Jadzie do mnie paka międzynarodowa (dokładniej to 4 paczki, ale wszystkie lecą razem jako jedna przeszyłka).
Wczoraj o godzinie 16:30 dotarła do Best w Holandii (jakaś sortownia / hub DPD przy Eindhoven). I tak tracking wisi na tej 16:30 w Best od wczoraj. Czy jest szansa, że jak paka tam dojechała o tej 16:30 to ją ktoś zgarnął i teraz nie ma updejtów, bo po prostu do mnie jedzie? Cholernie bym się cieszył bo to "tylko" 1000 km a jeśli jedzie od wczoraj to byłaby szansa na to, że na jutro dotrze...
I drugie pytanie, bo tak mnie naszła rozkmina, kurierzy dowożą paczki do domów, a skoro mam taką międzynarodówkę to kto ją wozi między hubami? Albo nawet w Polsce, jak idzie paka z np. Krakowa do Gdańska, to kurier ją sobie zwykle bierze w punkcie np. w Gdańsku i dowozi do klienta, a kto z tym ciśnie z Krakowa do Gdańska? Bo pewnie źle zadałem pytanie i to nie kurier bierze przesyłkę z HUB-a w Holandii sunie z nią do Polski a jakiś wielki tir czy coś?
Pomiędzy sortownia paczki rozwożą tiry. Tir do sortowni przyjeżdża rano, paczki zabierają kurierzy i rozwożą klientom. Tir z sortowni wyjeżdża wieczorem.
Paczka prawdopodobnie jedzie teraz do Warszawa skąd zostanie przekazana do właściwej sortowni w Polsce.
Paczki między sortowniami wożą tiry, nocami.. Godziny odjazdów i przyjazdów tych transportów są najważniejszym ogniwem logistyki. Natomiast nie umiem powiedzieć czy zdążyli paczkę do tira wczoraj załadować.
Teraz rozumiem, dziękuję!
A jak to wygląda z samolotami? Jedynie jakieś ekspresowe / specjalne paczki nimi latają? Bo wiele firm ma huby przy lotniskach, dostaję setki paczek a zawsze jak robię tracking to widzę, że paczka jedzie, nigdy nic nie leciało.
Oczywiście że latają. Ba, niektóre lotniska w nocy zmieniają się praktycznie w całości w lotniska należące do kurierów.
Ale w Europie się to nie opłaca, przynajmniej nie holandia-polska.
graf_0, wow, nieźle, nie miałem o tym pojęcia :) Ja się dziwię, że w ogóle transport lądowy się opłaca w Europie, bo po te paczki co idą płaciłem to 2000 km * 30 kg = 80 zł O.o :) Jakieś przykłady takich lotnisk? Może jakiś program o tym na Discovery był? Bo to strasznie ciekawe :D Kiedyś widziałem taki hub chyba na lotnisku w East Midlands w sercu Wielkiej Brytanii i zastanawiałem się właśnie ile oni muszą paczek samolotami pchać, skoro tyle magazynów / ramp itd. nastawiali.
No właśnie o tym w programie na disco(czy czymś podobnym) się dowiedziałem.
https://www.youtube.com/watch?v=pOKywkfIALc
https://www.youtube.com/watch?v=JZu_gxi3sbs
Inne filmiki też pewnie są.
W Europie latają ekspresy, nie przesyłki zwykłe/saver'y - te idą transportem drogowym.
RMA w ocz, z NL do Koln i w ten sam dzień przed 24 w samolot i przesyłke miałem po 18h
w Koln jest hub ups lotniczy https://www.youtube.com/results?search_query=ups+koln&oq=ups+koln
PanPi - tu masz takie latające paczki. Ostatnia moje przesyłka z HongKongu.
Wysłana 21 sierpnia 2013 o 12:52 z Hong Kongu, dotarła pod drzwi w Londynie w niecałe 3dni - 23.12.2013 12:34
dhl.co.uk/content/gb/en/express/tracking.shtml?brand=DHL&AWB=9241138896%0D%0A
Polecam DHL przynajmniej na tej trasie - przez 3 lata na około 100 paczek zgubili zaledwie jedną, która odnalazła się gdzieś w ich sieci po niecałym miesiącu.
swego czasu wysyłałem do PL przy pomocy TNT express.
Masakra - odbiór ode mnie w okolicy 16, gwarancja dostarczenia w ciagu 48h, 90% paczek docierało już następnego dnia.
16 odbiór, 20-22 - wylot z gatwick, 22-24 Warszawa-Poznań lub Gdańsk, 6-7am rano paczkę dostawał do rączek polski kurier ;)