Witam. Mam mały program z antywirusem. Podczas uruchamiania gry, Avast skanuje 3 pliki. Gra jest oczywiście oryginalna, a pliki nie są zarażone, ani nic z tych rzeczy. Prawdopodobnie przez to skanowanie w czasie rzeczywistym, mam problem z prawidłowym uruchomieniem gry. I stąd pytanie: czy da się tak skonfigurować Avasta, żeby nie skanował tych plików. Jeśli tak, jak to zrobić ?
Jeśli gra jest oryginalna, pliki nie są zainfekowane a Avast wykrywa w nich zagrożenie, to masz dwie opcje. Albo gra wcale nie jest oryginalna, albo wyślij do Avasta te pliki opisując jako false positive (ikonka znaku zapytania -> Informacje zwrotne). Możesz tez wrzucić je na virustotal aby sprawdzić, czy jakieś inne pakiety wykrywają zagrożenie.
Przecież jest opcja dodaj do wyjątków.
Ale to nie rozwiązuje problemu, zwłaszcza, jeśli plik jest faktycznie zainfekowany. Inna kwestia, że ta sprawa śmierdzi. Z Avasta korzystają miliony grających, jeśli byłby problem z legalną grą, to już dawno zostałby rozwiązany.
btw - tak z ciekawości - co to za gra?
Dzięki @gnoll o to właśnie chodziło.
@aope kim byłby Polak, gdyby się nie doszukiwał teorii spiskowych :) Chodzi o Starcrafta 2 i o to że mapy multi nie zawsze chcą się doczytywać. Poradę z antywirusem dostałem od supportu Blizzarda, a że nie mogłem znaleźć jak to zrobić pytam na forum GOLa.
Rozumiem. Kliknij na ikonkę koła zębatego -> Antywirus -> na dole będzie menu wykluczeń. Podaj ścieżkę i powinno banglać. Teoretycznie, ponieważ jeśli aplikacja ma problem konkretnie z Avastem (np. Hitfilm) to żadne wykluczenia nie pomogą :)
chyba wszystkie możliwe programy antywirusowe mają w opcjach dodanie pliku do wykluczeń, a nawet całego folderu z podfolderami i to powinno w teorii rozwiązać problem (wykluczysz cały folder gry), a jeśli nie rozwiązuje to na czas grania w Starcraft 2 po prostu ustaw w avast by ochrona rezydentna była wyłączona, może wtedy to pomoże? A po wyjściu z gry włączysz ochronę znowu.