Legalność utworów na YouTube

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
19.05.2013 11:20
Fett
😊
1
odpowiedz
Fett
253

Legalność utworów na YouTube

Czołem niedzielnie społecznosci...

Mam takie zapytanie, odnośnie wykorzystywania utworów we własnych filmach na kanale Youtube. Nie chciałbym, żeby życzliwy... ;) Wiem, że temat mało wdzięczny bo nie ma co ukrywać, że wszyscy mają to w głębokim poważaniu, ale chce być czysty, mieć wolne sumienie i spać w nocy bez klamki przy poduszce, z obawy, że mi smutni panowie w garniturach zrobią wjazd na kwadrat.

Jak to wygląda od strony prawnej? Komu trzeba dać w łapę, jakie są stawki i czy wystarczy tylko jednej mafii dać w łapę ;)
Nie chciałbym zapłacić ZAiKSowi miliardów złotych haraczu a dzień później dostać wezwanie do ściągnięcia filmu z serwisu i wyroku 10 lat ciężkich prac w kamieniołomie od dajmy na to... Sony czy ki ch...

Jeżeli właśnie to ZAiKS to jak i gdzie się to płaci. Niestety na ich stronie internetowej nei znalazłem żadnych informacji odnośnie wykorzystania utworów w Internecie, a jedynie na nośnikach.

Wiem, że istnieją utwory Creative Commons czy RubleFish ze swoim FriendlyMusic, ale akurat w tym jednym przypadku ani jedno nie wchodzi w grę.

Anyone?

19.05.2013 11:35
graf_0
2
odpowiedz
graf_0
117
Nożownik

To tak nie działa.
W przypadku użycia jednego utworu do stworzenia innego utwory MUSISZ mieć zgodę właściciela praw autorskich. Czyli musisz to prawo normalnie kupić.
A druga sprawa to taka że YT jest prywatną komercyjną stroną i mogą dodatkowo mieć np. umowy z partnerami na wyłączność, więc nawet zakup licencji wymagałby potem walki z nimi.

Upraszczając - dozwolony użytek to za mało aby korzystać z cudzych utworów w swoich utworach.

19.05.2013 11:37
Jeremy Clarkson
3
odpowiedz
Jeremy Clarkson
139
Prezenter

Nikt Cię nie będzie ganiać, najwyżej po uploadzie filmu zostanie on natychmiast zablokowany, albo dochód z reklam będzie szedł do właściciela muzyki, albo nikt nic nie wykryje.

19.05.2013 11:59
pecet007
4
odpowiedz
pecet007
178
~

czasami jak wrzucisz licencjonowaną muzykę jako podkład to później muzyka pozostaje (nie blokują) ale jest info że muzyka zrobiona przez kogoś tam i wydawca jakiś tam przy filmiku ;), więc pewnie mają umowę z niektórymi firmami fonograficznymi

19.05.2013 12:26
Fett
5
odpowiedz
Fett
253

graf_o - no własnie chodzi mi o to, że chciałbym skorzystać z takiego utworu - legalnie...

Jeremy, pecet - ogólnie problem polega na tym, że nie jest to nędzny gemplej z majnkrafta tylko film, na którym ktoś dociekliwy mógłby wykoncypować, że istnieje możliwość że mogłem zarobić na nim parę złotych ;) A to diametralnie zmienia postać rzeczy bo nie mam już tutaj wykrozystania pioseneczki jak w milionach różnych innych filmów, ale potencjalne wykorzystanie utworu w celach komercyjnych.

Nie chce ryzykować, zwłaszcza że życzliwych jest sporo i wolę załatwić sprawę od razu najlepiej jak się da, unikając tym samym późniejszych ewentualnych kłopotów prawnych i finansowych

19.05.2013 12:29
graf_0
6
odpowiedz
graf_0
117
Nożownik

Znajdź wydawcę i skontaktuj się z jego działem licencjonowania np.

http://sonymusiclicensing.com/

Każdy wydawca ma coś takiego. Jak utwór nie ma wydawcy, to bezpośrednio z wykonawcą.

