Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Który smartphone wybrać ?!

08.04.2014 16:34
1
Miś19
43
Generał

Który smartphone wybrać ?!

Witajcie :)
Mam pewien dylemat, otóż niedługo zamierzam kupić dosyć mocnego smartphone'a.
Wybrałem trzy moim zdaniem najmocniejsze w moim przedziale cenowym :
- Galaxy S4
- Nexus 5
- LG G2
Który z nich jest waszym zdaniem najlepszym wyborem ?
Dodam, że chciałbym aby telefon służył mi przez 2 lata ...
Proszę o pomoc ,
Pozdrawiam ;)

08.04.2014 16:43
2
odpowiedz
Koglow
15
Chorąży

Ja bym wybrał Nexusa 5. Masz pewność, że przez 2 lata będzie miał zawsze nowy soft.

08.04.2014 16:48
maciejkami
👍
3
odpowiedz
maciejkami
69
Jónior

Zapomniałeś o jeszcze jednym telefonie, o wiele potężniejszym i wspieranym na pewno dłużej, niż te 2 lata - iPhone 5S.

08.04.2014 16:56
4
odpowiedz
zanonimizowany773549
45
Senator

S4- jedyny plus to slot na kartę pamięci.

LG G2 - najlepszy wybór pod względem hardware'u. Bardzo dobra bateria (chyba najlepsza ze wszystkich smartphone'ów). Największy ekran bo 5.2". Świetne kolory. Niestety brak slotu na kartę pamięci i dostępna tylko wersja 16GB. 32GB nie ma polskiej gwarancji producenta. Wygląd plastikowy niestety. Nie wiadomo jak z aktualizacjami softu. Niedawno wyszedł 4.4.2, ale długo się naczekaliśmy. Jak lubisz wgrywać ROMy, mody itp. to ja bym się nie martwił, bo będzie na pewno sporo portów.

Nexus 5 - też brak slotu na kartę pamięci jednakże jest w PL dostępna wersja 32GB. Mniejszy ekran, bo 4.95". Czysty Android bez niepotrzebnych wodotrysków. Będzie długo wspierany. Bateria gorsza niż w G2. Potrafi paść po 1 dniu, gdy G2 trzymałby 2 dni. Porządnie wykonany - miły w dotyku plastik.

08.04.2014 17:01
Reg03
😁
5
odpowiedz
Reg03
44
Trust me

@maciej
iphone.. iphone... tak, coś kojarzę, to jest ten produkt od tego całego jabłka który kosztuje tylko co 3 świetne smartfony, i jest kupowany przez wszystkich samozwańczych 'biznesmenów' i bohaterów jako oznaka że weszli na nowy poziom ewolucji i są czymś znacznie więcej niż przeciętny użytkownik telefonu.. a no i oczywiście że potrafią głupio wydawać pieniądze. to jest na pewno świetny wybór

08.04.2014 17:36
Bukary
6
odpowiedz
Bukary
234
Legend

Oto moja kolejność wspomnianych telefonów:

1. LG G2
2. LG Nexus 5
3. Samsung Galaxy S4

Wygrywa G2. A twierdzę tak, ponieważ:
a) niedawno porównywałem ("namacalnie") przez kilka godzin wszystkie te modele;
b) mam okazję niemal codziennie sprawdzać w działaniu G2 (własność żony).

