Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Laptop Acer F15 czy Lenovo Z51-70

03.07.2016 01:00
1
szumox22d
25
Centurion

Laptop Acer F15 czy Lenovo Z51-70

Witam,
Przymierzam się do zakupu nowego laptopa. Do gier go nie potrzebuje, chyba że starszych (sprzed wyjścia PS4/X0 czyli np. Mass Effect 2,3, Wiedzmin 1,2), bo w nowe gry wole grać na PS4. Laptop będzie raczej używany standardowo czyli internet, filmy YT, skype. Jedyne co to jeszcze będzie mi potrzebny do Visual Studio, bo jest mi ono potrzebne do napisania aplikacji na inżynierkę.
Upatrzyłem sobie takie dwa modele laptopów.
http://www.x-kom.pl/p/264217-notebook-laptop-156-acer-f5-572g-i5-6200u-8gb-1000-win10x-gt940m.html
http://www.x-kom.pl/p/304141-notebook-laptop-156-lenovo-z51-70-i5-5200u-8gb-1000-win10-r9-m375-bialy.html

I tak na pierwszy rzut oka co mi się w którym podoba:

Acer - widzę z opisu że ma:
+ nowszy procesor
+ lepszą (chyba) kartę graficzną
+ szczotkowane aluminium w środku
niż w Lenovo. Dodatkowo obecnie mam laptopa od Acera i nie miałem z nim żadnych problemów.

Lenovo - na pierwszy rzut oka przemawia do mnie:
+hybrydowy dysk
+matryca Full HD
+podświetlana klawiatura
+głośniki JBL z Dolby (chociaż Acer ma jakieś TrueHarmony także może to nie jest taki wielki plus)
Ciekawi mnie też ta kamerka Intel RealSense. Dodatkowo dużo znajomych z grupy na studiach ma laptopy Lenovo i wydają się być zadowoleni. Jeden tylko miał problemy z Lenovo z serii Y700 lub Y70 (coś z kartą graficzną albo podświetleniem matrycy) i mówił że serwis jest słaby.

I w zasadzie nie wiem który wybrać. Czy wydajność Acera jest na tyle większa, żeby warto było rezygnować Lenovo z matrycą Full HD, podświetlaną klawiaturą i kamerką RealSense?

03.07.2016 01:55
2
odpowiedz
Duchos
52
Konsul

W tym przedziale cenowym to nie ma za bardzo nad czym myśleć. Skylake są wydajniejsze od beznadziejnej i nie udanej 5 generacji. Mniej pożerają prądu i tym samym mniej wydzielają ciepła. Co w laptopach jest potrzebne. Do tego widzę, że GeForce 940m. To lepsze od tego Radeona w Lenovo. Oczywiście nadal to lipa a nie karta, ale jak sam mówiłeś, tobie jest potrzebne bardziej do pracy i codziennego użytku. Przy 15 calach nie potrzebne ci jest full hd. Nie zobaczysz różnicy a przy wyższej rozdzielczości będziesz męczył oczy na tak małym ekranie. Matowa matryca tutaj na plus przy dłuższej pracy i do tego przy sztucznym świetle. Nie odbija niczego. Acer to sprawdzona firma na świecie. Ten laptop wygląda na solidny produkt. Oni ogólnie nie produkują syfu jak Lenovo. Do tego Acer ma bardzo dobre zaplecze serwisowe. Lenovo nie i zapomni o naprawie laptopa, gdy ci padnie. Dostaniesz go za rok z serwisu a przy okazji naprawy coś jeszcze zepsują po drodze. Odradzam. Do tego występujący problem termiczny. Przy większej i dłuższej pracy będzie obniżał wydajność, żeby się schłodzić.

Zdecydowanie Acer. No i jest tańszy o 50 zł.

Forum: Laptop Acer F15 czy Lenovo Z51-70