19.05.2013 13:02
Fett
7
odpowiedz
Fett
253

No i w zasadzie sprawa jest żałosna. Zarzuca się ludziom piractwo, złodziejstwo, szufladkuje się ich jako kryminalistów obok gwałcicieli i morderców ale w zasadzie nie daje się im możliwości zrobienia takiej rzeczy legalnie. Przekopałem cały Internet, nie da się nigdzie kupić licencji do tego jeb*** utworu :/

Zwłaszcza dla osoby prywatnej, do filmu który moooże kiedyś oglądnie łącznie 1000 osób sprawa w zasadzie jest niemożliwa... A mikrofiremki w krajach typ Polska, są stawiane na równi z koncernami typu Coca-Cola :/

Znalazłem jedynie możliwość wykorzystania utworu w reklamie na http://www.greenlightmusic.com . Cena startowa ~100 000$ -______-

19.05.2013 13:21
Vaerin
8
odpowiedz
Vaerin
111
Generał

Jak używasz tylko krótkich fragmentów, które są tylko jakimś tłem do całości to nikt się nie przyczepi. Na szczęście praw autorskich nie stworzył ani graf_0, ani typki z łowców okazji i używanie fragmentów innych utworów jest dozwolone również bez zgody autora, ale z pewnymi ograniczeniami.

Tu masz to fajnie wyjaśnione:
http://www.itlaw.pl/?q=content/cytat-inspiracja-dzie%C5%82o-zale%C5%BCne-co-jest-czym-w-internecie

19.05.2013 13:29
Fett
9
odpowiedz
Fett
253

W sumie nie ma się co czaić i napiszę o co chodzi.

Pewna para poprosiła nas o wykonanie filmu - podziękowanie dla rodziców, które miało być prezentem z okazji ślubu, właśnie dla rodziców (filmów tego typu jest sporo na YouTube). Film zrobiliśmy im w zasadzie za frajer z ewentualną możliwością wykorzystania go do portfolio.
Para sama sobie wybrała piosenkę. W tym momencie jednak pojawia się nasz problem bo średnio możemy wykorzystać to w portfolio właśnie przez brak praw autorskich do wykorzystania tego utworu. Podmiana kawałka na inny, nie wchodzi w grę bo teledysk jest zmontowany pod muzykę...
Konkurencja nie śpi i chociaż branża weselna to nie nasza domena to zaraz jakiś życzliwy raczy nas podkablować do właściwych organów prawnych. A jest to częsty zabieg, zwłaszcza w Polsce ;)
Owszem wiem, że twórcy tego typu filmów mają "na to wyje***", ale ja wolę być z góry zabezpieczony.
Do tej pory nie mieliśmy takich problemów, bo albo mieliśmy prawa do muzyki, albo korzystaliśmy z muzyki creative commons.

Tak wiec nie jest to krótki fragment. Jest to w zasadzie zrobiony teledysk do całego utworu...

Vaerin - jaka jest definicja pojęcia "drobny utwór" ? :)

19.05.2013 13:48
Arxel
10
odpowiedz
Arxel
240
Kostka Rubika

U mnie YT wychwycił po kilku sekundach użyty utwór i zablokował możliwość zarabiania..
Ale jak właśnie teraz zerkam, to informacja o utworze (z linkiem do zakupu bodajże na iTunes) zniknęła i mogę kliknąć zarabianie na filmie.. Oczywiście trzeba zaznaczyć, że posiada się prawa do wszystkich materiałów blabla, domyślam się, że jak to zrobię to pewnie po chwili znowu coś zostanie wychwycone i albo zablokowane albo filmik po jakimś czasie zostanie zablokowany + otrzymam ostrzeżenie. A już chyba ze dwa mam (wcześniejsze zostały zgłoszone przez wytwórnie filmowe, nie żebym na nich zarabiał).. ;)

19.05.2013 13:51
Vaerin
11
odpowiedz
Vaerin
111
Generał
Wideo

Vaerin - jaka jest definicja pojęcia "drobny utwór" ? :)

Obrazowo: http://www.youtube.com/watch?v=APn6iLyVtYs

A jak chcesz dokładna definicję, to jej w ustawie nie ma.

19.05.2013 17:59
graf_0
12
odpowiedz
graf_0
117
Nożownik
Wideo

http://www.youtube.com/watch?v=CJn_jC4FNDo

To jest dozwolony użytek :)
W ten sposób można użyć dowolnych utworów.

Niestety - użycie kompletnej piosenki jako podkładu muzycznego wymaga licencji.
Żadne inne rozwizanie nie zabezpieczy cię na 100% przed usunięciem z YT.

19.05.2013 22:06
Fett
13
odpowiedz
Fett
253

Usunięciem z YT się nie martwię. Najwyżej... chociaż szkoda by było. Raczej obawiam się gorszych problemów prawnych :)

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl