Sinclair ZX Spectrum ma już 25 lat
Mój tata z pracy przynosił takiego do domu. Pierwsze gierki i te "cudowne" kasety... ehh :)
Mam widgeta z zestawem gier na zx... Saboteur, Bruce Lee, Skool Daze i takie tam. Ale z samą spektrumną nie miałem do czynienia, zaczynałem od Atari 800.
Pamiętam mój pierwszy komputer, był to ZX spectrum+ model "+" tym różnił się od podstawowego że posiadał lepszy głośniczek i plastikową klawiaturę. Do tej pory wspominam go z rozrzewnieniem, ani Commodore64, ani Amiga, ani żaden PC nie wzbudzał już u mnie takich emocji jak mój ukochany ZX Spectrum R.I.P. mój przyjacielu:-)
W artykule napisano, że ustępował c64 i Atari ST. Czy Atari ST to nie był przypadkiem taki odpowiednik Amigi?
gladius--> Zgadza się, ATARI ST miało być konkurentem AMIGI a jak skończyło to wiemy.
gladius---> Dokładnie tak Atari ST był wprost konkurentem Amigi, myślę że chodziło raczej o Atari 800XL
Ale błyskawiczne odpowiedzi, napisałem od razu, a tu widze już trzy:-)
Mój pierwszy komputer. kupony w Baltonie za 125 $ w 1985 roku :)
Wspaniala grafika i efaekty muzyczne :) Wiele razy wracałem do emulatora na PC i starych gierek. Wydaje mi sie że gdyby dzisiejsi programiści wyciągali z obecnych PC-tów to co programiści w latach 80-tych i 90-tych ze Spectrum to mielibyśmy teraz jakiś mega kosmos :)
Nostalgia i wspaniale wspomnienia :)
Ciekawe, czy pisane są jeszcze gry na tego kompa...
I do tego ten przepiękny monochromatyczny monitor ;) Ech łezka się w oku kręci.....;]
Slawekk --> akurat efekty muzyczne nie były w spektrusiu wspaniałe, bo dysponował tylko jednokanałowym bzyczkiem. Bardzo dobre możliwości dźwiękowe miał natomiast Commodore 64, który był często używany przez muzyków (jak na przykład grupa Kombi).
pamietam, dalem za niego jakies kosmiczne pieniadze, bodaj 6 srednich krajowych albo cos w poblizu... Ech :) Jakbym dzis tyle na swoj sprzet wydal to mialbym Crysisa w 3000x2400 z wszystkimi bjaerkami i 100 Fps minimum :)
Ja rozpocząłem giercowanie od TIMEX'a 2048. To też był niezły sprzęcior i następca Spectrusia !
LASER SQUAD, to była gierka !!!
To już wiemy smuggler czemu pracujesz w CDA, musisz kiedyś spłacić te długi :D
gladius- Atari ST miało taki sam procesor jak Amiga. Na tym podobieństwa się kończą :) Poza procesorem Amiga miała lepsze układy dźwiękowe, grafikę, parę innych fajnych koprocesorów (np blitter w standardzie) .
eh az sie lezka w oku kreci:) pierwszy komputer na jakim mialem okazje zagrac:)
Migowa demoscena wypluła taką piosenkę pod tytułem anty-atari... Pamiętam słowa do dziś:
Możliwości ma spectruma,
lecz to atarowców duma!
ATARI eeesSSS-Teeee!
Je, je je! ;-)
ten kawałek jako antyatar.mp3 i antyatar.mod jest do znalezienia na sieci ;-)
Pozdrawiam!
Salut dla wszystkich ex i obecnych posiadaczy. Ech za moim Timexem 2048 lezka mi sie kreci...