Laptop 15 cali do pracy i trochę do gier
Witam,
Szukam laptopa 15 cali. Musi mieć Windows 7. Będę go używał do pracy (pakiet Office) i w małym stopniu do gier (zależy mi żeby chodziły płynnie gry z 2007 roku i starsze, ale mogącym odpalać nowsze gry nie pogardzę :p Z dodatkowych wymagań to jeszcze dobry procek (najlepiej z rodziny "i") i dobra jakość dźwięku (na jacku, głośniki wbudowane nie są ważne). Budżet? Wstępnie powiedzmy że 2000 zł. Ale nie wiem ile mniej więcej kosztuje taki lapek, dlatego jest to tylko luźny "zarys" budżetu :-)
PS. W grę wchodzą tylko nówki.
Na farcie powinieneś znaleźć na allegro jakiegoś Acera z I5 2410, 2-4 GB RAM i GT540M. Na Win7 bym nie liczył.
W skrócie: Lenovo Z570 do wyrwania za około 2,2 tysiąca. i3-2330M, GT540M 1GB, 4GB, Win7.
na i5 z Win7 to ponad 2,6 tysiąca zakładając przymus Windowsa.
A gdybym podniósł budżet do 2500 zł? Znalazłoby się coś lepszego niż ten Lenovo (który swoją drogą jest fajny, dzięki za propozycje)?
Szczerze mówiąc "go to alle-drogo.pl" ;)
A poważnie - sam planuję kupować jakiegoś lapka i puki co najbardziej też skłaniam się do Lenovo. Jedyny minus w sumie to brak USB 3.0 ale.. bez jaj, nie jest to coś bez czego nie da się zyć.
Za około 2700 można wyrwać lapki z GT555M i i5 (MSI GE620DX) ale bez systemu, więc odpada to raz. Dwa że porównując wydajność to imho nie ma sensu dopłacać około 700-800 złotych (doliczając oryginalny Win 7 Home) za te 10-15% większej wydajności.
A biorąc pod uwagę że jestem "świrem" jeśli chodzi o czas szukania czegoś dobrego i latam po allegro od dobrych 2 tygodni w poszukiwaniu najlepszego wyboru to nic sensowniejszego niż ten Z570 nie znalazłem i w przyszłym tygodniu jedna sztuka będzie moja.
Edit: Porównanie procesora i3-2330m i i5-2430m:
http://ark.intel.com/compare/53434,53450
Jedyna różnice na "korzyść" i5: 200MHz podstawowego taktowania, taktowanie grafiki ignorujemy, Turbo Boost (co tak naprawdę wiele nie da, jako że to "chwilowe doładowanie") i instrukcje AES, ale chyba nie zamierzasz się bawić w szyfrowanie/de-szyfrowanie non-stop miliardów danych.
Więc i nie ma sensu dopłacać tych 700-800 złotych za coś czego i tak w praktyce nie wykorzystasz. Lepiej przeznaczyć ten dodatkowy budżet na coś innego.
http://tw.asus.com/Notebooks/Versatile_Performance/A53SV/#specifications
Za takie cos, specyfikacja:
Intel® Core™ i5 2410M
4 GB RAM
GT 540M 2GB
dysk 500 GB 7200rpm
i oczywiscie Windows 7 na pokladzie zaplacilem pod koniec sierpnia 2300 PLN.
Z racji tego, ze w Polsce ceny sa zazwyczaj bardzo podobne jesli nie identyczne, to radzilbym sie rozejrzec za jakims asusem.
Thun: jakie "chwilowe doladowanie"? Jak wlacza mi sie turbo boost, to po prostu procesor ma wyzsze taktowanie tak dlugo jak tego potrzebuje.
Gram sobie na nim spokojnie w Batman Arkham Asylum, Mass Effect, Spidermana cos tam Dymensions, Dragon Age i mase innych.
"Thun: jakie "chwilowe doladowanie"? Jak wlacza mi sie turbo boost, to po prostu procesor ma wyzsze taktowanie tak dlugo jak tego potrzebuje."
Dobra, pisząc "chwilowe doładowanie" mogłem rozwinąć myśl. Ale z tym "tak długo jak tego potrzebuje" to nie prawda bo jeśli procesor w trybie turbo osiągnie limit temperatury jest automatycznie zwalniany aż się ochłodzi.
Co do tego Asusa to fakt, mój błąd - podobne asusy ( K53SV ) można dostać za niecałe 2,4 tysiąca. To teoretycznie można się zastanowić.
Laptop, który kupiłem jest w sumie chyba niedostępny w Polsce, ale jak na sprzęt, który służy przede wszystkim do nauki, to sprawdza się całkiem nieźle, a to, że chodzą na nim bez problemu nowsze w gry, bez przycinek i na dośc wysokich ustawieniach, to była bardzo miła niespodzianka. Mam trochę zastrzeżeń co do jakości wykonania - jak się naciska niektóre elementy to lubi potrzeszczeć, ale na razie wszystko się trzyma, nic nie nawala, więc taki widocznie urok średniej półki cenowej. Monitor też się z macbookiem równać nie może, ale kolory i ostrość obrazu jest w miarę elegancka, chociaż trochę mam zastrzeżenia do kątów widzenia obrazu. Jest to też raczej laptop domowy, więc w trasy go nie noszę, więc trudno mi powiedzieć jak w przypadku pracy mobilnej.