Być może Playstation 3 bedzie mocniejsze od Zenona, ale tym razem Micro$oft będzie lepiej przygotowany niż w ibecnej generacji, więc Zenon wstrząśnie rynkiem bardziej niż Xbx
Niezla maszynka. Tylko czy nie za malo ramu?
No i ciekawe jaka cena? Ponizej 5000 zeta ? :)
Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-03-09 14:15:53]
Trzeba mieć nadzieję, że developerzy zaprotestują jak w przypadku PSP i zmuszą M$ do wrzucenia większej ilości ramek.
No z tym ramem to troche przesada, 256 co to dzisiaj jest. Troche mnie dziwią te wymagania Microsoftu co do producętów to, że dźwięc w formacie 5.1 ok ale wszystkie gry z trybem wieloosobowym? Wydaje mi sie, że Speed troszeczke tematu nie rozumie bo ta usługa to nie tylko gry wieloosobowe.
mort.s-> ja nie siedze w konsolach ale wiem ze 256ram dla konsoli to i tak WYSTARCZAJACO! dla porownania ps2 mialo bodaj 32 a x1 64mb ram i na jak dlugo starczyly?
co do newsa to zacytuje:
"posiada trzy rdzenie PowerPC po 3.0 GHz każdy" -> NoComment!!! jak zobaczylem ten tekst to parskalem smiechem i polozylem sie na biurku poniekad uderzajac w blat! jak mozna byc tak GLUPIM by napisac taka brednie!!! wychodziloby ze X2 ma proca 9ghz! NIEMOZLIWE!!! przeciez narazie nie ma procow mocniejszych od 5GHZ! prawidlowo powinno brzemiec:
"CPU – Wielordzeniowy (trzy rdzenie) procesor o zegarze 3GHz oparty na PowerPC"!
nie popisaliscie sie... pojemnosci ram tez nie bylo... jedyne czym wyprzedziliscie polska konkurencje to karta dziekowa i dysk... 3/5 ten news w najlepszym przypadku...
sorX zwracam honor z tym ramcem jest... niezauwazylem ale to i tak nie ratuje tego newsa...
==>ChRiS<== -> na dzień dzisiejszy to może starczy te 256 RAM'u ale taka konsola ma wytrzymać na rynku 4-5 lat. Co do PS2 no to niby starcza ale tekstury sa troszeczke ubogie no i plansze nie mogą być zbyt wielkie. No i ten katowany laser z powodu ciągłego dogrywania.
Owa karta graficzna będzie miała moc obliczeniową większą od jakiejkolwiek innej karty na rynku, innymi słowy Half-life 2 to dla niej bułka z masłem.
Odpalcie ja na 3d Marku 2005, zobaczymy czy taka bułka z masłem:)
Ja sobie poczekam aż wyjdzie PS3 i następca Xbox'a poobserwuje przez pierwszy rok i wtedy zdecyduje którą kupić narazie PC i PS2 mi starczają. No i poluje na PSP :)
mort.s ---> Xbox Live służy przecież przede wszystkim do grania online, a np. ściąganie dodatków i komunikacja głosowa z innymi użytkownikami stanowi tylko uzupełnienie.
|eLKaeR| -> w takim razie to Mcrosofcik troszeczke przegioł wszystkie gry mają być multi. Taki Resident Evil np to raczej w multi straci cały klimat a to tylko jedna z wielu gier których klimat opiera sie na jednoosobowei grze. No nic pożyjemy zobaczymy.
mort.s ---> A czy przypadkiem Resident Evil: Outbreak dla PS2 nie umożliwia zabawy wieloosobowej?
Wow, i ile to będzie kosztować? 400 Baksów? Ile stawiacie?
I najważniejsze, ile będą kosztowały gry!
-->> eJay
Hmm, chyba nie będzie można bo podobno obcy jej DirectX. Ale myślę że ta supergrafika i trzyrdzeniowy (!!!!) procesor by sobie poradziły.
Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-03-09 15:49:08]
to juz teraz nie opalaca sie kupic obecnego xboxa
JEsli ta informacja jest prawdziwa ...i taka faktycznie będzie konfiguracja xboxa to od strony sprzętowej uwazam ze będzie wystarczająca ale mam duze obawy co do ilosci ramu..256 mb to zdecydowanie za mało.
Od razu chciałbym uciszyć wszystkich pieniaczy którzy będą krzyczec ze 256 mb dla konsoli to duzo ..otóz nie, nawet biorąc pod uwagę brak rozbudowanego systemu operacyjnego (oszczędnośc na pamięci rzędu 100-150 mb) to i tak za mało , dlaczego niektórzy zapytają:
Otóż dlatego ze im większa moc graficzna platformy tym bardziej rosnie zapotrzebowanie na ram ..i to rosnie do potęgi.
Jesli w konsoli mamy pixelshader 3.0 i wydajną jednostkę geometryczną to ilosc textur przypadających na jeden wielobok rosnie 3-4 krotnie ..bo jesli chcemy zeby bylo ładnie to musimy zastosowac : texturę + displacement mapę (patrz engine UNREALA 3) + specular mapę + ewentualnie dodatkową bumpmapę + inne mapy w zaleznosci od potrzeb. Jesli dodatkowo chcemy zeby te textury miały wysoką rozdzielczosc to 256 mb starczy nam co najwyżej na 2 postacie i małą scenę. Czyli Tekkena da się zrobic ale takiego wypasnego Call of Duty juz nie...i będzie dokładnie ta sama sytuacja co ze starymi konsolami ..gry typu Silent Hill czy Tekken gdzie lokacje są małe i postaci jest niewiele będą wyglądac ładnie ale takie MEdal od honor na PS2 czy np nadcho0dzący Brothers in Arms będzie wyglądał gorzej.
Pamiętajmy tez ze geometria skomplikowanych obiektów ich animacja tez troche zajmują.
Mozna to w pewnym stopniu obejsc przez dynamiczne doczytywanie danych ..ale wtedy mozemy zapomniec o fppach z duzymi scenami ala FAR CRY..będą to raczej fppy z duzą mapą ale podzieloną na małe sekcje przez które przemieszczał się bedzie gracz ...ponadto dla oddalonych od gracza postaci nie będą ładowane dodatkowe mapy ..tylko same textury..wtedy troche zminimalizuje się te braki .
Podsumowując uwazam ze 256 mb to smiesznie mało dla wspołczesnych układów graficznych i ich następców ..zwłaszcza ze platforma ma starczyc na 5-7 lat
I jeszcze jedno ..tak naprawdę nie ma znaczenia która platforma będzie mocniejsza Xbox 2 czy PS3 ..wazne będą gry ...w D### mam czy PS3 będzie miało 5 ghz czy 10 GHz jesli wychodzic będą na nią słabe tytuły , podobnie Xbox ...obie konsole będą na tyle mocne ze gry będą cieszyć oko...to gry zadecydują która platforma zostanie królem..ja stawiam na PS3
cenka konsoli nie przekroczy 2000 zł ale wontpie żeby dała rade sony a gry okoł 200zeta ,a co do sprzenti to bedze rozwal blaszaki jak chce bedze drugie trzecie londowanie na normandji drugie było przy ps2
dla mojego radeona 9500@9700 half-life to też bułka z masłem.
--------------->==>ChRiS<== nie parskaj śmiechem bo się możesz udławic, co z tego że na rynku nie ma narazie takiego procesora(no chyba że pracujesz w laboratorium microsoftu, intela lub amd i jesteś na bieżąco)procesor z trzema rdzeniami po XGhz wcale nie równa się procesorowi 3xXGhz, poza tym Xbox2 zapowiedziany jest na jesien, http://xbox.gamespy.com/xbox/microsoft-xbox/594331p1.html
Ventor_PL >>> mógłbyś napisać o co ci chodziło w ostatnim poście , bo przeczytałem go trzy razy i jakoś nie mogę zrozumieć.
Te "next-next geny", zapowiadają się Bosko ! Jak o mnie chodzi, wolałbym PS3 niż Xbox2 ale gdyby mi ktoś dał takiego nowego X'a to bym nie pogardził :) W ostatnim "Psx Extreme", jest zajebisty artykuł o konsolach, w którym autor wyśmiewa Sony i wychwala Xboxa, polecam bo pomijając temat, czytając to można nieźle zlewać :) I wszędzie piszą o tej nieszczęsnej pamięci 256DDR na dodatek Sony chce koniecznie jakiegoś Rambusa czy Bambusa. Oczywiście pamiętajmy że aktualne PS2 ma tylko 32 MB pamięci RAM i 4MB pamięci graficznej, a mimo to grafika i płynność jest w grach konsolowych rewelacyjna. Mimo wszystko powinni dać 512 RAM, bo technologie graficzne rozwijają się w szalonym tempie i dużo szybciej niż te 5 lat temu. A wogóle prezydent Kwaśniewski powinien zmienić konstytucję i każdy gracz powinien mieć zapewnione, że dostanie jedną konsolę (do wyboru) i wypasionego kompa, wymienianego co 2 lata na koszt państwa. A gry powinny być dotowane przez skarb państwa, powiedzmy 50% dotacji, żeby nie przeginać :)
CHESTER80 - akurat prezydent Kwaśniewski to najpierw powinen stawić się przed komisją śledczą ds. Orlenu, a dopiero potem brać się za zmiany w konstytucji. ;)
co za różnica czy ps3 bedzie bardziej zaawansowana i szybsza konsola czy odwrotnie, obie konsole beda niesamowite a wyznacznikiem - kupic ps3 czy xbox - sa gry.
bo co z tgeo ze np xbox 2 bedzie 2 razy szybszy skoro niezagrasz na nim w GT5 :D
??? --> GT5 i nie tylko :) Bo przecież wszyscy czekają na GTA Europe, MGS4, SH5 itd.
Moze zbierzcie sie i napiszcie maila do inzynierow z laboratoriow microsoftu w sprawie tego ramu. bo z tego co piszecie wynika, ze te gamonie bez szkoly, i zadnego doswiadczenia w dziedzinie robienia hardware'u, software'u i innych ware'ow nie wiedza co robia; wogole z reszta nei wiedza co sie dzieje w grafice teraz, nie wiedza co to pixel shader 3 itd itp. piszcie tego miala, bo bez waszej rady zrobia konsole ktora bedzie wyciagala w porywach 25pfs, przy dwupokojowej scenie i trzech postaciach.
w was cala nadzieja.
"Autor tekstu zakłada jednocześnie, że niektóre z ww. elementów mogą w ostatecznej fazie ulec zmianie."
nic nie jest pewne, a zmianie ulec moze wszystko
miałem oczywiście na myśli half-life 2
Nie mylcie moi Drodzy pojęć. Microsoft wymaga obsługi usługi Live!, to nie znaczy, że każda gra ma mieć multiplayer. Po prostu będzie posiadać tzw. Content Download, opcję komunikacji głosowej czy np. Live Aware!, czyli jak grasz np. w jakąś grę, to inni podłączeniu do Live widzą Cię online i wiedzą w jaką grę aktualnie grasz, mogą Cię wtedy zaprosić do rozgrywki w inną grę.