Główne zalety: znakomity ekran (skalibrowany jako coś pośredniego między cukierkowatością AMOLEDA z S4 a "wyblakłym" Nexusem), hipercienkie ramki wokół wyświetlacza (jak oni to zrobili?), bardzo (bardzo!) długi czas działania baterii i nieprawdopodobnie szybkie ładowanie, najlepszy aparat fotograficzny z tej trójki (choć niektórzy twierdzą, że S4 ma równie dobry), funkcja PUK-PUK. Rzecz jasna, G2 ma jeszcze mnóstwo innych zalet (wydajność etc.) i kilka wad (np. dla wielu główną wadą jest brak wejścia na kartę pamięci). I jedna uwaga: naczytałem się wiele o tym, jakaż to fatalna jest nakładka LG. Nie tylko wygląda ona dobrze i nie obciąża sprzętu (jak to ma w zwyczaju TouchWiz Samsunga), ale oferuje też mnóstwo niezwykle przydatnych funkcji, które większość użytkowników Androida po zakupie telefonu próbuje w jakiś sposób "wgrać" do sprzętu poprzez instalowanie różnych aplikacji. Innymi słowy, mając nakładkę LG, możesz telefon ustawić wedle swoich potrzeb bez konieczności wgrywania jakichkolwiek "launcherów". Żadna inna oryginalna nakładka producenta nie oferuje tak ogromnych możliwości. I jeszcze kwestia tylnych przycisków: na początku to rozwiązanie wydaje się dziwne i rażące, ale kiedy się do niego przyzwyczaimy, to... "stare" rozwiązania wydają się dziwne i niefunkcjonalne. :)

Co do pozostałych telefonów: Nexus ma fatalny aparat fotograficzny, zaś S4 wyraźnie odstaje pod względem prędkości (interfejsu) od pozostałych dwóch i (moim zdaniem) wygląda najgorzej. Zresztą od S4 sto razy wolałbym np. HTC One i dziwię się, że ten telefon nie znalazł się w twoim zestawieniu.

Jeśli będziesz kupował G2, to poszukaj promocyjnej ceny w zestawie z oryginalnym etui LG, które współdziała z wyświetlaniem informacji w małym okienku na ekranie (funkcja Quick Window).

Tu masz recenzje z jednego serwisu:
http://www.theverge.com/2013/9/19/4749116/lg-g2-review
http://www.theverge.com/2013/4/24/4257254/samsung-galaxy-s4-review
http://www.theverge.com/2013/11/4/5062724/google-nexus-5-review

Wybieraj. I pamiętaj, że KitKata mają już wszystkie powyższe telefony. :)

Oczywiście, jeśli aparat nie ma dla ciebie znaczenia i jesteś miłośnikiem "czystego" Androida, bierz Nexusa 5! A jeśli gotów jesteś do planowanej kwoty dodać jakieś 500-700 zł, to poczekaj na maj lub czerwiec: wedle licznych plotek wtedy ma się ukazać G3. O ile S5 Samsunga to dla wielu rozczarowanie, o tyle LG, czyli firma, która wyrasta na przodownika w technologii smartfonowej (LG G Flex!), szykuje podobno bombę.

09.04.2014 16:38
7
odpowiedz
Miś19
43
Generał

Bardzo dziękuję wam za pomoc :)
Mam jednak jeszcze jedno pytanie: Co sądzicie o Galaxy Note 3 ?

09.04.2014 16:43
8
odpowiedz
zanonimizowany773549
45
Senator

Jeśli nie przeszkadza Ci jego wielkość i masz kasę, to brałbym bez zastanowienia.

09.04.2014 16:46
9
odpowiedz
zanonimizowany986737
0
Chorąży

LG wyglada jak gówno i jest gównem. Nexus ssie. Samsungi sie skonczyły, nie te czasy.

09.04.2014 16:58
PitbullHans
10
odpowiedz
PitbullHans
93
Legend

Z tych trzech tylko LG G2. W każdym aspekcie lepszy od pozostałej dwójki.

09.04.2014 18:26
11
odpowiedz
Miś19
43
Generał

@Bukary - w maju/czerwcu nowego LG zapowiedzą czy wejdzie on na rynek ?

