Witam, czytałem na różnych stronach o LS 2009 jak naprawić białe tekstury w maszynach, wiem jak to zrobić udaje mi się to,ale nie do końca to kapuje. Otóż gdy ściągam mod z neta i wklejam go standardowo do folderu mods, przed włączeniem gry otwieram spakowany folder z modem i włączam plik i3d tego moda i patrze czy są białe tekstury, jak są to je naprawiam w następujący sposób:
W folderze mods tworze nowy katalog(nowy folder) wypakowuje do niego tego moda i naprawiam tekstury programem DXTBmp, ok wychodzi mi zapisuję. Następnie wchodzę w nowy folder(tam gdzie wypakowałem moda) i otwieram ponownie plik i3d tego moda w celu sprawdzenia czy nie ma już białych tekstur, ok wszystko naprawione, tekstury mają kolory jest git.
A teraz moje pytanie czy dobrze to robię? Czy najpierw trzeba kupić w grze daną maszynę, sprawdzić w grze czy są białe tekstury ? Bo właśnie tego nie czaje. Mod który ściagam zajmuje np 17.8 mb a po naprawieniu tekstur ma już ponad 37 mb nie wiem czy to dobrze. Był bym bardzo wdzięczny za dokładne wytłumaczenie ja to zrobić.
Pozdrawiam wszystkich grających w LS 2009
I przy okazji czy mogę bez żadnego problemu usunąć zawartość folderu shader_cache ?
Zwiekszony rozmiar textur po naprawieniu to normalka poniewaz format dtx tworzy dodatkowe textury w roznych rozdzielczosciach - mipmapy. Shader_cache to jakas pamiec podreczna, mozliwe pozostalosci po kompilacji shaderow. Sprobuj usunac ale wczesniej dla pewnosci zrob kopie zapasowa tego pliku.