Komputer - pytanie
Witam mam pytanie dotyczące mojego sprzętu komputerowego (oczywiście nie jest to mój najlepszy sprzęt).
Czy ten sprzęt może ze sobą nie współgrać? Podam go: Intel Pentium D CPU 2.80GHz 2.80GHz, NVIDIA GeForce GT 430, 4 GB RAM. Tak pytam bo jeden koleś z komisu tak mi powiedział. Czy to prawda?
Bez płyty głównej, zasilacza, pamięci ram, oraz dysku twardego nie będzie "współgrać" Podaj nazwę płyty głównej, model i moc zasilacza, oraz rodzaj pamięci ram, wtedy będzie można powiedzieć czy będzie wszystko działać.
Jednakże z drugiej strony pakować GF 430 do Pentium D, cóż można....
OK
płyta: MSI G71-MID1019
zasilacz: Gembird AC 115 500 V
RAM: GoodRam GR123D384L9AG 4 GB
sory płyta to : MSI G41M-P26
Procesor pasuje do płyty głównej, karta grafiki także pasuję do płyty głównej. Co prawda nie mam pojęcia jakie to są pamięci ram, gdyż wujek google milczy na ich temat, więc ciężko powiedzieć czy są to już DDR3 czy DDR2, jeżeli DDR3 to wszystko OK, gorzej jak są to kości drugiej generacji (DDR2) gdyż Twoja płyta główna obsługuje pamięci typu DDR3.
Osobną kwestią jest zasilacz, gdyż nie ma on dobrych opinii, i przydało by się go jak najszybciej zmienić na coś innego.
Jeszcze jedno pytanie, kupujesz taki komputer? czy tylko go chcesz zmodernizować?
Pamięć Ram jest pod DDR3 wiem bo kiedyś sobie to zapamiętałem. A komputer chcę zmodernizować.
najmocniej przepraszam ale z pamięcią RAM też się pomyliłem pamięć to : Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9 GR1333D364L9/4G
Nie wiem co tu moze nie wspolgrac ? Procek i ram pasuje pod plyte wiec ok. Zasilacz starczy lecz jak kolega wyzej napisal - niskie opinie.
To wszystko do siebie pasuje, choć kwestią dyskusyjną jest łączenie Pentium D z GF 430, gdyż procesor będzie ograniczać kartę graficzną.
Drugą kwestią jest zasilacz, dla bezpieczeństwa lepiej wymienić chociaż na taniego Tacens Radix V 450W
Zadałem to pytanie dlatego, że ten z komisu mi tak powiedział i dlatego, że ścinają mi się na tym kompie różne gierki np. Minecraft co jest śmieszne bo Minecraft'owa grafika jest bardzo słaba. A jeżeli bym wymienił kartę czy procek to by było dobrze? Choć może to wina zasilacza?
Minecraft nie obciąża karty graficznej tylko procesor, który ty masz do dupy.
Jak chcesz coś zmieniać w komputerze to napisz w wątku seryjnym i przede wszystkim podaj ile pieniędzy chcesz na to przeznaczyć.
Wiem, że Minecraft nie obciąża karty. Czyli według ciebie mam zmienić procek? Ale na jaki? najlepiej nie drogi i dobry.