Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Komputer się zacina co kilka sekund

07.02.2013 15:29
1
JackSentill
33
Centurion

Komputer się zacina co kilka sekund

Mój komputer od kilku dni zawiesza się losowo co kilka sekund na kilka sekund. Aplikacje przestają reagować, pojawiają się komunikaty (not responding). Dodatkowo, czasem jak zakończę jakąś aplikację, jest ona dalej w task manager i klikanie w zakończ proces nic nie robi, aplikacja dalej jest bez żadnych komunikatów o niepowodzeniu, jakby nic się nie stało. Kopiowanie plików potrafi trwać kilka razy dłużej niż powinno.

Dzieje się to głównie wtedy, kiedy działam na pulpicie, przeglądam strony internetowe itp. Moge grać w nową grę na maksymalnych ustawieniach i wszystko działa normalnie, a jak tylko otworzę kilka folderów w windowsie, albo przeglądarkę internetową wszystko zaczyna się sypać.

Myślałem, że wirus, zrobiłem format i zainstalowałem nowy windows, ale już przy instalacji było widać, że zamula i tnie, więc dochodzę do wniosku, że problem tkwi w sprzęcie, ale gry działają. W task manager nawet w najbardziej krytycznym momencie ani procesor ani ram nie są obciążone. Nie wiem na ile powinienem ufać tym wykresom. Zauważyłem, że największe problemy są, gdy dzieje się coś związanego z kopiowaniem plików, więc zacząłem podejrzewać dysk twardy, ale to może być tak naprawdę wszystko.

Co mu może dolegać? Jest jakieś narzędzie software, które może to zdiagnozować? Jak mogę sam sprawdzić co jest odpowiedzialne za problem, bez oddawania komputera do serwisu? Jest mi teraz potrzebny, nie mam zastępczego, ani nie mam od kogo pożyczyć, a problem nie daje mi pracować.

Z góry dzięki

07.02.2013 15:35
Arti1999
2
odpowiedz
Arti1999
128
Generał

Uzyj tego programu. Ten program moze wykryc bledy na dysku.
http://www.dobreprogramy.pl/HD-Tune,Program,Windows,12177.html
Temperatury podzespolow dobre ? Jezeli mozesz to wylacz zbedne programy.

07.02.2013 16:45
3
odpowiedz
JackSentill
33
Centurion

Zrobiłem error scan tym programem świeżo po włączeniu pc, bo inaczej nawet się nie uruchomił, jednak nie wykrył żadnych błędów.

Zapomniałem dodać, że przed reinstalacją windowsa, otworzyłem pc, upewniłem się czy wszystko jest dobrze podłączone i oczyściłem z kurzu.

Zainstalowałem speedfan, żeby sprawdzić temperatury. Wygląda na to, że wszystkie wiatraki chodzą prawidłowo. Mam ikonę płomienia na GPU i 50C. Nie znam się, ale rozumiem, że ikona płomienia oznacza za dużo, czy to może być źródło problemu? Na HDD mam czerwoną strzałkę i 45C. Reszta wskazuje na prawidłowe temperatury.

Speedfan podobnie jak manager zadań wskazuje na niskie zużycie procesora, maksymalnie 5% i znikome zużycie ramu, a pecet zachowuje się jak 10 letni zabytek.

07.02.2013 17:07
Arti1999
4
odpowiedz
Arti1999
128
Generał

Karta graficzna ma dobra temperature. Moj dysk ma 24C wiec troche roznica jest. A nie masz moze zastepczego dysku, aby przetestowac pc ?
Sprobuj wyciagnac ram i wlozyc jeszcze raz.

Forum: Komputer się zacina co kilka sekund