Witam mam od jakiegoś czasu pewien problem
Otóż komputer wyłącza mi się podczas grania w CoD4. Na początku myślałem, że się przegrzewa ale podczas grania w inne gry się nie wyłącza. Czasem pisze po angielsku że CoD został niepoprawnie uruchomiony.
Co mam zrobić?
Ja bym obstawiał przegrzewanie się procesora tym bardziej iż mamy teraz upały.Inne gry mogą nie obciążać procesora do takiego stanu.
Może zacznij od aktualizacji sterowników karty graficznej, dźwiękowej itp. Jaki masz system?
Win 7
A podkładka chłodząca pod laptopa powinna pomóc?
Sprawdz jakie masz temperatury podczas grania. I zeskanuj komputer bo moze masz wirusy.
Dobra podkladka zmniejszy temperatury, ale najpierw musisz sprawdzic czy to przez sie wylacza. W 90% przypadkow to przegrzewanie sie grafiki/procesora
Sprawdziłem, oto wyniki:
jak nie gram - 75 - 85'C
jak gram - 75 - 90'C
Zeskanowanie wykryło 2 zarażone pliki ale ich usunięcie nic nie dało. Chyba nic nie dało bo kliknąłem usuń i troszkę się zwiesił ale raczej usunęło.
Podczas grania w CoD 4 nadal piszę że aplikacja została źle uruchomiona i jakiś tam błąd ale podczas grania w inne gry też się zaczął wyłączać.
Co zrobić?
up
^
W dzienniku zdarzeń coś napisano?
"Wszystko, co dzieje się w systemie Windows, jest notowane przez narzędzie Podgląd zdarzeń. Dzięki temu w przypadku błędów można przeanalizować tworzony przez nie dziennik. Aplikację znajdziesz w Panelu sterowania, gdzie należy przejść do narzędzi administracyjnych lub w konsoli wpisać polecenie eventvwr. Problemów najczęściej trzeba szukać poprzez rozwinięcie gałęzi Aplikacja i System. Opisane są tam wszystkie zdarzenia, sekunda po sekundzie, z dokładną datą i godziną zaistnienia. "
Trochę wysokie te temperatury. Czyściłeś wnętrze komputera z kurzu? Jak masz to postaw taki zwykły wentylator stołowy, by po zdjęciu boku obudowy dmuchał w komputer. Wtedy zobaczysz czy to przegrzewanie czy coś innego np z systemem.
Wcześniej dmuchałem sprężonym gazem, wentylatora nie mam to jeszcze raz nic przedmucham.
Mam ten dziennik zdarzeń ale nie wiem gdzie to ma pisać.
Zobacz w zdarzenia administracyjne lub coś podobnego. Szukaj błędów krytycznych, bo innych zawsze jest mnóstwo.
Laptop ci się przegrzewa i nic na to nie poradzisz. Ja tak spaliłem swojego na Mass effecie, 2 razy. Graj dalej a będziesz miał kompa do wymiany. A tak dodam ci jeszcze, że po 15 minutach i tak Ci się nagrzeje, więc lepiej na nim nie graj. Jeżeli kupiłeś laptopa pod granie, to niestety - zrobiłeś błąd.
Przedmuchałem i jest lepiej, CoD się nie wyłącza i mniej przycina.
Co do tego dziennika zdarzeń to są tylko błędy i ostrzeżenia.
[13]
Laptopy do gier to bezsens? Przymierzałem się do kupienia takiego wkrótce ;)
To lepiej zaniechaj tego pomysłu, bo go zwyczajnie zajeździsz, jak do gier go bierzesz to lepiej kup sobie stacjonarkę. Mówię ci to z własnego doświadczenia.
Kupiłbym cały komputer z wszystkim ( klawiatura, monitor,) za mniej niż 2500-3000 zł? Taki do gier.
Ja za swój dałem 2260zł, z monitorem - 3ghx2 rdzenie, 1 tb dysk, 4 gb ramu i jakiś 6670 radosław albo coś takiego :P Mass effect 3 śmigał aż miło.