Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Kupujecie/wolicie dystrybucje cyfrową czy pudełkową?

28.05.2014 22:26
1
Pecioo89
3
Junior

Kupujecie/wolicie dystrybucje cyfrową czy pudełkową?

Drodzy gracze wolicie/kupujecie dystrybucje cyfrowa czy jednak nadal pudełka . Ja ostatnio będąc w media markt zatęskniłem za pudełkami .

28.05.2014 22:28
👍
2
odpowiedz
zanonimizowany933346
22
Generał

Pudełka bo można sprzedać.

28.05.2014 22:29
3
odpowiedz
zanonimizowany956494
25
Legend

Oczywiście że pudełka. Uwielbiam widok mojego FC3 I Mafii 2 :)))

28.05.2014 22:53
4
odpowiedz
zanonimizowany990601
9
Pretorianin

Ja w pudełkach kupuję gry, w których przyciąga mnie przede wszystkim klimat, tak jak Mafia, bo te najdłużej i najlepiej wspominam. Te które pełnią funkcje czysto rozrywkowe, a fabuła schodzi na dalszy plan lub nawet jej nie ma, jak Cywilizacja, kupuję w wersji elektronicznej, bo jako że jestem dość sentymentalny, to patrząc na wyeksponowane na pólce pudełko od KotOR'a mogę sobie przypomnieć zwrot akcji po którym przez dobre 10 minut gapiłem się w ekran jak wryty, później zerknąć na big-boxa od Neverwinter Nights, perfekcyjnie oddającego klimat papierowych RPG w Forgotten Realmsach. A z kolei przy grach wyścigowych, szczególnie Need For Speed: Hot Pursuit bawiłem się świetnie, ale co przywodziłoby mi na myśl pudełko? Dużo informacji o samochodach? Ładną grafikę? Przyjemny model jazdy? Godziny w multiplayerze? Są to rzeczy, które cieszą, ale nie takie do których się wraca po latach. Inna sprawa jest taka, że kiedyś gry były w big-boxie z obszerną (najczęściej klimatyczną) instrukcją, a dzisiaj można spotkać nawet cienkie pudełeczka z dwoma kartkami w środku - jedna to pdf z instrukcją, druga to klucz do aktywacji gry. Takie pudełka są nic niewarte i zrobione chyba tylko dla ludzi, którzy nie mogą sobie kupić nic sami na Steam, bo nie są pełnoletni, a tatuś nie przeleje, bo się boi, że go okradną, więc musi jechać do sklepu i kupić w pudełku, żeby rodzice, którzy nie wiedzą o dystrybucji cyfrowej nie narzekali.

28.05.2014 22:54
5
odpowiedz
zanonimizowany305250
161
Legend

Na Xboxa - pudełka. Na PC - pudełka tylko do serii które kolekcjonuje np. NFS czy Warcraft.

28.05.2014 23:00
pecet007
👍
6
odpowiedz
pecet007
178
~

tylko cyfrówka, po co pudełka mi się mają kurzyć? zresztą mam parę pudełek np. Simcity 4 i tak kupiłem cyfrówkę bo wygodniej niż iść do szafki po płytę

28.05.2014 23:05
😊
7
odpowiedz
zanonimizowany602264
153
Legend

W sumie to trudno powiedzieć. Obie strony mają swoje plusy i minusy. Pudełka uwielbiam po prostu za to, że są fizycznie. Można spojrzeć sobie na nie podczas ładowania się gry i mieć +10 do epenisa. Masa poradników, instrukcji, mapek. Do tego kolekcjonerki, które sprawiają jeszcze większą frajdę. Steelbox, wielki pudło, figurki, artbooki, soundtracki. Cud.

Wersja elektroniczna to z kolei nasze e-biblioteczka. Kupisz bez wychodzenia z domu, bardzo często w śmiesznie niskich cenach. Gra przypisana do konta, dzięki czemu wiesz, że nigdy jej stracisz z przyczyn losowych.

Jak już mówiłem, obie strony mają zalety i wady, obie stoją na podobnym poziomie. Lubię i te, i te. Muszą zostać obie. :)

28.05.2014 23:06
8
odpowiedz
zanonimizowany453591
62
Senator

Tylko i wyłącznie cyfrówki. Ostatnie pudełko kupiłem z 8 lat temu (Saga Baldur's Gate z extra klasyki gold :P).

28.05.2014 23:19
cswthomas93pl
9
odpowiedz
cswthomas93pl
147
Legend

Za posiadania Xboxa tylko i wyłącznie pudełka. Nieźle się prezentowała moja kolekcja na półce. Przez ostatni czas cyfrówki, ale tak to ogólnie gier nie kupuję, bo nie gram, a jeśli gram, to tylko i wyłącznie w MW2.

28.05.2014 23:20
bogi1
10
odpowiedz
bogi1
128
The Best in the World

Był już taki wątek i to nie raz. Tylko i wyłączne pudełka ! Pisałem wiele razy dlaczego

28.05.2014 23:22
wert
😊
11
odpowiedz
wert
204
Kondotier

Kiedyś kupowałem tylko wydania pudełkowe.
Teraz w pudełku praktycznie nic nie ma a pudełka zajmowały sporo miejsca, którego u mnie brak (wolę na półce dać książkę, niż pudełko z gry), to przerzuciłem się na wydania cyfrowe.

28.05.2014 23:54
12
odpowiedz
zanonimizowany979098
15
Pretorianin

[2]
No jeżeli gra jest na steam/origin itp. to raczej nie sprzedaż chyba, że samo pudełko za grosze :)
[1]
Ostatnie przerzuciłem się tylko na wersje cyfrowe, bo:

1.taniej (zazwyczaj)
2.w przypadku zakupu na przez internet nie płacisz za wysyłkę
3.jeżeli gra nie jest wydana w Polsce to tylko można kupić digital'a
4.szybciej
5.gra niczym się nie różnie prócz brakiem książeczki, której treść można znaleźć na necie i pudełka, które i tak się wala po meblach, chyba że ktoś ma zajawkę na jakąś grę to z nią śpi...

29.05.2014 00:03
legrooch
13
odpowiedz
legrooch
240
MPO Squad Member

Pudła. Elektronikę można dokupić jako drugi niezniszczalny rodzaj nośnika.

No i jako pudła nie mówimy tu chyba o tych plastikowych pojemniczkach na same płyty z okładką?

29.05.2014 00:21
Stra Moldas
😊
14
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Preferuję dystrybucję pudełkową. Bo wolę "namacalnie" je mieć.

29.05.2014 00:24
DiabloManiak
15
odpowiedz
DiabloManiak
242
Karczemny Dymek

Elektroniczną - wygoda - naście tytułów bez wachlowania płytami ( ostatnio mnie naszło na Planetscape (pierwsza edycja - 4 płyty :P), bez poszukiwania gdzie jest ta cholerna gra itp :)

Przy szybkości złącz w miastach - szybciej się ściąga niż szuka się płyt :)

Forum: Kupujecie/wolicie dystrybucje cyfrową czy pudełkową?