Czy w pełni legalne jest jeśli mamy zarejestrowaną firmę o nazwie "Świat ogórków", a wszędzie posługujemy się nazwą "Ogródek szczęścia"? Nie mogę znaleźć zapisu czy musimy wszędzie posługiwać się zarejestrowaną firmą czy jednak możemy sobie dodatkową nazwę wymyślić.
Używanie innej nazwy niż ta zarejestrowana, będzie wprowadzaniem klientów, partnerów w błąd z wszystkimi, towarzyszącymi temu konsekwencjami.
Tak, ale czy to jest legalne czy można potraktować to jako oddzielną działalność gospodarczą, a wtedy już może przyczepić się urząd skarbowy?
Z tego co mi wiadomo to nie ma z tym żadnego problemu. Sami w domu mamy jedną firmę, pod którą są podpięte 3 miejsca, każde nazywają się inaczej.
Mówię o czymś takim jak ma AmRest chociażby, właściciel Pizzy Hut, Kfc i czegoś tam jeszcze. Na rachunkach mają wpisane AmRest.
Ale wydaje mi się, że tak samo KFC jak i Pizza Hut to oddzielnie zarejestrowane podzespoły, a mowa tutaj o tym, że zakładasz firmę "Głupi Jaś", a wszędzie reklamujesz się jako "Lody śmietankowe".
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dajmy na to firma "Świat ogórków" otworzyła np. punkt sprzedaży o nazwie
"Ogródek szczęścia", tym nie mniej, wszystkie dokumenty będą wystawione przez "Świat ogórków". Pewnie o to koledze chodziło, w kwestii "podpięte".
[8] Właścicielem Pizzy Hut i KFC jest, Yum! Brands, Inc. to tak gwoli ścisłości.
Można, inna nazwa może być traktowana jako marka. Tylko trzeba uważać, żeby nikt jej nie zajął.