Starlink w Polsce - kosmiczny internet Elona Muska jest już dostępny
Drogo no ale to w końcu internet satelitarny. Na szczęście mi to nie potrzebne bo mieszkam w centrum miasta, ale pewnie wielu ludzi na wsiach by z pocałowaniem ręki taki internet wzięło. Tylko pytanie kogo na to stać żeby płacić 450zł miesięcznie za internet
Widzę że po raz kolejny cena nie jest dostosowana pod konkretny rynek, tylko "Polska jest w UE więc zarabiają tyle co Niemcy". Ehh... No chyba że ta technologia faktycznie jest taka droga, to zwracam honor.
Technologia kosztuje tyle ile kosztuje i to nie ich wina, że w Polsce się mniej zarabia niż w Niemczech.
Nie dałbym takiej ceny za neta XD nawet jak by było mnie stać już bym wolał wtedy zamieszkać w mieście pod światłowodem i płacić te i 100 zł za 1Gb/s. A aktualnie starcza mi LTE który mam bez limitu i spokojnie na wsi mam nawet i 70mb/s głównie w nocy.
Jak ktoś ma dom za 2 miliony na wsi, to ma zamieszkać w mieście, aby mieć Internet za 100 zł?
Dzisiaj to właśnie na wsiach zyja najbogatsi Polacy.
Nie tylko miliarderzy rolnicy, ale takze najbogatsi miastowi wyprowadzili sie na wies.
W miastach zostala juz tylko biedota, niedobitki klasy sredniej i bogaci w apartamentach, ktorzy nie maja ochoty dojezdzac w korkach ze wsi, dlatego wciaz mieszkaja w miescie.
Wiec target na taki internet na wsi jest, ale sądzę, ze 5G lepsza robotę zrobi.
Jak jezdze po wsiach i widze jakie tam wille i rancza stoją, to ja miastowy od zawsze czuje sie żebrakiem widziac te miliony w domach i ziemi.
Za jakies 20 lat to miasta beda prosic o Janosikowe wsie, a mieszkancy wsi beda przyjezdzac do miast biedę ogladac.
Przynajmniej w Polsce.
Wiec target na taki internet na wsi jest, ale sądzę, ze 5G lepsza robotę zrobi.
5G ma zbyt mały zasięg, żeby to wdrażać poza miastami. Nie czekaj na to. Prędzej zobaczysz światłowód.
Lepszy od polityków. Bogatszy będzie się bardziej bogacił i zostanie w mieście. Biedniejsi czy zamożniejsi budują się na wsi, bo grunty były tańsze [kiedyś]. lol i to jeszcze na kredyt. Powodzenia, chyba żyjesz w namiocie. Rolnicy miliarderzy... z długiem na karku, więc KRUS do likwidacji swoją drogą (?) A jak Ci ceny podwyższą za żywność będziesz płakał; albo Pan samowystarczalny (?) aby tylko dożyć do śmierci.
Tymczasem ja,płacę 70 zł na miesiąc za tv,telefon,i może nie ultra szybki internet,ale wystarczający .Strony ładują się szybko,gry pobierają się w dobrym czasie,chociaż te największe to 4-5 godzin. 50 gb na godzinę chyba mam.Po wyprowadzce ,będę płacił albo 90 zł albo 110.Jeszcze nie zdecydowałem,jeszcze szybszy internet,plus masa kanałów tv.Które w sumie są mi zbędne.Za sam szybki internet będę bulił 70 zł. Nie wiem po co,dla zwykłego kowalskiego więcej. Aktualnie mam 310 Mb/s pobierania, i 42 Mb/s wgrywania . Więc to pierwsze styka,a te drugie mnie nie obchodzi ;)
Ale dla firm,i kogoś kto potrzebuje,w przyszłości będzie spoko.Bo tańsze będzie na pewno.
No i? Wiem. Może być i marsjański.Chodzi mi o to,że jest mi zbędny,skoro normalny mi wystarcza,i uważam go za mniej zawodny, niż będzie ten.
No fajnie tylko to nie jest internet ani do miast ani do nawet mniejszych miejscowosci w Polsce tylko na konkretne zadupia, nie mam na mysli tez wiekszosci wiosek.
Rzeczywiście zasięg komórkowy jest tak słaby w Polsce, że internet satelitarny byłby lepszy od komórkowego"
Co z tego, że eksperci mówią, że te starlinki mogą doprowadzić do katastrofy, ważniejsze żeby bogaty chłopiec miał kasę na bilboardy w kosmosie.