Drogie pomocne ludki, zwracam się z prośbą o pomoc w temacie mojego nie współpracującego laptopa.
Zaczęło się od tego, że próbowałam zainstalować sobie Wiesia 1. Niestety, po zainstalowaniu gra wyłączała całkowicie komputer w momencie, w którym włącza się animacja intro. Po trzech próbach grę odinstalowałam i tymczasowo z wrodzonego lenistwa odpuściłam próby rozwiązania problemu. Niedługo potem oddałam kompa do czyszczenia, które mu się zdecydowanie należało (było to jakoś w kwietniu), zaś z tydzień-dwa temu gra została zainstalowana ponownie i, hurra, zaczęła działać. Prawie. Generalnie to moje porąbane sprzęcicho wyłącza się w trakcie gry, czasem po 10 minutach, czasem po godzinie, czasem po dłuższym czasie. Raz zdarzyło mu się także wyłączyć, gdy jedynym działającym programem był Skype. Komputer wyłącza się bez żadnej wiadomości, bluescreena, niczego, tak jakby z przegrzania, przy czym jest ledwie ciepły... no i był czyszczony, więc zasadniczo chyba grzać się nie powinien.
W przypływie guglania rozwiązań doszłam jak na razie do tego, że temperatury płyty głównej przy włączonej grze oscylują sobie w okolicach 70-85 stopni. Doszłam też do programu WhoCrashed, który uparcie twierdzi, że nie mam crashlogów.
Sprawdziłam także, że nie jest to wina ani zasilacza, ani przedłużacza.
Laptop stoi sobie na podstawce chłodzącej, takiej tam jakiejś niezbyt fikuśnej, na twardej powierzchni.
Teraz zasadniczo zakładam, że muszę go pewnie oddać do serwisu, tylko po prostu zastanawiam się... ki diabeł? Co i jak mam jeszcze sprawdzić?
Posiadam lapa Samsung NP-RF511 S04PL, Intel Core i7, Nvidia GeForce GT 540M, RAM 4GB, Windows 7 64bit, gra chodzi na defaultowych ustawieniach.
Jesli temperatury sa w okolicach 70-85 stopni, to nie jest 'ledwie cieply' (a jesli plyta ma tyle, to procek ma najpewniej jeszcze wiecej) - rownie dobrze mozesz miec ustawiona temperature shutdowna na 85-90 stopni, wiec laptop zgodnie z nia sie wylacza.
Mam tu na myśli odczuwalną temperaturę przy dotyku, bo co do temperatury odpowiedniej dla płyty i tej, którą widzi komputer, to nie znam się wystarczająco. W dotyku naprawdę nie jest bardzo ciepły. Co się dzieje poza tym, nie wiem. Czy to jest wina samego sprzętu? Czy on w ogóle powinien osiągać takie temperatury? Wydaje mi się w związku z tym, że to jakoś niebotycznie dużo na grę, która chyba nie powinna być aż tak obciążająca?
Polecam ściągnąć program CoreTemp http://www.alcpu.com/CoreTemp/php/download.php?id=2 (32 bit) lub http://www.alcpu.com/CoreTemp/php/download.php?id=3 (64 bit) po czym sprawdzić temperatury po kilkunastu minutach gry.
No dobra, popełniłam niecelowe oszustwo poprzez swoje nieogarnięcie - według coretemp temperatura procesora w trakcie gry to około 65-70 stopni. Niemniej...
W takim razie to nie wina przegrzania, można spróbować ściągnąć nowsze sterowniki i zaktualizować bios. Tutaj (http://www.samsung.com/pl/support/usefulsoftware/supportUsefulSwNotebook.do) jest program samsung update plus, który powinien teoretycznie sam wszystko ściągnąć.