Konto w banku
odkładam to od dłuższego czasu i zawsze sobie mówię, że mam iść po zajęciach do banku i wszystkiego się dowiedzieć lecz do dzisiaj nie znalazłem na to czasu.. otóż kilka lat temu założyłem sobie konto dla niepełnoletnich w mBank i do dnia dzisiejszego jestem jego użytkownikiem.. co miesiąc mam tam wpływy ok. 1.000zł lecz jest to izzykonto tak więc te wpływy nie wyrabiają mi możliwości kredytowej i tutaj właśnie pojawia się moje pytanie a nawet pytania:
1) czy warto przerobić to izzykonto w mBank na normalne i kontynuować w ich oddziale?
2) może warto zastanowić się nad innym bankiem? myślałem tutaj o Alior.. chce sobie wyrabiać zdolność kredytową, niedługo przychody na koncie wzrosną tak więc chciałbym sobie zacząć wyrabiać zdolność.
Po co ci ta zdolność? Chcesz w wieku 20lat brać kredyt hipoteczny? xD
A po co ci ta zdolnośc w tym wieku? I tak kredytu jako niepełnoletni nie dostaniesz.
I co w tym wieku już chcesz żyć na kredyt?
napisałem tylko, że chciałbym sobie wyrabiać zdolność kredytową a nie żyć na kredyt.. zresztą to moja sprawa przecież prawda? po prostu zadałem pytania i chciałem usłyszeć pomocne odpowiedzi a nie takie prowadzące donikąd
Zdolność kredytową wyrabia się najlepiej biorąc kredyty. Na początek dobry jest jakiś drobny sprzęt na raty...
hejka :) CHCESZ ZAŁOŻYC KONTO OSOBISTE LUB WZIASC KREDYT MIESZKANIOWY WEJDZ NA
na strone : www.kamap.sytempartnerski.pl i sam(a) zdecyduj co chcesz zapraszam
a co sądzicie o Alior Bank ? ten mbank w którym obecnie jestem nie jest chyba najlepsza opcją.
sorry, ale muszę się wtrącić i sprostować troszkę wasze informacje.
1) zdolności kredytowej nie budujesz wpływami na konto!!! wpływy na konto mogą jedynie w niektórych bankach podciągnąć Cie do akcji PRE-LIMITOWEJ - co oznacza, że otrzymujesz limit kredytowy, który możesz wykorzystać bez badania tejże zdolności! Jednak wpływy 1000zł nigdy w życiu nie przyczynią się do naliczenia prelimitu. Powiedz mi jeszcze czy jest to wynagrodzenie za pracę czy może kasa od rodziców. Jak do drugie to tym bardziej zapomnij.
2) ad [7] brednie, brednie, brednie :-) zdolność kredytowa jest to posiadanie warunków do terminowego spłacania wyznaczonej raty z badanego kredytu! To o czym ty piszesz to zdolność scoringowa co najwyżej. Czyt. 19 letni kawaler, z zawodowym wykształceniem, mieszkający u rodziców i pracujący od 6 miesięcy z umową na 3 lata, który nie miał nigdy kredytu,zarabiający 4tyś zł raczej nie otrzyma 40tyś kredytu bez ubezpieczenia właśnie ze względu na scoring. Czyli tzw ocenie punktową klienta.
Występuje często sytuacja w których klient posiada zdolność kredytową (udokumentowaną), ale jest odmowa wypłaty ze względu na scooring.
A co do banku. to najlepszą ofertę dla osób z niskimi wpływami ma alior sync. W aliorze nie ma jednak czegoś takiego jak pre-limit. Tylko dokumenty :-)
W razie pytań - piszcie
PS
domin12 - > tak teraz wpadło mi do głowy, że chyba lekko zamieszałeś pojęciami. Często się mówi o wyrabianiu sobie historii kredytowej. Ja jednak wyrabiasz sobie poprzez zaciąganie zobowiązań i terminowe ich regulowanie. Wpływy na konto nie mają tutaj nic wspólnego.
wielkie dzięki za tak konkretną odpowiedź. tak te wpływy są od jednego z rodziców każdego miesiąca. hmm.. widocznie źle zostałem poinformowany gdyż właśnie od pewnej osoby usłyszałem, iż regularne wpływy na konto dają możliwość w późniejszym czasie zaciągnięcia bezproblemowo kredytu. chciałbym by to było konto bardziej już na przyszłość.
wiesz regularne wpływy na konto mogą wiele oznaczać ;-) gdybym był w pracy to skopiował bym Ci kawałek uchwały, która definiuje stałe wpływy w banku w którym pracuje
Po krótce są wpływy stanowiące źródło dochodu klienta(praca, emerytura, renta), które wpływają na konto w podobnych terminach i podobnych kwotach.
Więc wpłaty od rodziców nie podciągają się pod definicje.
Oprócz tego w bankach masz coś takiego jak: uznawane i nieuznawane źródła dochodu. Przykładowo w banku w którym pracuje nie otrzymasz kredytu na rentę socjalną a od jakiegoś czasu nie otrzymasz go nawet na rentę na czas określony. Stypendia, darowizny, zapomogi itd również są wyłączone. Nie mam przed sobą uchwały, więc nie wypisze wszystkiego.
Aczkowiek ostatnio udzieliliśmy kredytu na stypendium. Udowodniliśmy, że w tym konkretnym przypadku stypendium stanowiło źródło dochodu tożsame z pracą