09.04.2014 19:19
PrzemoDZ
12
odpowiedz
PrzemoDZ
138
Legend

PitbullHans -->
Poza jakością wykonania... Niestety G2 wygląda jak tania zabawka przy Nexusie 5. No i ze względu na te same podzespoły, z czysty system w Nexusie, działa też minimalnie szybciej.
A co do samego systemu- LG, które jest na szarym końcu wśród producentów jeśli chodzi o aktualizacje w swoich smartfonach- nawet tych flagowych (przykład- Optimus G, który na KitKata czeka i się najpewniej nie doczeka), ma się nijak do wsparcia Nexusa, który ma na długo zapewnione natychmiastowe aktualizacje systemu prosto od Googla.

Poza tym są jeszcze małe pierdółki jak np. bezprzewodowe ładowanie, czy zdecydowanie lepsza jakość dźwięku w nagraniach w Nexusie.

G2 ma za to zdecydowanie lepszy aparat, dużo lepszą baterię i lepszy, nieznacznie większy ekran.

Galaxy S4 ze swoim Snapdragonem 600 jest przede wszystkim zdecydowanie słabszy od powyższej dwójki (mającej snapdragony 800)

Sam rozważył bym też Xperie Z1 - bebechy jak w N5 i G2, jakość wykonania lepsza od Nexusa, aparat lepszy od G2, aktualizacje od Sony znacznie częstsze niż u LG, no i slot microSD, czego żaden z powyższych nie posiada.

09.04.2014 19:48
13
odpowiedz
Miś19
43
Generał

Xpierie jakoś mi nie pasują ... tak jakby, pulpity są mało przestrzenne.

A więc na to wychodzi ,że ... nie wiem co wybrać, każdy jest za czymś innym ...

09.04.2014 20:13
14
odpowiedz
zanonimizowany773549
45
Senator

Po prostu obecnie nie ma produktu idealnego i musisz wybrać taki model, który ma najwięcej potrzebnych ci cech.

09.04.2014 20:39
kuba1711
15
odpowiedz
kuba1711
98
Ten post może kłamać?

Samsunga na pewno nie bierz, najbardziej wolny ze wszystkich, a jak już wyszedł S5, to niedługo czwóreczka pożegna się z aktualizacjami. Tyle mogę powiedzieć, bo reszty nie używałem. Ale jak ci przeszkadzają pulpity w Xperii, to co za problem wgrać jakiegoś launchera?

09.04.2014 22:48
16
odpowiedz
zanonimizowany986737
0
Chorąży

HTC najlepsze.

10.04.2014 01:05
17
odpowiedz
zanonimizowany976893
3
Pretorianin

Nexusa bym brał. Galaxy ma wygląd kobiecy. A LG? Nie polecam.

10.04.2014 16:08
Bukary
18
odpowiedz
Bukary
234
Legend

Mr Gamer, a może jakieś argumenty?

Dlaczegóż to nie polecasz najlepszego telefonu z tej trójki, czyli LG G2?

10.04.2014 16:16
19
odpowiedz
Miś19
43
Generał

@Mr Gamer - Nexus to też LG :D

10.04.2014 16:21
claudespeed18
20
odpowiedz
claudespeed18
213
Wszechwiedzący

choć sam zawsze stawiam Sony nad resztę telefonów to z tych brałbym LG

10.04.2014 16:32
Fokus25
21
odpowiedz
Fokus25
115
Buff plz

Sam mam S3 i nie narzekam.

Co do wyboru ja bym do rozważań jeszcze wziął HTC one, który jest dobrze wykonany (Obudowa) i sam interfejs HTC sense, nie zżera tak dużo zasobów.
Jeśli nie masz nic przeciwko temu żeby coś wziąć innego to poleciłbym Tobie Lumie 920/925, ew. z serii 1xxx ale to są duże kloce już (co kto lubi). Iphona nie polecę teraz bo nie dostałbyś za rozsądną cenę 5S w obecnej chwili :)

Co do Sony, xperie mają dużo bardziej bateriozżerne ekrany niż np. taki Galaxy czy LG.

Forum: Który smartphone wybrać ?!