Zastanawiam się nad zakupem głośników komputerowych Logitech Z-5500 THX. Z tego co zauważyłem posiadają one wyjście optyczne. W związku z tym mam pytanie. Czy to oznacza, że będę je mógł podłączyć kablem optycznym z amplitunerem, który z kolei łączę z dowolnym odtwarzaczem multimedialnym podpiętym pod TV i w ten sposób mogę cieszyć się namiastką kina domowego? Czy takie podłączenie jest możliwe? Pytam bo np. w moich obecnych głośnikach logitech x-530 takiego połączenia nie zrobię, są to typowe głośniki komputerowe, a jak sprawa się ma z tymi Z-5500?
I drugie pytanie. Zaużmy, że odpinam amplituner i podłączam je bezpośrednio pod kartę dźwiękową w kompie (ASUS Xonar D1), która nie posiada dekodera DTS, to czy będę mógł cieszyć się tym formatem dźwiękowym dzięki wbudowanemu dekoderowi DTS w głośnikach? To jest pełnoprawne dekodowanie tak jak np. w ampliturze?
Te glosniki posiadaja WEJSCIE optyczne, nie wyjscie (w zasadzie to posiadaja chyba 3 wejscia, w tym dwa cyfrowe - jedno RCA i jedno optyczne). Posiadaja rowniez rozne dekodery, wlaczajac DTS, Dolby Digital, Dolby Pro Logic. W zwiazku z czym mozna je podlaczyc bezposrednio pod odtwarzacz, nie bardzo widze sens uzywania amplitunera po drodze. Jednoczesnie moze byc do nich przypiety rowniez komputer, jako ze Xonar D1 ma wyjscie cyfrowe (i wysyla po nim sygnal DTS, przynajmniej wedlug specyfikacji na stronie Asusa).
http://uk.asus.com/Multimedia/Audio_Cards/Xonar_D1/#specifications
wysiak dzięki za pomoc. Od zawsze gubiłem się w sprawach audio. Wychodzi na to, że amplitunery mają DTS, karty muzyczne i głośniki również... to się wszystko ze sobą nie gryzie? A co w sytuacji gdy np. amplituner ma DTS a głośniki nie? Albo głośniki mają dekoder DTS a karta muzyczna nie? I jaka jest różnica miedzy dekodawaniem sygnału DTS a enkodowaniem? Nie wiedziałem, że Xonar dekoduje DTS.. Co prawda filmy z DTS odtwarza, ale zawsze myślałem, że to jakieś sztuczne przetwarzanie (dzięki filtrom w ffdshow), nie mające wiele wspólnego z DTS (chociaż jak zmieniam ścieżkę w kontenerze mkv z ac3, na dts, to róźnica jest spora, dźwięk jest wyraźniejszy i mocniejszy). Nic już z tego nie rozumiem.
Podsumowując temat.
Jak podłączę Xonara D1 kablem optycznym z głośnikami Logitech Z-5500 THX i puszczę film nagrany w DTS, to uzyskam na wyjściu pełnoprawne brzmienie DTSu?
A jak pod drodze dojdzie odtwarzacz HD podłączony pod plazmę? Łączę wtedy głośniki z PC przez mini jack, a odtwarzacz z głośnikami optykiem? Jaka jest różnica między połączeniem analogowym przez jacka, a optycznym?
EDIT. Jeszcze jedno. Jak już kupie te głośniki, to czy odtwarzacz HD (nie mówie tu o blu ray, tylko o tych multimedialnych np. Ausa) również musi mieć dekoder DTS, czy wystarczy ten w głośnikach?
Wychodzi na to, że amplitunery mają DTS, karty muzyczne i głośniki również
Kolumny/satelity, nie mają z tym nic wspólnego. Diabeł tkwi w panelu sterującym z5500, który zajmuje się dekodowaniem DTS'a.
chociaż jak zmieniam ścieżkę w kontenerze mkv z ac3, na dts, to róźnica jest spora, dźwięk jest wyraźniejszy i mocniejszy
Większy bitrate, lepsza jakość dźwięku.
Ad 1.
Tak:
http://sklep.rms.pl/index.php?p684,kabel-spdif-karta-muzyczna-amplituner-digital-d-sp15-1-5m
Taki kabelek + odpowiednia konfiguracja ustawień programu video(wyjście dźwięku na SPDIF)
Ad 2.
Xonar - Z-5500, kabel wyżej.
Odtwarzacz - Z-5500, optyk.
W obu przypadkach prześlesz dźwięk w postaci cyfrowej.
Ad 3.
Wszystkie tego typu odtwarzacze dekodują DTS, czy DD. Są stare formaty, więc jest to standard. W tym wypadku nie musisz się niczym przejmować.
edit: Jeżeli się mylę, to mnie poprawcie.
fredzio92 --> ok od razu nasuwa mi się kilka pytań:
1. Skoro już teraz słyszę lepszą jakość wynikającą z większej ilości bitrate, to co mi da ten cały dekoder DTS zaimplementowany w tych głośnikach?
2. Nie przyglądałem się dokładnie spcyfikacji tego Xonara D1, bo nie było mi to wcześniej potrzebne. Jeśli dobrze zrozumiałem, to poza wyjściami wielokanałowymi mini jack i wyjściem optycznym Toslink posiada również wyjście SPDIF inaczej zwane wyjściem liniowym audio? I mam łączyć te głośniki z Xonarem nie za pomocą mini jacków (bodajże 3 wtyki), tylko od razu poprzez SPDIF?
4. Jesli nie kupie odtwarzacza HD, to łączyć Xonara za pomocą wyjścia optycznego Toslink, czy poprzez SPDIF?
5. Czy jakość dźwięku jest gorsza, kiedy łączy się kartę z głośnikami za pomocą mini jacków, niż za pomocą któregoś z wyjść optycznych?
EDIT: Czy dobrze rozumiem, że to całe SPDIF, to przekierowanie dekodwania sygnału z karty dźwiękowej (w tym przyapdku Xonar) na urządzenie zewnętrzne (amplituner/głośniki Z-5500 THX)? Czyli przesyłany jest sygnał dźwiękowy z karty muzycznej na głośniki logitecha, które już dalej go dekodują, enkodują itd. i dlatego w opcjach video (np. w ffdshow) trzeba również zmienić źródło dźwięku z Xonara na SPDIF?