Witam. Otóż kupiłem laptopa lenovo 3000 G510, po czym zostałem zmuszony do zainstalowania Windowsa XP ze względu na pewne urządzenie, które działa tylko pod XP'kiem. Mam teraz ogromny problem. Nie mam płytki ze sterownikami i nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Ściągałem już sterowniki dźwiękowe... lecz na darmo bo komputera nadal nie widzi żadnych urządzeń. Ktoś wie jak mi pomóc?
Na dole strony znajduje się specyfikacja komputera:
http://www.mediamarkt.pl/notebook-lenovo-ideapad-g510,id-925820
http://support.lenovo.com/en_GB/downloads/default.page?selector=expand
Wyszukaj swoj model, po czym wybierz system operacyjny.
Ostatnio na g510 wgrywałem win 7 i np. żeby grafika się poprawnie zainstalowała to musiałem zaktualizować system. Sterowników do wifi trzeba było szukać po id sprzętu bo te na stronie producenta są do karty z innego modelu.
Lenovo daje stery tylko pod win 8 i 7, możliwe że na xp do niektórych podzespołów nawet już nie wypuszczali sterowników.
W biosie zmieniłeś kompatybilność z Win 8 na Other OS?
Tak zmieniłem na other OS, inaczej nie odpalał format na win XP :) Został mi ostatni problem. Laptop wydaje się jak najbardziej w porządku z tym, że nie wyszukuje mi sieci WiFi. W menadżerze urządzeń mam znak zapytania przy karcie sieciowej (podejrzewam właśnie WLAN). Zainstalowałem też coś od intela do wifi, ale nadal nie widzi, Wszystkie stery instaluje do Win 7 32-bit. Jakieś porady co do sterowników do sieci bezprzewodowej? Na kablu już działa, a ten post jest tego dowodem :)
Właśnie z wifi jest problem bo na stronie producenta są złe sterowniki podane.
Wejdź w właściwości karty sieciowej(tej z wykrzyknikiem) skopiuj id sprzętu i poszukaj w google. Ewentualnie wklej id tutaj.
Jeszcze kilka dni temu miałem je na dysku :)
Z ID znalazłem tylko coś takiego :C
PCI\VEN_14E4&DEV_4365&SUBSYS_061117AA&REV_01\4&2283E9EF&0&00E1
EW. Coś takiego ----------->
Przykro, że z painta w paintcie, ale ciutkę się spieszę, a robota goni
Przyznam, ze nie bardzo rozumiem o czym piszecie - ja wyraznie widze tam sterowniki do Windows XP...
Chodzi o to, że nie chcą działać.. Z kolei te pod Windowsa 7 32-bit spisują się jak na razie nieźle.
Jako, że mam w tradycji pisanie dla potomnych, jeśli rozwiążę jakiś mój problem to się tym chwalę.
Pomogło rozwiązanie, w które nigdy nie wierzyłem, ale byłem tak zdesperowany, że aż spróbowałem i pomogło.
Jest to program DriverNavigator, płatny lecz jak widać skuteczny bo teraz siedzę na WiFi.
Dziękuję bardzo użytkownikom wysiak i bisfhcrew za wyciągnięcie do mnie pomocnej dłoni, dobrze, że są tacy ludzie jak wy ^^