Witam. Mam problem z laptopem w pracy. Nie mogę go połączyć przez wifi z internetem gdyż jak w temacie nie są zainstalowane sterowniki do kontrolera sieci. I mam pytanie. Czy jak podłączę go po kablu ethernet to będzie miał dostęp do i internetu i wtedy pobiorę wymagany sterownik? Czy wgl nie będzie działać na nim internet nawet po kablu? Bo w pracy mam wifi a w domu bym go podłączył przez kabel i pobrał wymagany sterownik. Da radę tak to zrobić ?
Podłącz kabel i sprawdź czy będzie działać. A jak nie to pobierz sterownik np. na telefonie, wrzuć go do laptopa i zainstaluj.
Już pobierałem sterownik przez inny komputer i instalowałem go z pendrive ale nie działał :(
W niektorych laptopach ( oprocz zainstalowania sterownika ) trzeba czasami tez wlaczyc sama karte sieciowa ( bo jest domyslnie wylaczona zeby oszczedzac energie ). Jest to realizowane poprzez fizyczny przelacznik ( w starszych modelach ) lub programowo - zalezy od danego modelu.
Najpierw sprawdz czy w menadzerze urzadzen nie ma zadnych wykrzyknikow ( czy wszystko jest zainstalowane bez problemow ), a potem doczytaj jak wlacza sie bezprzewodowke ( np jest to kombinacja klawiszy Fn plus klawisz funkcyjny z ikonka sieci ).
Po podłączeniu kablem internet w laptopie jest, lecz nawet przez internet nie wyszukuje sterownika :( ręcznie też próbowałem pobrać i zainstalować, lecz nadal nic. Jakieś porady?
Zrób zrzut ekranowy z menadżera urządzeń z rozwiniętą podgrupą karty sieciowe i inne urządzenia. (W Win 10 wystarczy wejść w menu start i zacząć wpisywać menadżer urządzeń - a w Windows 7 tak jak na zamieszczonym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=hmRrnElzw2A). Podaj też pełną nazwę twojego laptopa.