Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Komputer stracił dźwięk

16.01.2023 16:32
IIIIIIIIIIIIII
1
IIIIIIIIIIIIII
75
Generał

Komputer stracił dźwięk

Witam

Wczoraj miałem dźwięk na komputerze a dzisiaj już go nie mam. Sprawdziłem głośniki nie są wyciszony. Słuchawki podłączyłem też nie działają. Nic wczoraj takiego nie robiłem żeby dzisiaj dźwięku nie było. Jak analizuje problem przez PC to znajduje taki błąd który mi jasno nie wiele mówi : One or more audio service ist t running. Wie ktoś co to za problem jest. Padła mi karta dźwiękowa czy to jakiś inny problem który można naprawić?

16.01.2023 16:36
2
odpowiedz
karnisterniak
155
Generał

Zacznij od próby przywrócenia systemu do wczoraj, o ile masz jakiś punkt przywracania. U mnie słabo działają te przywracania od kiedy jest WIN 10 czy WIN 11 to gorzej działa niż na XP czy WIN 7. Warto zacząć jednak od tego.

...............................................................................................
Poniżej wkleję coś co skopiowałem z innej strony:
...............................................................................................

Komunikat „ Co najmniej jedna usługa audio nie jest uruchomiona” wskazuje, że co najmniej jedna usługa audio mogła przestać działać. Musisz dowiedzieć się, czy tak jest i jakiej usługi audio to dotyczy. Jeśli okaże się, że usługa związana z dźwiękiem systemowym rzeczywiście przestała działać, możesz ręcznie zrestartować usługę i wszystko powinno wrócić do normy.

Trzy usługi audio, na które należy zwrócić uwagę, to:

Dźwięk Windowsa
Zdalne wywołanie procedury
Konstruktor punktów końcowych Windows Audio

Przejdźmy do aplikacji Usługi i sprawdźmy stan usług audio:

Przytrzymaj klawisz Windows i naciśnij R, aby otworzyć Uruchom.
Wpisz „services.msc” i kliknij OK, aby otworzyć aplikację Usługi.
W oknie Usługi przewiń w dół do usługi Windows Audio.
Kliknij go prawym przyciskiem myszy i kliknij Uruchom ponownie.
Teraz kliknij dwukrotnie usługę Windows Audio i sprawdź, czy „Stan usługi” jest ustawiony na Uruchomiona, a „Typ uruchomienia” jest ustawiony na Automatyczny.
Kliknij Zastosuj i OK, aby zapisać zmiany.
Powtórz kroki 3-6 dla usług Remote Procedure Call i Windows Audio Endpoint Builder.
Następnie poszukaj usługi Multimedia Task Scheduler. Jeśli jest obecny w oknie Usługi, powtórz również dla niego kroki 3-6.
Możesz teraz wyjść z okna Usługi i przetestować dźwięk. Jeśli problemy z dźwiękiem nadal występują na urządzeniu, wypróbuj następną poprawkę.

post wyedytowany przez karnisterniak 2023-01-16 16:39:15
16.01.2023 16:38
Aeglos Gil-Galada
3
odpowiedz
Aeglos Gil-Galada
2
Generał

A masz kartę dźwiękową w ogóle czy piszesz tak o zintegrowanej?

16.01.2023 16:39
SpoconaZofia
😁
4
odpowiedz
1 odpowiedź
SpoconaZofia
84
Legend
Wideo

Spróbuj tego https://www.auslogics.com/en/articles/one-or-more-audio-service-isnt-running/ zanim zaczniesz z miernikiem i lutownicą po płycie głównej latać.

Lub to : https://www.youtube.com/watch?v=DZATMGiWAEQ

post wyedytowany przez SpoconaZofia 2023-01-16 16:42:25
16.01.2023 16:39
4.1
karnisterniak
155
Generał

No właśnie ja z tej strony mu wkleiłem, ale tylko fragment.

16.01.2023 16:58
IIIIIIIIIIIIII
5
odpowiedz
IIIIIIIIIIIIII
75
Generał

Zrobiłem krok po kroku i dalej dźwięku nie ma niestety.

16.01.2023 17:45
Leo Tar
6
odpowiedz
Leo Tar
63
Wyjątek Krytyczny

Nie wchodziłem na wyżej podaną stronę.
Jest tam coś o tym, żeby wejść w menadżer urządzeń, odinstalować urządzenie dźwiękowe, a potem zainstalować nowe sterowniki?

16.01.2023 19:07
mirko81
7
odpowiedz
mirko81
75
Slow Gaming
Image

W ustawieniach dźwięku byłeś? Dobrze masz wybrane źródło?
Może sie przyłączylo.

post wyedytowany przez mirko81 2023-01-16 19:10:00
16.01.2023 23:25
8
odpowiedz
lazarus
19
Chorąży

Nie rób żadnego przywracania dźwięku tylko pobierz pierwszego linuxa w wersji liveusb i odpal na nim.
Jak tam nie będzie dźwięku, to układ realteka do wymiany. Tak jest w większości przypadków przy nagłym uwaleniu dźwięku.

Forum: Komputer stracił dźwięk