Szukam książek o tematyce podobnej do:
1. 1939.com.pl i 1944.waw.pl (Marcin Ciszewski)
2. Major (Marcin Ciszewski)
Interesują mnie głównie powieści, książki stricte historyczne lub dokumenty mnie nie interesują, tytuły Political-Fiction, post-apokaliptyczne bardzo miło widziane :) Cykle fantasy także.
Lista książek, które do tej pory przeczytałem
http://www.biblionetka.pl/user_ratings.aspx?id=133779
W takich klimatach można łykać większość tytułów gościa sygnującego książki pseudonimem Vladimir Wolf (bo nie wierzę, ze tak naprawdę zowie się polski pisarz:)).
Fajne, lekkie, wojenne pisarstwo:
-Stalowa Kurtyna (o konflikcie Polski z Białorusią w czasach obecnych - scenariuszowo pasowałoby na kolejną odsłonę CoDa, kupa fajnie opisanych starć, desanty spadochroniarzy na most pod Góra Kalwarią, GROM w Mińsku, polskie F-16 kontra ruskie Migi etc)
-Czerwona Apokalipsa (luźna kontynuacja, tym razem o perturbacjach politycznych na Ukrainie i rodzącym się z tego konflikcie międzynarodowym)
-Piaski Armageddonu (połączona również luźno z poprzednimi, tym razem akcja dzieje się na bliskim wschodzie)
Może coś takiego: https://www.gry-online.pl/forum/co-ostatnio-przeczytaliscie-6/zfae40c2?N=1 [239] ;)
do cyklu Ciszewskiego dodaj jeszcze www.ru2012.pl - jest zamknieciem calej serii.
mozesz jeszcze obczaic inne ksiazki tego autora - napisal "mroz" i chyba cos tam jeszcze.
ponadto polecam przeczytac trylogie "oś czasu" birminghama. to taki ciszewski, tylko w klimatach amerykanskich - w duzym skrocie, flota amerykanska przenosi sie w czasie w okolice midway i walcza z japonczykami. czyta sie tak samo dobrze jak ciszewskiego
Wg mnie powinny spodobać ci się książki Tom'a Clancy'ego, głównie cykl książek o Jack'u Ryan'ie.
Bardzo dziękuję za propozycje, niektóre z nich wydają się być naprawdę ciekawe (Wolff, Birmingham) niestety tymczasowo jestem ograniczony do skromnych zasobów osiedlowej biblioteki, dlatego też na chwilę obecną mogę zapomnieć o wyżej wymienionych książkach. U mnie podobna literatura to są bardzo egzotyczne dzieła :)
Z tego co sprawdziłem jest kilka książek Clancy'ego, ale wybór także skromy.
Inne propozycje mile widziane :)