Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Futurebeat Zestawy Starlink od Elona Muska już dotarły na Ukrainę

01.03.2022 13:00
Oolepec
3
10
odpowiedz
4 odpowiedzi
Oolepec
58
Pretorianin

Transport broni to jednak zupelnie inna kategoria. Logistycznie, jak i jesli chodzi o ewentualne ryzyko przejecia, czy jakiegos wypadku.
Ale fajnie, ze sie Musk sprezyl. Z tych wszystkich superbogaczy tego mozna jeszcze czasem nawet polubic.

01.03.2022 12:55
1
3
Farenhite
13
Pretorianin

W ciągu kilku godzin nad Ukrainę poleciały satelity, a w niedługim czasie po, paczki ze sprzętem były już w Kijowie.
Jest to zdumiewające jak błyskawicznie Musk zdołał to dostarczyć.
Z dostarczeniem broni się pierdzielą kilka dni, szukają drogi tranzytu itd. Jednak prywatna firma, to prywatna, a nie państwowa.

post wyedytowany przez Farenhite 2022-03-01 12:55:36
01.03.2022 12:59
2
odpowiedz
4 odpowiedzi
zanonimizowany1349061
16
Generał

Szybka akcja to się szanuje.
Niestety ale jakość połączenia lipa.
Dysza tuż zza oknem a gościu ma ping 77ms w własnym mieście, Jitter 4.0 i utratę pakietów.
Po grzebaniu w ustawieniach nie wiele się zmieni.

01.03.2022 13:17
offkey
😱
2.1
3
offkey
35
Chorąży

Tragedia! Nie pograja w cs'a, a przeciez o to chodzilo!

01.03.2022 13:18
Domin922
2.2
3
Domin922
64
Generał

To jest internet satelitarny i ping zawsze będzie wysoki. Zresztą co z tego że jest 0.5% lossa? Na polskim badziewnym necie (Orange, TM i inne) masz często więcej lossa niż na starlinku.

Przecież oni nie będą 10h na dobę grać w CS:GO, bo to nie jest internet do gier. 140Mb/s DL i 24Mb/s UP spokojnie wystarczy do przeglądania internetu, ba nawet streamingu w 4K i wysyłania mniejszych plików w krótkim czasie.

01.03.2022 14:59
2.3
4
radas_b
74
Senator

I to wszystko w warunkach gdy na łeb się sypią bomby i rakiety. Faktycznie dramat. Ja to bym bez wahania reklamował taką usługę...

01.03.2022 19:16
2.5
radas_b
74
Senator

No nie chciałem mu tego pisać ale w sumie to się przyłączam do "pozdrowień"...

01.03.2022 13:00
Oolepec
3
10
odpowiedz
4 odpowiedzi
Oolepec
58
Pretorianin

Transport broni to jednak zupelnie inna kategoria. Logistycznie, jak i jesli chodzi o ewentualne ryzyko przejecia, czy jakiegos wypadku.
Ale fajnie, ze sie Musk sprezyl. Z tych wszystkich superbogaczy tego mozna jeszcze czasem nawet polubic.

01.03.2022 13:15
Ergo
3.1
Ergo
92
Generał

Nie znam osobiście człowieka, tak jak i innych bogaczy, ale za to Ty widzisz tylko to co robi w mediach i go oceniasz. Akurat wysłanie starlinka na Ukraine to dla niego darmowa reklama, że tak powiem i same pozytywy od strony opinii publicznej. Jak wiadomo nie od dziś Elon lubi robić wokół siebie szum w mediach.

01.03.2022 13:37
3.2
3
zanonimizowany1365389
8
Generał

Oolepec
Dokładnie. Trzeba uważać, by nie wpadną w niepowołane ręce.

01.03.2022 21:33
😂
3.3
epilepsja
51
Pretorianin

Ergo Ale stary , jaka reklama ?? przecież to Ukraina zgłosiła się do Muska .

02.03.2022 07:52
3.4
2
RanbuOne
28
Pretorianin

Zawsze w Polsce się trafi taki Ergo - maruda i niszczyciel dobrej zabawy.

