Otóż prywatnie od jakiegoś czasu zajmuję się amatorsko tworzeniem muzyki midi i konwersją jej do innych "większych" formatów. Dotychczas używałem sounfontów, najlepszy i największy zarazem ;P(z darmowych) to chyba crisis ( http://www.bismutnetwork.com/10Music/Crisis/Soundfont3.0.php ). Nie mam żadnego urządzenia midi, które mógłbym podłączyć do komputera. Ostatnio ściągnąłem sobie wersję próbną True Pianos, ale oprócz urządzeń midi obsługuje tylko myszkę, którą można grać na ekranowym fortepianie... :/ Czy w ogóle w płatnej wersji jest możliwość prostej konwersji pliku midi z predefiniowanymi ustawieniami? I czy w wersji darmowej jest jakaś możliwość "sztucznego" wprowadzenia nut do programu, aby zagrał? Nagrywałbym wtedy wyjście audio... ;)
I w ogóle jakie płatne programy do tworzenia muzyki polecacie? Słyszałem, że te z serii Galaxy (Pianos i najnowszy X) są jednymi z najlepszych.
Jakby co to prosiłbym o wytłumaczenie tych bardziej skomplikowanych procesów... :)
Jeśli kumasz trackery, to spróbuj chociażby Sk@le trackera - ma możliwość ustawienia sterowania instrumentami midi, nigdy jednak nie bawiłem się w nim soundfontami, jedynie podłączałem swój keyboard po kablu. Ale standardowy windowsowy emulator też obsługuje, więc może warto sprawdzić.
Jedyne czego nie ma, to nie wyeksportujesz takiego pliku do formatu midi.
Całkiem nieźle wyglądał kiedyś madtracker z pluginami vts, w których można było kombinować nieźle brzmiące syntezatory.
Ja swego czasu korzystałem z cakewalka - w połączeniu z soundfontami i z możliwością normalnej edycji plików WAV dawał naprawdę ogromne możliwości. Ale, to było z 10 lat temu, nie wiem jak ten soft wygląda dziś.
Znalazłem taki fajny programik LoopBe1 ( http://nerds.de/en/loopbe1.html ), który działa jak "przejściówka" midi, tylko że jest płatny, a trial tylko jest na miesiąc. Znacie może jakąś alternatywę dla niego (freeware)?
Ostatnio do CDA dali Reapera i muszę przyznać - chodzi całkiem nieźle. Z odpowiednią wtyczką mogę używać SoundFontów (SF2), do tego liczne efekty VST i można normalnie tworzyć muzykę. Jedynym minusem jet to, że Reaper ma 30 dni "ważności", a dobre banki dźwięków swoje kosztują... ;P
W demie nie można zapisywać niestety, a Reaper nie ma ograniczonej funkcjonalności... ;)