Warto brać się za książkową serię związaną z tym uniwersum?
Jeśli nie to polećcie, jakąś inną, ciekawą książkę. Może być coś od Kinga, coś z fantasy albo sensacja/horror/thriller/sci-fi. Dobrze gdyby tytuł trafił w gusta 20 letniego fana gier komputerowych :) Z góry dziękuje ;)
Jeśli lubisz to uniwersum to czemu nie? Zapytaj może np. na biblionetce czy jest to choć trochę warte.
Polecić coś innego? "Ubik" P.K. Dicka jeśli nie znasz. Tylko!
Wałkowaną wiele razy sagę "Pieśń lodu i ognia". Może ci nie podpaść, ale spróbuj. Ja nie będąc wielkim fanem książek, ba jedyną książką przeczytaną dla siebie (czyli bez lektur), którą był hobbit, wciągnąłem się w to tragicznie. Tylko pierwsza połowa gry o tron jest imo trochę nudna, ale opłaca się przebrnąć.
Tak jak kolega wyżej, polecam sagę Pieśń lodu i ognia, na razie czytam Grę o Tron i mimo, że oglądałem serial, to książka naprawdę wciąga i polecam ją z całego serca. Ma ponad osiemset stron, także będziesz miał czytania trochę, a w dodatku są jeszcze kolejne tomy.
Słyszałem, że Metro 2033 jest świetne, ale jeszcze nie czytałem.
Właśnie w księgarni widziałem też Metro i zastanawiałem się nad kupnem jak i nad zakupem "Rosjanina". Cięzko się zdecydować, a wydać mogę maksymalnie 100zł.
Kup tego "Rosjanina" i "ME". Jak jesteś zdesperowany i dasz radę czytać książkę na komputerze, to z netu można ściągnąć legalnie i za darmo polską wersję Metra.
Od siebie polecę wspomniane wcześniej Metro 2033. Dobra książka, jest wartka akcja, ciekawe postacie i ten ciężki, postapokaliptyczny klimat. Ewentualnie Wiedźmin, jeśli jeszcze nie czytałeś. :)
Metro 2033 (2034 w ogóle nie czytałem) jest naprawdę dobre. Początek podróży może wydawać się trochę senny ale im dalej tym lepiej. No i zakończenie bardzo udane. Skłania do przemyśleń i pozostaje w pamięci a przecież o to chodzi. Wbrew pozorom, nie jest to super lekkie czytadło, choć.. pewnie można ją przekartkować i na takim poziomie. Zawsze miałem sentyment do literatury s-f zza wschodniej granicy i nie zawiodłem się. Może nie jest to jakieś wybitne dzieło ale na pewno udana próba oddania takiego klimatu.
Ewentualnie Wiedźmin, jeśli jeszcze nie czytałeś. :)
Jak już Wiedźmin to tylko opowiadania. Saga jest strasznieeeee nudna, przynajmniej dla mnie.