Witam serdecznie!
Zamierzam sobie kupić komputer, który będzie przeznaczony wyłącznie do pracy nad grafiką 3D (głównie 3ds Max i Vray). Jako, że słabo się na tym znam piszę do Was z prośbą o skompletowanie jakiegoś zestawu. Jeśli chodzi o kwotę, to nie mam pojęcia ile taka dobra maszyna może kosztować (i nie chcę nic sugerować..no ale powiedzmy, że ucieszyła by mnie kwota w granicach 6tys.)
W ogóle to wolałbym laptopa ale domyślam się, że nie na PC osiągnę lepsze możliwości (?).
Jeszcze jedno pytanie. Czy karta graficzna w tym przypadku będzie istotna? Bo słyszałem, że nie..ale z drugiej strony słyszałem o renderowaniu kartą graficzna? Czy wtedy jest to wydajniejsze, niż renderowanie procesorem?
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam:)
Do vray rt mocna grafika jak najbardziej 970, 980 od nvidii, zwykły vray to mocny cpu tylko i wyłącznie. Oczywiście pisze o renderingu.
Porządny xeon pod multiprocesorowa płytę, niestety sam w sobie kosztuje koło 4k wiec pozostają intele i7 (pewnie do kręcenia)
Jest pare innych gpu rendererow, z których możesz korzystać, darmowy cycles w blenderze, octane, wspomniany już v-ray, iray i pare innych.