Witam, kupiłem sobie nowy telewizor Samsung Smart TV UE-32EH5300. Podłączyłem go do dekodera Cyfrowego Polsatu za pomoca kabla HDMI. Wszystko gra, kanały są, ale bez hd. Kanały w hd wyglądają tak samo jak zwykłe. Jest możliwe wyszukanie kanałów cyfrowych na telewizorze, ale gdy wyszukiwanie sie zakończy dostaje komunikat o niepodłączonejantenie. Antena jest podłączona tylko do dekodera. Zresztą jest zbyt wąska żeby podłączyc ja do telewizora. Macie jakieś pomysły jak to wszystko godnie poustawiać
I jeszcze jedno pytanko. Po podłączeniu tv do laptopa, odczuwam spadek FPS w grach przy rozdzielczośći 1920x1080. Przy 1366x768 wszystko jest w porządku. Czy tak ma być?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Po podłączeniu tv do laptopa, odczuwam spadek FPS w grach przy rozdzielczośći 1920x1080. Przy 1366x768 wszystko jest w porządku. Czy tak ma być?
Zapewne karta graficzna nie ma wystarczająco mocy żeby wyświetlić obraz płynnie przy większej rozdzielczości. Przy mniejszej jeszcze dawała radę, ale fullHD to już ponad jej możliwości.
Wraz z dekoderem dostałeś zapewne instrukcje obsługi... ?
Podłączasz antene ze ściany do dekodera, można jeszcze kabel antenowy od odekodera do TV
dekoder do TV kablem HDMI - i kanały wyszukujesz już tylko w dekoderze...
jak masz SD to albo nie masz żadnych w pakiecie HD, albo szukaj w ustawieniach TV - też ma instrukcje i na pewno jest podane jaki przyscik na pilocie ustawia 1080p w opcjach obrazu
Wraz z dekoderem dostałeś zapewne instrukcje obsługi... ?
Wpadłem na to. Tylko, że tam nie ma żadnych konkretnych informacji
można jeszcze kabel antenowy od odekodera do TV
Z tym, że ja w dekoderze nie mam żadnych innych wejsc/wyjsc antenowych.
kanały wyszukujesz już tylko w dekoderze...
W dekoderze nie mam możliwości wyszukiwania kanałów cyfrowych. Moge to zrobić w menu telewizora, niby wyszuka, ale na koniec wywali błąd że nie ma anteny
Jakbyś mógł mi wytłumaczyć jaki kabel antenowy i jak go podłączyc byłbym wdzięczny
Jezeli masz podlaczony telewizor pod dekoder to na telewizorze nie wyszukujesz NIC. Wybierasz tylko wejscie zeby telewizor zobaczyl dekoder. Wszystko w kwestii wyszukiwania kanalow zalatwia dekoder. Telewizor tylko wyswietla to co podaje mu dekoder.
W telewizorze masz opcje wyszukiwania kanalow poniewaz najprawdopodobniej ma on wbudowany jakis wlasny tunr, ktory jednak jest absolutnie bezuzyteczny przy korzystaniu z zewnetrznego dekodera.
Jezeli masz problem z kanalami HD - to lezy on wylacznie po stronie dekodera.
W telewizorze jako źródło ustawiasz wejście HDMI, do którego idzie kabel od dekodera. Resztę ustawiasz w dekoderze. Poszukaj opcji o rozdzielczości wyświetlanego obrazu lub czegoś podobnego.
Wszystko gra, kanały są, ale bez hd. Kanały w hd wyglądają tak samo jak zwykłe.
W dekoderze musisz ustawić rozdzielczość. najprawdopodobniej masz 576p (SD). Ustaw 1080i lub 1080p.
Jest możliwe wyszukanie kanałów cyfrowych na telewizorze
Telewizor ma wbudowany tuner DVB-T, DVB-C, jak również odbiera kanały analogowe. Jak podłączysz antenę naziemną, to będziesz mógł oglądać te kilkanaście programów z DVB-T.
Antena jest podłączona tylko do dekodera.
Dlatego też ustaw w TV wejście na HDMI do którego podłączyłeś dekoder, żeby oglądać kanały.
Po podłączeniu tv do laptopa, odczuwam spadek FPS w grach przy rozdzielczośći 1920x1080. Przy 1366x768 wszystko jest w porządku. Czy tak ma być?
To oczywiste, że im wyższa rozdzielczość, tym więcej mocy potrzeba.