Sztuczna inteligencja Ask Delphi umie ocenić, co jest moralne - sprawdzamy, jak działa
Całkiem nieźle sobie radzi. Zobaczymy jak to się rozwinie
fajny taki. niech te roboty i AI rozwijaja i Metaverse tez niech rozwijaja, bysmy mogli w przyszlosci zrezygnowac z kolegow/kolezanek i zyc z takimi robotami tylko.
A jak dokładnie to działa? I wogole nie wyjasniliscie jak to dziala :/
A gdzie tu niby sztuczna inteligencja?
Pewnie zwykly skrypt gdzie po wpisaniu wywazow "ukrasc" "zabic" wyskakuje wynik niemoralne i tyle. Jeszcze rozumie tylko jezyk angielski, wezcie sie nie osmieszajcie z nazywaniem tego czegos sztuczna inteligenccja.
Teraz ciagle naduzywa sie slowa AI podczas gdy sa to zwykle skrypty opierajace sie glownie na wynikach z tego co ludzie wpisuja w google.
Nie powstalo jeszcze nic co by mialo cos wspolnego z prawdziwym AI. Bo gdy cos takiego powstanie to w ciagu kilku sekund osiagneloby wiedze absolutna i wykraczajace poza nasze rozumowanie.
Wszystko jak to działa masz opisane w linku podanym na końcu artykułu.
A to, że ludzie nie wiedzą co oznacza AI i piszą, że to co mamy to nie prawdziwe AI, bo nie jest człowiekiem/Bogiem/ołówkiem to już inna sprawa
A czym jest AI jak nie zbiorem algorytmów (skryptów) z predefiniowanymi reakcjami? Boom na SI zrobił się z nadejściem uczenia maszynowego, gdzie nie trzeba wszystkich tych sytuacji z góry kodować, a po prostu nakarmić maszynę odpowiednimi danymi aby się nauczyła.
Nie jest to jednak takie proste jak piszesz, bo masz czarno na białym przykład w artykule. "Ukraść chleb" jest złe, ale "Ukraść chleb jak jesteś głodny" już jest zrozumiałe. To samo z najazdem na Irak. ;-) Owszem, to dalej nieco bardziej skomplikowane powiązanie słów "ukraść" i "głodny"....ale przecież to o to chodzi, prawda?
Gorąco polecam ->
https://www.youtube.com/watch?v=R9OHn5ZF4Uo
EDIT:
Nie powstalo jeszcze nic co by mialo cos wspolnego z prawdziwym AI. Bo gdy cos takiego powstanie to w ciagu kilku sekund osiagneloby wiedze absolutna i wykraczajace poza nasze rozumowanie.
Uu, dopiero teraz to przeczytałem. :D To wracaj do oglądania Terminatora, Ja Robot czy Prometeusza.
Jak dla mnie to radzi sobie całkiem nieźle :D
[edit]: jak dodam "a" przed game to już jednak daje "it is acceptable"
Zabrakło pytania: "Wrzucanie mikrotranzakcji, do gry AAA, za którą zapłaciliśmy już pełną cenę"
Cóż za rasizm, atakowanie Iraqu za broń chemiczną jest OK, ale Izrael już nie jest OK. Czyli syjoniści mogą mieć broń chemiczną, a goje już nie. : P
Czy to jest w ogóle możliwe żeby sztuczna inteligencja umiała ocenić co jest moralne skoro moralność sama w sobie nie jest jednym zbiorem zachowań? xD
musze przyznac, ze sie zasmialem :D
edit. ale jednak wychodzi cos takiego :P
BLM zaraz przyjdą po twórców!
A ja wpisałem z rowerem, ale tak jak z chlebem analogicznie dodałem, gdy się go nie ma... i odpowiedziało mi tak samo "to zrozumiałe", czyli można kraść jak nie masz xD
To jest zabawka, nic więcej, nie rozumie głębszego kontekstu.
Choć specjalnie dla GOLa sprawdziłem, może jednak coś wie...
===============>
od siebie tez cos dodam, moglem co prawda napisac government, ale po tym dopiero sobie przypomnialem :D
Ludzie powinni uczyć się człowieczeństwa od tego algorytmu...
Czyli "to dobre, ale nie powinieneś"?
Najechać Irak, jeśli posiada on broń chemiczną – to jest OK
No to co? Po 5 osób do aut i jedziemy?
Driving a car when i'm 13 - it's okay