Ja doceniam działania Elona, on nie musi juz NIC, ma miliardy, ma markę tak samo jak taki apple, ale w przeciwieństwie do nich nastawionych całkowicie pod zysk nadal potrafi pomóc bezinteresownie innemu człowiekowi.

01.03.2022 13:09
4
odpowiedz
1 odpowiedź
zanonimizowany1359977
9
Senator

Up
To są zabawki - elektronika i porównujesz ją z bronią i jej legalnym transportem, zabezpieczeniem i uzyskaniem zgód na przewóz broni przez x krajów?

Wyobraź sobie teraz, że wysyłają broń na szybko i ginie ona w transporcie (przejmuje je mafia rosyjska lub lokalna), albo jest wypadek i ta broń gdzieś eksploduje na terenie obcego kraju.
Znając życie jest to wszystko wg procedur i logistyki NATO czyli mają być na wszystko papiery i ustalone transy konwojów plus ich zabezpieczenie.
Po trzecie ukraincy tak samo mowią i piszą po rusku, musisz mieć absolutna pewność, ze wydajesz nowoczesną broń NATO Ukriańskiej Armii zawodowej, a nie np agentom grupy Wagnera.

Uważam, że coś takiego jak broń do kraju rosyjsko języcznego spoza NATO należy dostarczać mądrze, bezpieczenie i bez pośpiechu.

Mało tego, uważam, że jakiś % tej broni powinien pozostać w Polsce, żeby później było z czego uzupełniać zapasy, lub na wypadek zniszczenia konwoju na tereny Ukrainy.

Co innego jakby wojna była na terenie RP, wówczas kraje NATO same przywożą nam broń bezpośrednio na front i przy okazji zostają tu i pomagają jej używać.

Nie możemy ekskalować konfliktu wywołując III wojnę światową i musimy robić to mądrze.
Ruscy się przebieraja za Ukraińców, typowy Polak nie odróżni ruska od Ukraińca, tak samo z przybyszami, równie dobrze możemy mieć już całą siatkę zielonych ludzków przywiezionych na nasz koszt i rozlokowanych po prywatnych mieszkaniach w Polsce. Nie sprawdzisz tego, na Ukrainie wszystko za dolary można było kupić, nasi tam jeżdzili po prawa jazdy na ciężarówki za dolary i nie tylko.
Jakbym siedział w okopach broniąc Polski i śmiagałby przede mną uzbrojony ukrainiec drący sie po rusku, to miałbym wątpliwości czy to nie rusek. Ostatecznie bym otworzył ogień, bo napewno nie Polak, a bronić się trzeba.

Wracając do tematu newsa, Musk to chyba jedyny miliarder, który faktycznie robi użytek ze swojego bogactwa z korzyścią dla rozwoju technologii i ludzkości.
Reszta kisi kasę i tym samym marnotrawi potencjał tych zamrożonych bogactw.

Do prowadzenia wojny trzeba miliardów. Sankcje średnio działaja? To zdelegalizować kryptowaluty i Rosja poprzez swoją mafią i tysiące "kopalni" dostaną po kieszeni mocniej niż brak dostaw aut i elektroniki - wezmą sobie od Chińczyków i tylko Chiny na tej wojnie jeszcze zarobią extra.

Idę w zakłada, że już miliardy lecą do Rosji przez krypto i darknet, ślepe stare dziadki w UE i USA tego nie widzą, bo na google się nie pojawiło.
Mądrzy ludzie już o tym wiedzą i piszą:

Nie mogę wklepić linków, wystarczy w goole wpisać:
"Sankcje powinny objąć kryptowaluty. Rosja może omijać nimi sankcje:

Albo walimy ruskich po kasie, albo udajemy, że to robimy chroniąc szarą strefę krypciarzy.

