Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Kto jest dobry ze statystyki?

20.07.2015 18:21
😒
1
zanonimizowany1070630
1
Generał
Image

Kto jest dobry ze statystyki?

Potrzebuję pomocy związanej ze statystyką. Piszę pracę magisterską obecnie, sprawa wygląda tak, że mój promotor na seminarium tłumaczył nam jak obliczać różne pierdółki statystyczne z danych uzyskanych z ankiet. Fajnie. Na przedostatnim seminarium obiecał, że nam wytłumaczy co jest do czego i jak to wykorzystać w pracy na kolejnym seminarium. Pech chciał, że nie było ostatniego seminarium.

Potrafię wyliczyć t test z dwiema próbami dla średnich. Ok, obliczyłem. To teraz kto mi wytłumaczy co jest do czego w tej tabelce i jak to mogę wykorzystać pisząc pracę. Test t obliczony z dwóch wartości. Pierwsza wartośc to liczba lat w których uczniowie uczyli się angielskiego. Druga to średnia z pytań dotyczących strategii jakich używają gdy się uczą.

Co mam z tym zrobić
--->

20.07.2015 18:44
Xarexon
2
odpowiedz
Xarexon
118
Generał

Współczynnik korelacji określa siłe oraz kierunek zależności dwóch zmiennych.
Znaczy to ,że korelacja jest słaba a zależność dodatnia.
Nie wiem czy dobrze odczytałem "Pierwsza wartośc to liczba lat w których uczniowie uczyli się angielskiego"
Znaczy to ,że zależność miedzy umiejętnością władania jezykiem jest słabo powiązana z latami nauki.

Albo czekaj.
Podaj treść tych badań bo nie ma do czego się odnieść z wynikami.

20.07.2015 18:49
3
odpowiedz
zanonimizowany1070630
1
Generał

No więc generalnie ja badam jakich strategii uczniowie używają ucząc się gramatyki języka angielskiego. Ta druga wartość w tym t-teście który wkleiłem to średnia z pytań odnośnie strategii metakognitywnych.

Czyli skoro korelacja jest słaba i zależność dodatnia to znaczy, że to jak długo uczniowie uczą się angielskiego ma słaby wpływ na to czy uczniowie korzystają ze strategii metakognitywnych tak? A co jeżeli korelacja będzie ujemna?

20.07.2015 19:00
Xarexon
4
odpowiedz
Xarexon
118
Generał

korelacja pearsona przyjmuje wartości od <-1 do 1>

Kiedy jest -1 znaczy to ,że czym wiecej czasu się uczą tym więcej korzystają ze strategii zależność najsilniejsza
kiedy 1 to wiecej nauki mniej strategii
0 nie ma zależności

Dla pewności która z tych cech jest X a która Y

X byłby czas Y strategie

Y zależy od X

20.07.2015 19:19
😜
5
odpowiedz
zanonimizowany1070630
1
Generał