Witam
Chciałbym założyć konto walutowe. Zamierzam dokonywać przelewy z Polski do Anglii. Konkretnie chodzi o zakupy pewnych towarów. Wartości jednego przelewu około 50 -200 funtów. Nie orientuje się ktoś, jaką najbardziej korzystną opcję wybrać. A może bardziej się opłaca z konta złotówkowego i przewalcowywać. Liczę na pomoc kogoś obeznanego w temacie. Z góry dziękuje za pomoc.
A karta nie da rady zapłacić?
Jedyne co mi świta do głowy to przelew sepa za 5zyli, bez pośredników/banków pośredniczących, tylko to leci w euro i bank odbiorcy zastosuje pewnie niekorzystne przewalutowanie.
Najlepiej jak macie konta w bankach, które mają porozumienia co do kosztów przelewu.
Wtedy jest po taniości...ja kiedyś (5 lat temu?) dałem 20Ł za przelew 2000Ł z UK do PL na konto walutowe (HSBC --> millennium), ale do dzisiaj wiele się zmieniło.
http://www.pkobp.pl/index.php/id=aktual/akt_id=7319/source=aktuals/section=ipko
"W ramach rachunku klient może korzystać również z darmowych przelewów funtowych realizowanych z rachunków NatWest Welcome oraz z bogatej oferty lokat terminowych w złotówkach i innych walutach."
(to przykład)
ewentualnie zostaje jeszcze PayPAL, masz zabezpieczenia, możesz mieć na koncie funty, 50-200Ł, to za dużo nie zapłacisz za prowizje.
No dobra, co to jest te SEPA.
Założyłbym konto walutowe np: w mBanku.
Jest tam taka opcje: dokonanie przelewu SEPA 5 zł. To znaczy jak bym dokonał przelew do Anglii, bez względy na kwotę przelewu, to bym zapłacił 5 zł?
Chcąc używać karty w funtach, to trzeba mieć chyba konto walutowe, inaczej to będzie przewalutowanie.
W sumie nie wiem co jest korzystniejsze, konto walutowe, czy w złotówkach i przewalutowanie.