komputer za 3000-3300zł
Witam
planuje zakup komputera ale za bardzo się na tym nie znam.
Cena 3000-3300 zł. Cena obejmuje sama jednostkę centralną. Monitor będzie w Full-HD. Zastosowanie w wymagających grach i obróbce foto.
Myślałem nad procesorem amd fx 8530 i kartą gtx 960 GB. Zależy mi na dysku hdd 1 tb o raz sdd na system i dane ok. 120 Gb.
Proszę o pomoc i jakieś porady, zestawy.
Procesorów AMD unikaj jak ognia. Równie dobrze możesz kupić Core i3, będzie nawet lepszy w większości zastosowań.
W cenie ponad 3 tys. zł celuj tylko w Core i5 + GF 970. Poniżej tego nie nie opłaca się nic kupować. Nawet jeśli będzie taka potrzeba, to dołóż 300-500 zł, bo to przedłuży żywot komputera o rok czy dwa.
Między GF 960, a GF 970 jest ogromna różnica, aż 50% wzrost wydajności. Na GF 970 zagrasz na b.wysokich lub ultra w 1080p i 60 fps w każdej grze. Na GF 960 będziesz musiał grać w 30 fps, albo zmniejszać detale do średnich, żeby mieć 60 fps.
Na CPU od AMD 60 fps nawet nie wyciągniesz w wielu grach, te procesory mają tragiczną wydajność pojedynczych rdzeni.
Przykładowy zestaw za 3500 zł: http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_marzec_2016?page=0,14
różne opinie o tych procesorach od amd słyszałem i tak naprawdę nie wiem juz co myśleć. ten procesor to cena ok 750 zł a jednak i5 skylake bez mnożnika to prawie 1000zł
I5 będzie wydajniejszy, FXy to stara architektura, więc do gier bardziej opłaca się wziąć i5 lub czekać na ZENa od AMD. O ile na FXach pograsz, to nie rozbudujesz takiego systemu o nic innego. Jeśli zainwestujesz teraz w nowy sprzet oparty o proc Intela, to będzie i wydajniej i mniej prądożernie. Za 3500 zł złożysz coś rozsądnego. Wej w link który podał Likfidator.
tylko czy i5 6400 będzie wystarczający do tego zestawu, jego taktowanie jest nie zbyt wysokie. a lepszy procek do dodatkowa kasa mimo iż i tak wyszliśmy już za próg 3300.
A co ma taktowanie CPU do wydajności? Architektura AMD jest tak przestarzała, że CPU musi pracować z ponad 1 GHz wyższą częstotliwością, by gonić wydajnościowo procesory Intela.
Według Passmarka:
i5 6400: 1811 single, 6499 multi,
i5 4590: 2123 single, 7211 multi,
FX 8350: 1504 single, 8950 multi,
Pentium G4400: 1866 single, 3709 multi,
I3 4170: 2139 single, 5170 multi,
Zauważ, że w tym zestawieniu najgorzej wypada procek od AMD. Jego wysoka wydajność w trybie wielordzeniowym nie ma praktycznie żadnego przełożenia na wydajność w codziennym użytkowaniu. W aplikacjach użytkowych i przeglądaniu netu, będzie gorszy od najtańszego Pentium. W większości gier wygra Core i3, bo gry używają najczęściej 2-4 rdzenie, ale część komponentów silnika wymaga wysokiej wydajności pojedynczego rdzenia, co oznacza że ta cecha AMD będzie stanowić wąskie gardło i mimo iż CPU będzie obciążony w 40-60%, to gra 60 fps nie wyciągnie.
Jest ledwie kilka przykładów jak np. Battlefield 4, który potrafi zrobić użytek z 8 rdzeni. Jednak wówczas AMD FX ledwie dorównuje i5.
No i pamiętajmy, że ten AMD pracuje już na bardzo wyżyłowanych 4 GHz, podczas gdy Intel z taktowaniem 2,7-3,3 GHz go pokonuje.
No i oczywiście ostatnią kwestią jest zerowa możliwość rozbudowy komputera bez zmiany płyty głównej. Kupując FXa nie kupisz już nic lepszego. W przypadku Intela masz Celerony, Pentiumy, i3, i5 oraz i7 na jednej podstawce. Dlatego nawet jak nie chcesz kupować i5, to kupując teraz i3 i za dwa lata zmieniając go na i5 zrobisz lepiej niż kupując teraz AMD.
Piszę to wszystko z żalem, bo jestem wielkim fanem AMD i używałem ich CPU od lat. Niestety od czasu wprowadzenia Core2 Intel niepodzielnie rządzi, a od i5 2xxx AMD nie może nawiązać z nim jakiejkolwiek rywalizacji.
Zależy od połączenia GPU i CPU (przede wszystkim od tego, jak dużo od CPU wymaga sterowniki karty graficznej)
http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_zestawow_core_i5_4460_vs_fx_8300_oraz_gtx_970_vs_r9_390
ok dzięki
a może jeszcze jakaś ina propozycja zestawu niż ta w linku ??
pamietajmy że chciałbym zmieścić się w limicie
Na pure pc są zestawy bez budy, wiec musisz doliczyć jeszcze budę.
W tym przedziel brałbym zestaw z i5 6500 i R9 380
R9 380 sprawdzi się zdecydowanie lepiej niż gtx 960 w tytułach z dobrym zastosowaniem DX 12 (czyli nie wszystkich, nawet nie większości z DX12, ale jednak), a w pozostałych będą porównywalne (zależne od CPU, ale 6500 da mu radę).
Chyba, że potrzebujesz CUDA, wtedy GTX
też jestem ciekawa co można dostać za tą cenę ale na razie niewiele tu konkretów. Może ktoś poda jakieś konkrety ??
Pełne zestawy z cenami i jakąś alternatywą POPROSZĘ
W sumie konkrety zostały podane.
http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_marzec_2016?page=0,13
W tym zestawie wymieniłbym:
- Procesor na i5 6500 (konieczne, jeżeli za kartę bierzemy radeona z dużym narzutem na sterownik)
- kartę na R9 380 4GB (najlepiej na tę http://www.morele.net/karta-graficzna-his-r9-380-iceq-x2-oc-4gb-gddr5-256bit-2xdvi-hdmi-dp-retail-h380qm4gd-789445/ );
- Zasilacz na EVGA 500B ( http://www.morele.net/zasilacz-evga-401-up-to-550-watt-evga-500b-bronze-500-watt-80plus-100-b1-0500-kr-603757/ )
Potrzebna jest też buda - tu w zależności od tego ile zostanie pieniędzy.
Alternatywa - wziąć zestaw z linku + buda. Tu nie trzeba zmienić nic (może poza zasilaczem, na ten który podałem lub jakieś modularny, jeżeli potrzebny).