiny. W tym momencie zaczynam rozumieć (po części) użytkowników iPhone'ów. Niestety nie pogięło mnie do reszty i nie mam zamiaru przepłacać, dlatego wybrałem Lumię (i jeszcze z innych powodów, ale to inna historia).

- WP nie będzie zamulać choćbyś nie wiem ile na niego wgrał. Mam go zawalonego, programów kilkanaście, karta prawie full - chodzi, jak chodził w dzień zakupu. Andek by siadł i zapłakał.

- Telefon robi co ja chce, nie na odwrót.

- Niektórzy, hardcore'owi użytkownicy, mogą narzekać, że brak im tego lub tamtego, a tego w WP nie ma, itd. Bez obaw. Wszystko jest tak pomyślane, żeby było ok. Np. nie ma file managera - fakt. Ale po co mi on, jak każdy plik wgrany na tel. ma swój program, który go obsługuje i ten program go "widzi". Po co mam odpalać kolejny program, którym odpale plik, który zainicjuje aplikację? Idiotyzm. Nie rozumiem takich narzekań, ale widziałem je tu i ówdzie - stąd opisuję taki przykład.

- Mam office, rzadko korzystam, ale mam. Za darmo, działa. OneNote bardzo przydatny.

- Kafelki mi się podobają, schludny pulpit, wszystko pod ręką, duże - paluchy mam duże to się dobrze składa. Nie rozumiem po co robić na małym urządzeniu ikonki jak na PC - to jest dobre, ale na monitor. Jak mam mały wyświetlacz to może ku..a zrobić to wszystko większe? Niee, lepiej nasr..ć malutkich ikonek i się cieszyć "bo mam tutaj taki mały komputerek". Ku..a...

A nawiązując po krótce do porównywarki to jak korzystasz z aparatu w telefonie to ta Lumia biję tą Xperię.

Jak jesteś maniakiem Androida to pewnie weźmiesz Xperię. Każdy ma swoje przyzwyczajenia, które trudno wykorzenić, ale czasem warto się przekonać, że coś innego może być lepsze... i nie iść tak ślepo za innymi.

14.11.2013 09:07
10
odpowiedz
zanonimizowany955275
1
Junior

Więc teraz to już nie wiem.

Zaznaczam, że jestem kobietą. Będzie to mój pierwszy smartfon, więc nie wiem sama, czy ma to być Android czy WP8. Nie mam zbytnio możliwości porównania.
Dlatego napisałam do was z prośbą o pomoc, który system będzie lepszy dla kobitki. Nie mam zamiaru bawić się w "udoskonalanie " go, bo całkowicie się na tym nie znam.

14.11.2013 09:33
Gonsiur
11
odpowiedz
Gonsiur
138
HUEHUEHUE

[10]
W takim wypadku zdecydowanie Lumia, dostajesz po prostu od razu telefon ktory ma co potrzeba i obejdzie sie bez kombinacji alpejskich. Android wymaga jednak poswiecenia mu kupe czasu zeby wszystko sobie poustawiac tak jak nam sie podoba nie zmulajac przy tym telefonu.

14.11.2013 10:20
Rezor
12
odpowiedz
Rezor
146
NIN

cherrry > najlepiej będzie jak na żywo obadasz sobie jak działa taki tel. z WP8.
Nie każdemu stylistyka modern podchodzi; niektórzy wolą mieć piękne tła pod menu, a nie tylko na ekranie blokady itp.

Mojej dziewczynie kupiłem dwa lata temu lumie jeszcze z WP7.5(7.8) i do dziś telefon chodzi wzorowo.
Zero zawieszki czy przycinki, a załadowany jest fotkami co najmniej w połowie swojej pojemności.
Wykorzystywany jest do rozmów, sms, neta, czasem przeglądania plików worda czy pdf-ów, zrobienia fotek i wrzucenia ich na skydrive.

Telefon z WP8 który podałaś w tytule w zupełności spełni wymagania jakie wypisałaś na początku postu.

Ale tak jak pisałem wcześniej, lepiej samemu zobaczyć z czym to sie je żeby potem nie być rozczarowanym.

14.11.2013 10:26
13
odpowiedz
zanonimizowany373443
74
Legend

Mam go zawalonego, programów kilkanaście, karta prawie full - chodzi, jak chodził w dzień zakupu. Andek by siadł i zapłakał.

Ja mam prawie setkę aplikacji, pamięć rom prawie pełna i mój android coś nie płacze

14.11.2013 11:05
Madril
😜
14
odpowiedz
Madril
250
I Want To Believe

Ja również polecam wycieczkę do jakiegoś salonu albo marketu typu MM i sprawdzenie samemu co pasuje, a co nie. I to jest jedyne słuszne rozwiązanie, a nie słuchanie fanboyów jednej, czy drugiej opcji (choć sam w tej chwili nie wziąłbym nic innego, niż WP8 :) jasne jednak jest, że nie jest to telefon dla każdego).

Valem --> No kolega z tym 'kilkanaście' pocisnął mocno. ;) Ja nie miałem problemów z ponad setką aplikacji, ani na Lumii 800, ani na 920 teraz (na LG E900 chyba nigdy nie doszedłem do 100).

14.11.2013 11:19
15
odpowiedz
zanonimizowany955275
1
Junior

Dziękuję bardzo za pomoc.
Tak jak radzicie, przejadę się do MM i sprawdzę jak wygląda użytkowanie WP8, bo Androida ma mąż.

Forum: Lumia 620 czy Xperia M?