post wyedytowany przez zanonimizowany1359977 2022-03-01 13:12:09
02.03.2022 08:00
4.1
RanbuOne
28
Pretorianin

ty to na prawde mało wiesz o finansach i krypto,

jeśli Rosjanie zaczną omijać sankcje poprzez krypto to muszą wymienić swojego rubelka na powiedzmy takiego BTC, wiesz że takie działania spowodują jeszcze większe udupienie rubelka ?, bo wszyscy będą go sprzedawać, nikt kupować, o to chodzi żeby załamać im walutę i spowodować giga inflacje, która w głównej mierzy da po dupie wiejskiej rosyjskiej biedzie bo oni nawet nie wiedzą co to krypto, a jest to własnie ta grupa społeczna która daje poparcie Putinowi, więc twierdzę że omijanie sankcji poprzez skupowanie krypto za rubelki to kolejny kamyczek do lawiny która zmiecie obecny ustrój w Rosji

01.03.2022 13:48
Herr Pietrus
👍
5
odpowiedz
3 odpowiedzi
Herr Pietrus
230
Jestę Grifterę

To akurat prawda, należałoby ostro pier... w krypto
Jedyna nadzieja ze część będą pewnie chcieli wymienić na dolary i może uwalą nieco kurs

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2022-03-01 13:49:32
01.03.2022 14:11
Domin922
5.1
Domin922
64
Generał

Gorzej jak wariat się porządnie wkurzy i ''dla przykładu'' odpali coś na Warszawę.

02.03.2022 08:01
5.2
RanbuOne
28
Pretorianin

ale ruscy nic z dolarem nie zrobią bo sankcje xd

02.03.2022 08:04
Herr Pietrus
😈
5.3
Herr Pietrus
230
Jestę Grifterę

Oho, już nawet uwalenie krypto grozi atomem. :D
Czy ludzie nie zdają sobie sprawy, że epiej wyparować niż skończyć jak mieszkańcy Groznego?

01.03.2022 14:32
6
odpowiedz
1 odpowiedź
zanonimizowany1359977
9
Senator

Domin922
A co jest takiego wyjatkowego w Warszawie, zeby dla niej rozpoczynac III wojne światowa i obalic porzadek rzeczy?
To bylby swoisty end game, konsumpcjonizm zastapilaby walka o przetrwanie.

Sa wazniejsze cele niz Warszawa, wiwcej by ruskie wskuraly strzlajac atomowka w Londyn i Paryż palizujac potezne kraje, a nie Polske, ktora niewiele w swiecie znaczy, a tak na nia itak wywoła III wojne światową.

A co ma byc to bedzie, ten swiat itak schodzi na psy, ludzie wola ogladac i sluchac Youtuberow/streamerow zamiast czytać ksiazki i samemu obserwowac swiat.
Glupia cywilizacja zawsze kończy wyrznieta. Moze to juz czas?
Nawet jeśli, to czlowiek nagral sie juz duzo i to w najlepsze gierki.
Szkoda tylko dzieci, ale pretensje prosze miec do bogaczy, bo to oni taki syf zrobili wyzyskiem przez co większości ludzi na ziemi brakuje zasobow i nie maja nic do stracenia jak wybuchnie wojna.

Wojny byly tak dlugi jak dlauga jest historia czlowieka i dlaczego ma sie to zmienic?
Gdyby nie bylo elit i origarchow, a ich pieniadze mieli obywatele, to nie byloby kasy ani na czolgi czy rakiety, ani checi do walki, gdyz lazdy mialby dom, kawałek ziemi, cieplo, papu i spokojna stabilną pracę w Państwowej firmie, a nie stres i wy,ysk u jakiegos janusza co musi miec miliony najlepiej wszystkie i to natychmiast.

Ja bym atomówki na Warszawe nie marnował, dalbym kase ludziom i obietnice, ze wszystko zostanie znacjonalizowane i kazdy kto popiera rewolucje dostanie kawalek ziemi i prace i kraj sam by wladze i elity pogonil w diabły.

