Zastanawiam się nad tymi 2 modelami. Zależy mi na dobrej jakości rozmów, dobrym zasięgu. Telefon będzie używany do dzwonienia, smsowania i od czasu do czasu jako nawigacja samochodowa. Żadne gry mnie nie interesują. Czy LG robi dobre jakościowo telefony? Ciekawi mnie czy telefony z 'dystrybucji europejskiej' mogą być oddawane na gwarancję w Polsce. Może ktoś coś doradzi.
Ostatnio zauważyłem, że większość telefonów z allegro jest z Hongkongu czy Singapuru. Dlatego wolę coś tańszego ale z oficjalnej dystrybucji.
Moja siostra ma L7 II i szybkością nie powala, a raczej potrafi mulić, do tego gps bez wsparcia glonass nie powala dokładnością działania. Jeżeli nie szukasz telefonu który ma "prać, sprzątać i gotować" tylko służyć do dzwonienia i ewentualnie nawigacji lumia będzie lepsza.
Najlepiej szukać na allegro telefonów bezpośrednio od osób, które wzięły go na przedłużenie umowy, tylko trzeba pamiętać, żeby poprosić o podstemplowaną kartę gwarancyjną i kopie faktury za telefon lub paragon.
Widzę, że Lumia ma wsparcie glonass tylko ma dużo mniejszą baterie a na tym też mi zależy. Znalazłem takie porównanie http://cokupic.pl/porownanie/Telefony-i-akcesoria/LG-Swift-L5-II-E460-czy-Nokia-Lumia-520 raczej nie będę ładował wielu aplikacji i nie powinny mi mulić.
Jeżeli telefonu masz zamiar używać zgodnie z przeznaczeniem, ewentualnie gps, email, czasem internet i okazjonalnie gry to polecam Nokię z racji na Windowsa Phone - brzmi to jak herezja, ale ten system na telefonach działa świetnie, nie muli, wszystko jest przemyślane i sprawne. Np. przy WinP 512MB RAMu jest wystarczające, przy Androidzie raczej odpada bo telefon muli. Zaletą Androida jest mnogość aplikacji i otwartość systemu, za cenę wydajności i sprawności.
Ja sam mam telefon na Androidzie - Lenovo z czterordzeniowym prockiem 1,2Ghz i 1gb RAMu i momentami widać, że słabiej to działa niż HTC na Windowsie Phone który ma moja narzeczona - 512MB RAMu i jakiś procek pewnie jednordzeniowy ok. 1Ghz.
Zdecydowanie Nokia Lumia 520! Polecam!
Czyli wygrywa Nokia. Brat ma jakąś lumię i jak jutro przyjedzie to zobaczę z czym to się je. Tylko często tak ma że telefon samoczynnie mu dzwoni do kogoś, chyba sam się odblokowuję w kieszeni i wybiera ostatnio wybrany numer. L5 II jest tańszy i ma lepszą baterię ale mówi się trudno. Tylko nie wiem jeszcze czy nie poczekać na lumie 530. Telefon i tak kupię za miesiąc.
Złota zasada: nie kupuje się telefonów z cienkimi bebechami i Androidem.
Korzystam z tego OS od 4 lat i następny telefon też będę miał z Androidem, ale nigdy w życiu nie poleciłbym kupić pod niego słabego telefonu - będzie działał cholernie wolno i niekomfortowo.
PS. Jak telefon odblokowuje się w kieszeni, to używa się odblokowania prostym wzorkiem/gestem czy jaka tam jest opcja w Windowsie - nie ma szans żeby telefon się uaktywnił z takim zabezpieczeniem.
Nie czekaj na 530, bo ją okroili względem 520, jeżeli już zastanawiasz się nad nowszym modelem to może 630? Nie napisałeś ile chcesz przeznaczyć na telefon, ale 630 można już nawet za 450zł (+ ewentualnie przesyłka) na allegro kupić.
Dobra, dzięki wszystkim za rady, wybieram 520. Szkoda mi kasy na kupowanie czegoś droższego tylko do dzwonienia i smsów.
No i bardzo dobry wybór. Nie zawiedziesz się. Sam go mam i jestem z niego zadowolony w 100%. Nie zawodny jest i zero mułu. Tylko pamiętaj jak będziesz miał już tą Lumie zaktualizować ją do nowszego oprogramowania (do Windows Phone 8.1) dużo poprawia ten uptade. Lepiej się sprawuje telefon w obsłudze.