Hej.
Planuję zrobić domowy likier. Dokładniej a'la Baileys. Składniki mam zakupione, czyli:
- 0,5 wódki
- 40 dag masy krówkowej
- 500ml śmietany 30%
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Jakieś rady dla początkującego?
Czytałem przepisy, ale wolę się upewnić, co i jak.
Cholera, przeczytałem "kto z was lubi". Głodnemu chleb na myśli?...
Cóż, w temacie wątku nie pomogę :P
[2] +1
Chciałem tylko napisać, że nie lubię, bo jak dla mnie za słodkie, także nie pomogę :p
nie znam się, ale zawsze tkwiłam w przekonaniu że likiery robi się na spirytusie nie na wódce :P
edit: a nie, pomyliłam z nalewkami
edit2: ale na spirytusie byłoby lepsze :D
nalewki tez sie rozciencza wodka czasami ;)
wole nalewki i je zreszta robie.
polecam porterowke... wiele przepisow jest, ale jak polezy to jest miodzio
Może oczywista sprawa, ale pamiętaj żeby nie miksować wszystkiego na raz, tylko najpierw śmietanę z masą i kawą, a dopiero potem z alkoholem. No i to ze spirytusem to prawda, chociaż możliwe, że na wódce też się robi. :D