Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Konfiguracja Avasta - problem

13.02.2014 15:27
Elessar1984
1
Elessar1984
131
Lord

Konfiguracja Avasta - problem

Witam. Mam mały program z antywirusem. Podczas uruchamiania gry, Avast skanuje 3 pliki. Gra jest oczywiście oryginalna, a pliki nie są zarażone, ani nic z tych rzeczy. Prawdopodobnie przez to skanowanie w czasie rzeczywistym, mam problem z prawidłowym uruchomieniem gry. I stąd pytanie: czy da się tak skonfigurować Avasta, żeby nie skanował tych plików. Jeśli tak, jak to zrobić ?

13.02.2014 16:01
aope
2
odpowiedz
aope
203
Corporate Occult

Jeśli gra jest oryginalna, pliki nie są zainfekowane a Avast wykrywa w nich zagrożenie, to masz dwie opcje. Albo gra wcale nie jest oryginalna, albo wyślij do Avasta te pliki opisując jako false positive (ikonka znaku zapytania -> Informacje zwrotne). Możesz tez wrzucić je na virustotal aby sprawdzić, czy jakieś inne pakiety wykrywają zagrożenie.

13.02.2014 16:07
3
odpowiedz
zanonimizowany305250
161
Legend

Przecież jest opcja dodaj do wyjątków.

13.02.2014 16:11
aope
4
odpowiedz
aope
203
Corporate Occult

Ale to nie rozwiązuje problemu, zwłaszcza, jeśli plik jest faktycznie zainfekowany. Inna kwestia, że ta sprawa śmierdzi. Z Avasta korzystają miliony grających, jeśli byłby problem z legalną grą, to już dawno zostałby rozwiązany.

btw - tak z ciekawości - co to za gra?

13.02.2014 17:02
Elessar1984
5
odpowiedz
Elessar1984
131
Lord

Dzięki @gnoll o to właśnie chodziło.
@aope kim byłby Polak, gdyby się nie doszukiwał teorii spiskowych :) Chodzi o Starcrafta 2 i o to że mapy multi nie zawsze chcą się doczytywać. Poradę z antywirusem dostałem od supportu Blizzarda, a że nie mogłem znaleźć jak to zrobić pytam na forum GOLa.

13.02.2014 17:13
aope
6
odpowiedz
aope
203
Corporate Occult

Rozumiem. Kliknij na ikonkę koła zębatego -> Antywirus -> na dole będzie menu wykluczeń. Podaj ścieżkę i powinno banglać. Teoretycznie, ponieważ jeśli aplikacja ma problem konkretnie z Avastem (np. Hitfilm) to żadne wykluczenia nie pomogą :)

13.02.2014 18:57
7
odpowiedz
zanonimizowany975235
2
Legionista

chyba wszystkie możliwe programy antywirusowe mają w opcjach dodanie pliku do wykluczeń, a nawet całego folderu z podfolderami i to powinno w teorii rozwiązać problem (wykluczysz cały folder gry), a jeśli nie rozwiązuje to na czas grania w Starcraft 2 po prostu ustaw w avast by ochrona rezydentna była wyłączona, może wtedy to pomoże? A po wyjściu z gry włączysz ochronę znowu.

Forum: Konfiguracja Avasta - problem