Mam pytanie. Który procesor wybrać do gier do 800zlł. Chodzi mi o i5 9400f lub ryzen 5 2600. Widzę że Ryzen chodzi po 540zł a intel 680zł. Opłaca się dopłacać do intela te 140zł?? Do tego obawiam się że po kupnie intela płyta główna po paru miesiącach nie bedzie podchodziła do nowych procesorów intela. Gram w 1080p
Ryzen 2600 jest bardziej opłacalny. Do tego płyty główne są kompatybilne z nowymi ryzenami, więc będziesz mógł bez problemu wymienić nie musząc wymieniać płyty.
Również polecam Ryzena. W tym przedziale cenowym jest bezkonkurencyjny, nawet jeśli o kilka % wolniejszy od Intela. W zestawie masz dobrze chłodzenie + płyta głowna wystarczy na dłużej.
Wiem, że troszeczkę przekraczam budżet ale...
https://allegro.pl/oferta/nowy-amd-ryzen-7-2700x-3-7ghz-16mb-oem-gw-sklep-8351426352
Tylko pamiętaj że jak bierzesz Ryzena, to one lubią jak mają ze sobą RAM o wysokich taktowaniach
Przy Ryzenie 5 2600 polecałbym 3000mhz. Jak masz mniej to nic się nie stanie, po prostu wydajność mniejsza - jak masz pieniądze to zainwestuj, jak nie to 2666 też będzie ok