Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Które polskie góry na urlop?

08.08.2016 15:18
Megera_
1
Megera_
148
Furia

Które polskie góry na urlop?

Poszukuję jakiejś ultrafajnej miejscówki na +/- tydzień urlopu, aby się porządnie złazić i dodatkowo pozwiedzać.
Urlop juz raczej jesienny /2 ostatnie tygodnie września/. I tak, wiem, ze wtedy najpiękniejsze są Bieszczady, ale mam nadbagaz w postaci psa, więc większość parków narodowych odpada.
Czego szukam? Hm, chyba czegoś nieoczywistego, mniej popularnego. Sezon juz praktycznie u schyłku, więc pewnie wszędzie będzie mniej turystów - to na plus. Miejsca, gdzie akceptują zwierzaki /ale niekoniecznie/. Czegoś, co zachwyciłoby i odczarowało nieco kogoś, kto jest zapatrzony w Tatry i nie dostrzega piękna i wspaniałości innych pasm. /tak się bowiem składa, ze ja mam złazone większość pasm polskich, ale jestem totalnie nieobiektywna i nie wiem, co by mogło zachwycić kogoś, kto zna niewiele/
Czego nie szukam - Tatry odpadają /bo tak/. Dodatkowo Beskid Śląski i Mały, bo to mamy obcykane.

Póki co moim typem pozostaje Masyw Śnieznika, ale być moze ktoś, coś..? Jakieś nizsze górki w Karkonoszach? Gorce? Coś innego?

08.08.2016 15:45
czesterek
2
odpowiedz
czesterek
123
Generał

hej.

Masyw Śnieżnika jest ok, ale na max 2 - 3 dni i to góra. W zeszłym roku byliśmy ze znajomymi na weekend i w jeden dzień obskoczyliśmy Śnieżnik i Czarną Górę, na drugi dzień odwiedziliśmy Jaskinie Niedźwiedzia. Oczywiście można to rozłożyć, ale.......

proponuje Karpacz, lub trochę spokojniejszą Szklarską Porębe. Jeżeli nie byłeś w sam raz na +/- tydzień.

pzdr
Czester

08.08.2016 20:59
Yari
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
Yari
162
Juventino

Szczawnica jako miejsce wypadowe w pieniny. Obok słowacja więc tam też można połazić , wszędzie blisko , widoki przepiękne , sama szczawnica bardzo wyładniała i jest niesamowicie klimatyczna. Osobiście bardzo polecam.

08.08.2016 23:37
kuba1711
👍
3.1
kuba1711
98
Ten post może kłamać?

Potwierdzam, sam byłem rok temu i jeszcze mam zamiar kiedyś się wybrać. Jest co robić i gdzie iść, same miasteczko jest bardzo przyjemne i całkiem niedrogie, w porównaniu do przereklamowanego Zakopca.

09.08.2016 10:53
cichy10
3.2
cichy10
105
Pretorianin

Szczawnicę popieram, szczególnie dlatego, że zaskoczyły mnie niewygórowane ceny. Do tego dołożę naprawdę fajny spływ Dunajcem oraz możliwość pojechania (lub przejścia, ale trzeba wtedy przejść przez PN) do Niedzicy, gdzie jest fajny i klimatycznie położony zamek.

08.08.2016 23:15
4
odpowiedz
Daneegg
1
Junior

Polecam tatry :)

08.08.2016 23:24
mohenjodaro
5
odpowiedz
mohenjodaro
120
277 właściwy ranking

Góry stołowe, to moje rodzinne (dziadkowie) strony, zupełnie inne doznania górskie niż Zakopane i oscypki na każdym krok - Szczeliniec, Zieleniec, Czarna Góra, błędne skały, miasteczka i architektura czesko-habsurska też ma swój urok i jest co zwiedzać w przerwie. Kłodzko, twierdza w Kłodzku, Duszniki, Polanica. Polecam.

post wyedytowany przez mohenjodaro 2016-08-08 23:24:48
09.08.2016 07:26
Fett
6
odpowiedz
Fett
245

Jak mało popularne to Beskid Niski albo Beskid Sądecki. Żywej duszy na szlaku nie spotka

09.08.2016 09:11
7
odpowiedz
el.kocyk
185
Legend

beskid sadecki kocham miloscia wielka
w chatce pod niemcowa moge siedziec tygodniami, rabac drewno, nosic wode, dbac o turystow jak przychodza na baze, zmazyc nalesniki czy inne placki ziemniaczane
polazic jest gdzie, szlakow kilometry
polecam

09.08.2016 10:30
Fett
😊
8
odpowiedz
Fett
245

Nocy w schronisku górskim nie da się porównać do niczego innego :) Zwłaszcza jak jest rozgwieżdżone niebo

Forum: Które polskie góry na urlop?