Ludzie chca spokojnie zyc i miec cieplo+ jedzenie no i dach nad glowa bez niewolnoctwa na kredycie 30 lat.
Zasobów starczy dla wszystkich, tylko trzeba by je rozdzielic.
W tej sposob bez wojny zajmujesz kraj.

post wyedytowany przez zanonimizowany1359977 2022-03-01 14:34:27
01.03.2022 17:16
Domin922
6.1
Domin922
64
Generał

Nie wiemy jakby było. Serio uważasz że komukolwiek na Polsce zależy? Wierzysz w to że jakby Polska została zaatakowana, to każdy bez wyjątku wysyłałby całe swoje wojsko na pomoc? Umiesz liczyć - licz na siebie. A Putin może się dogadać z innymi wielkimi mocarstwami, bo to Polska w dużej mierze rozsierdza Putina a ''nasi'' politycy robią wszystko by udawać lidera przeciwko Rosji, namawiając na sankcje inne kraje itp.

Putin to wariat i oby byśmy tego nie żałowali, bo on może stwierdzić ''a wszystko mi jedno, i tak mnie zniszczą'' i wykonać smutny dla świata ruch.

01.03.2022 21:31
7
odpowiedz
plolak
49
Generał

I tym wq..l psychola więc może skończyć się wysadzeniem.

02.03.2022 22:45
8
odpowiedz
Tabu
1
Junior

A ja wam powiem tyle.
Też możliwe że nie rozpoznam Ukraińca a ruska prawidłowo. Dlatego jeszcze nie ma mnie w ochotniczych oddziałach na Ukrainie
Prawda jest taka po nich będziemy my, Polacy.
Jak dojdą do naszej granicy, ja idę do wojska...
Pierdolę mam kategorięD, ale pójdę, bo większość tych co teraz tankowała paliwo w kanistry stanie w korku do Niemiec. Czyli bronić kraju nie będą. W tym korku stanie moja żona z dzieckiem 4 letnim. A ja pójdę najchętniej do snajperów, a jak nie to do oddziałów Kamikadze. Nikt z nas nie ma po co żyć. Chyba że sensem życia jest napierdalanie na komputerze...
Dla mnie to jedynie rozrywka, zajmowanie sobie czasu, ale towszystko..
Więc Kamikadze to tak samo dobra oferta jak każda inna... Nie będę z kobietami w schronie siedział. Albo spierdalał stąd. Nie chcę tu Rusków, napierdalają ych w budynki mieszkalne i tyle.
Jak trzeba będzie to jak ten Ukraiński Bohater wysadzę most własnym ciałem, chociaż ktoś będzie mnie dobrze wspominał.
A to więcej niż jestem w stanie zrobić dobrego dziś.
Pomyślcie nad tym.
Druga wojna światowa była dobrym przykładem. Życie w nie woli nie ma sensu. Życie bez pokoju, spokoju , nie ma za wiele sensu. A w pokoju też nie ma.
Choć rodzina będzie o mnie dobrze mówiła...
To bardzo dużo....
I zostaniesz w pamięci wielu ludzi.
To mój tok myślenia, każdy ma swój..

02.03.2022 23:15
9
odpowiedz
Tabu
1
Junior

Już w tej chwili powinny być zaminowane tereny wzdłuż wschodniej granicy. Wojsko powoływane, i cywile na szkolenia. Nie widzieć czemu nie są. Bo może nie będzie potrzeby....
Sama Ukraina nie da rady....
A to jest atak na Europę.
Ale myślenie Europy jak w trakcie 2 wojny światowej - jakoś to będzie...
I tak pamiętajcie że Niemcy najpóźniej podeszli do sankcji na Rosję. Zamiast znisCzyć rurociąg Nord STREAM 2, SĄ ZESRANI BO MAJĄ SAMYCH STARCÓW W NARODZIE. A Włosi chcą sankcji ale nie na dobra luksusowe... Bo są ich największym dostawcą do Rosji, a Francja pisze w dziennikach, że Polska nie pomaga Ukrainie... Itd.... To tylko Europa ta sama co w 2 wojnie światowej....

Futurebeat Zestawy Starlink od Elona Muska już dotarły na Ukrainę