Potrzebuję pomocy związanej ze statystyką. Piszę pracę magisterską obecnie, sprawa wygląda tak, że mój promotor na seminarium tłumaczył nam jak obliczać różne pierdółki statystyczne z danych uzyskanych z ankiet. Fajnie. Na przedostatnim seminarium obiecał, że nam wytłumaczy co jest do czego i jak to wykorzystać w pracy na kolejnym seminarium. Pech chciał, że nie było ostatniego seminarium.
Potrafię wyliczyć t test z dwiema próbami dla średnich. Ok, obliczyłem. To teraz kto mi wytłumaczy co jest do czego w tej tabelce i jak to mogę wykorzystać pisząc pracę. Test t obliczony z dwóch wartości. Pierwsza wartośc to liczba lat w których uczniowie uczyli się angielskiego. Druga to średnia z pytań dotyczących strategii jakich używają gdy się uczą.
Co mam z tym zrobić
--->
Współczynnik korelacji określa siłe oraz kierunek zależności dwóch zmiennych.
Znaczy to ,że korelacja jest słaba a zależność dodatnia.
Nie wiem czy dobrze odczytałem "Pierwsza wartośc to liczba lat w których uczniowie uczyli się angielskiego"
Znaczy to ,że zależność miedzy umiejętnością władania jezykiem jest słabo powiązana z latami nauki.
Albo czekaj.
Podaj treść tych badań bo nie ma do czego się odnieść z wynikami.
No więc generalnie ja badam jakich strategii uczniowie używają ucząc się gramatyki języka angielskiego. Ta druga wartość w tym t-teście który wkleiłem to średnia z pytań odnośnie strategii metakognitywnych.
Czyli skoro korelacja jest słaba i zależność dodatnia to znaczy, że to jak długo uczniowie uczą się angielskiego ma słaby wpływ na to czy uczniowie korzystają ze strategii metakognitywnych tak? A co jeżeli korelacja będzie ujemna?
korelacja pearsona przyjmuje wartości od <-1 do 1>
Kiedy jest -1 znaczy to ,że czym wiecej czasu się uczą tym więcej korzystają ze strategii zależność najsilniejsza
kiedy 1 to wiecej nauki mniej strategii
0 nie ma zależności
Dla pewności która z tych cech jest X a która Y
X byłby czas Y strategie
Y zależy od X
Dokładnie x to czas, y to strategie.
Dzięki wielkie. Teraz rozumiem.