Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: kupno mieszkania- pytania

27.09.2013 13:36
NewGravedigger
1
NewGravedigger
195
spokooj grabarza

kupno mieszkania- pytania

Powoli przygotowuję się do tej wiekopomnej chwili.

Miasto Łódź - dużo kamienic.

Mam dwa pytania

Czy ktoś z was kupował mieszkanie w rewitalizowanej kamienicy, gdzie dopiero powstawała wspólnota?

Czy ktoś może powiedzieć z doświadczenia, czy przeglądając oferty skupiać się na mediach miejskich, czy np. ogrzewanie i ciepła woda z pieca dwufunkcyjnego nie ma tak naprawdę znaczenia?

27.09.2013 14:12
nutkaaa
2
odpowiedz
nutkaaa
196
Panna B

Ogrzewanie z cieplika miejskiego jest o tyle wygodne, że nie przejmujesz się serwisowaniem pieca ;) No i z tego co mi wiadomo koszty wychodzą ekonomiczniej z cieplika niż z własnego pieca. Kamienica do której się wprowadzałam jest po rewitalizacji, poprzedni lokatorzy poprzenoszeniu (zostały chyba z dwie rodziny na parterze) i założono nową wspólnotę mieszkaniową, ale jakoś nie umiem się o tym wypowiedzieć.

27.09.2013 14:19
3
odpowiedz
Pankracy Czartoryski
0
Pretorianin

Ogrzewanie jest bardzo ważne. Patrz, żeby było miejskie a nie gazowe, bo ogrzewanie takich mieszkań gazem kosztuje krocie.

27.09.2013 14:20
Sizalus
4
odpowiedz
Sizalus
206
Legend

Od nowego roku będą dopłaty państwowe do nowych. Może cię to zainteresuje. http://www.tvn24.pl/mieszkanie-dla-mlodych-sejm-przyjal-projekt,358047,s.html

27.09.2013 14:29
Sanchin
5
odpowiedz
Sanchin
207
Orchid Samurai

Sizalus --> Jakiś czas temu widziałem wypisane limity cen za metr w tym projekcie - wg mnie jest to kolejna akcja, gdzie warunki sa prawie nie do spełnienia. Nie pamiętam dokładnie, ale dla Krakowa limit oscylował w granicach 4500 zł/m2, co jest nierealne wręcz nawet na rynku wtórnym, a co dopiero pierwotnym.

27.09.2013 14:33
Sizalus
6
odpowiedz
Sizalus
206
Legend

Zgadza się. Jednakże w Łodzi są tanie mieszkania, więc jakaś część oferty deweloperów powinna się łapać.

27.09.2013 15:13
NewGravedigger
7
odpowiedz
NewGravedigger
195
spokooj grabarza

tak, ale ja się nie łapię. Duża część środków pochodzić będzie z pomocy rodziny.

Tak mi się wydawało, że nie warto pakować się w grzanie gazowe.

Przeraża mnie też zakładanie wspólnoty, o nikgdy nie wiadomo, na kogo się w takie trafi i jakie mogą być z nimi problemy.

27.09.2013 15:22
Fett
8
odpowiedz
Fett
245

Jeszcze jedna sprawa z dopłacaniem dla młodych. Będa dotacje - ceny mieszkań pójdą w górę. Jakiś czas temu skończyła się dotacja "rodzina na swoim" i ceny mieszkań poszły w dół.

27.09.2013 15:43
A.l.e.X
9
odpowiedz
A.l.e.X
152
Alekde

--->NewGravedigger - na twoje pytania odpowiem tak:
1. Nie warto się pchać w nieruchomości bez określonego stanu prawnego tj. obecnie istnieją praktycznie trzy: SM - relikt przeszłości, wspólnota mieszkaniowa - najlepsza forma w budownictwie wielorodzinnym, brak formy własności - zarząd deweloperski - dzieje się tak jak np. ponad 51% udziałów ma deweloper i to on tworzy władze wspólnoty (najgorszy wariant)

2. Nie ma znaczenia czym ogrzewasz, ale najtaniej wychodzi ogrzewanie z węzła c.o, chyba że planujecie ogrzewać się drewnem lub węglem, w przypadku drewna to jeszcze w domu jednorodzinnym można dać sobie radę, ale węgiel to jest obecnie praktycznie tylko stara przemysłówka

Generalnie nie polecam kupować starych nieruchomości które nie są klasy A+, czyli kamienic prestiżowych po gruntownej modernizacji tj. wymianie wszystkich instalacji i dostosowania do warunków technicznych po 2009 roku

27.09.2013 15:44
NewGravedigger
10
odpowiedz
NewGravedigger
195
spokooj grabarza

Generalnie nie polecam kupować starych nieruchomości które nie są klasy A+, czyli kamienic prestiżowych po gruntownej modernizacji tj. wymianie wszystkich instalacji i dostosowania do warunków technicznych po 2009 roku

nie opłaca się, czy można się przejechać na poziomie modernizacji?

27.09.2013 15:45
pikolo
11
odpowiedz
pikolo
77
Trójka

mieszkania dla młodych.

Dofinansowanie 10% jak ktos ma dzieci 15%

http://www.mieszkanie-dla-mlodych.pl/zasady-programu-mdm

nie rozumiem tylko tego: Mieszkanie to nie może również przekroczyć dopuszczalnego limitu metrażowego, który wynosi 75 m2. Jednak dopłatą objęte zostanie jedynie 50 m2.

znaczy to ze mozemy dostac dofinansowanie tylko za metraż 50 m2 ale oczywiscie mozemy kupic mieskzanie max 75 m2?

27.09.2013 15:55
A.l.e.X
12
odpowiedz
A.l.e.X
152
Alekde

--->NewGravedigger - z budynkami to jest tak jak ze wszystkim (akurat to jest moja branża), że wszystko z czasem ulega degradacji i niszczeje. Budynku murowane przewidziane są na 100 lat użytkowania, po tym czasie ich stan mniej więcej określa się jako zły/zużyty. Oczywiście masz obiekty i 400 i 500 letnie i nawet starsze, ale które nakładem środków były modernizowane i remontowane. Jednak to wszystko zależy od poziom tych remontów i modernizacji.

Jeśli budynek został tylko odnowiony na poziomie, wymiana pokrycia dachowego (a nie np. więźby dachowej (np. dach dwuspadowy o konstrukcji drewnianej) to może ona być np. zagrzybiona, jeśli została wymieniona stolarka okienna i drzwiowa, a nikt nie ingerował w sprawy wentylacji to może okazać się że przy jej uszczelnieniu mamy mocne zakłócenie wentylacji. Wszystko jest zależne od czegoś.

Takie przykładu można mnożyć bez końca. Rewitalizacja nie powinna polegać tylko na oblepieniu obiektu nowym tynkiem od środka i na zewnątrz, oraz na wymianie stolarki i posadzek, ale też powinien za tym iść przemyślany projekt dostosowujący obiekt do nowych funkcji.

Najczęściej jednak wszystko się robi najtańszym kosztem i metodami, dlatego warto przed zakupem poprosić osobę związaną z budownictwem aby się z tobą przeszła na obiekt i obejrzała go od piwnic po dach i wtedy będziesz miał jasną sytuacje.

27.09.2013 15:58
NewGravedigger
👍
13
odpowiedz
NewGravedigger
195
spokooj grabarza

rozumiem, dziękuję :)

a wielka płyta z lat 70?

27.09.2013 16:16
A.l.e.X
14
odpowiedz
A.l.e.X
152
Alekde

--->NewGravedigger - o tym nie usłyszysz w wiadomościach ale wielkie płyty to konstrukcje które są jak beczka prochu. Ponieważ cała technologia wielkie płyty polega na budowie segmentowej gdzie płyty są łączone za pomocą elementów stalowych które w chwili obecnej są o nieznanym stanie technicznym. Jak wiadomo przekrój stali co roku się zmniejsza bo się utlenia. Mimo że głośno się mówi że obiekty takie mimo swoich 50 lat użytkowania nadal dumnie w Polsce stoją to nic to nie znaczy. Obiekty w większości zostały oklejone styropianem lub izolacją ciężką (wełna / blacha) i na zewnątrz wyglądają "ładnie". Jak zachowują się łączniki tego nikt naprawdę nie wie. Robiliśmy badania takich elementów to średnio ok. 5-10% łączników na elemencie kontrolowanym było nienośnych (strata przekroju) (oczywiście aby sprawdzić wszystkie połączenia jest to nierealne, bo byś musiał rozłupać cały obiekt). Wypadków jako takich nie było, aczkolwiek kilka razy zdarzyło się że odpadła jakaś płyta czołowa np. klatki schodowej.

Jeśli nie musisz to nie kupuj, stan tych budynków to jedna wielka niewiadoma. Pod kątem estetycznym to sprawa indywidualna obiekty mogą być i zadbane i nie. Wielka płyta to też klawiszowanie płyt stropowych, instalacje puszczone w pionach, słaba akustyka, w przypadku wieżowców wewnętrzne zsypy.

27.09.2013 17:45
15
odpowiedz
elemeledudek
189
Senator

Reasumujac, stawiaj człowieku domek, tylko za co?
Ja szukałem czegos w okolicach 200.000 i szału nie ma w temacie wyboru. Mozna dac wiecej i brac coś nowego, ale puki co nie oswoilem sie z myślą zadłużania sie na wieki.

30.07.2014 11:53
16
odpowiedz
zanonimizowany1018030
1
Junior

Przy zakupie mieszkania z rynku wtórnego musimy upewnić się, że nie jest zadłużone i nie toczy się nad nim postępowanie egzekucyjne. Dlatego też ważne jest sprawdzenie między innymi ksiąg wieczystych.

30.07.2014 13:07
Belert
17
odpowiedz
Belert
182
Legend

wiesz rewitalizacja kamienicy to troche jak z operacjami Joan Collins - niby wylada niezle ale....
Gazowke wybij sobie z glowy , watpie zeby kamienica byla dobrze docieplona a przy wysokosciach mieszkan dochodzacych do 3 m rachunki za gaz moga cie slono kosztowac.
Wspolnota mieszkaniowa na ogol jest zarzadzana przez firme .Malo kto zarzadza tym sam.Koszta sa nizsze niz w spoldzielniach.
Piece weglowe w mieszkaniu to katorga ( ciagle jest albo za zimno albo za goraco.No chyba ze kominek to nieglupi pomysl ale watpie czy mozna takie adaptacje w starej kamienicy robic.,daruj sobie ,nie wie jak w Lodzi ale w Krakowie juz sa chyba zakazane albo beda juz niedlugo.
Zobacz czy nie ma jakiejs nowej plomby , nawet -3-5 letniej i tak bedzie prawdopodobnie lepsza niz stara .

Forum: kupno mieszkania- pytania