Samsung Neo QLED QN91B zagwarantuje wam kinowy seans nawet w jasny dzień
Ja kupuje tylko telewizory nie tansze niz 8 tysiecy PLN.
Skoro mowa o działaniu przez pare dobrych lat to z chęcią bym zobaczył test telewizorów po solidnym przebiegu np 3 lata. Jak wygląda podświetlenie, bo to jest największa bolączka TV. Bez znaczenia czy kosztuje 3 czy 10 tysięcy.
Ciekawe, czy Qledy faktycznie zaraz znikają z rynku?
To jest jeden z najlepszych TV na rynku model 95 ma dodatkowo one connect poza tym jest identyczny choć model 95 można podłączyć do ściany przez samsung no gap / HDR na 91/95 to absolutny top właściwie jedynie samsung 95b i sony A95K oba na matrycy qdoled mogą z nim konkurować. Cena obecnie też jest atrakcyjna aczkolwiek jeśli ma być to nie monitor to od razu warto mierzyć w 65/75 a najlepiej 85"
oczywiście że jest tylko ma oznaczenie 90B ponieważ jest inna numeracja USA/EU i 90B jest zarezerwowany dla 85" w EU, dopiero one connect 85" ma oznaczenie takie same czyli 95B
to jest 91B w serii dla 85" na EU
https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/telewizory/telewizor-samsung-led-qe85qn90b-neo-qled-uhd-120hz-miniled-tv-2022
to jest 95B z one connect
https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/telewizory/telewizor-samsung-qe85qn95b-75-miniled-4k-100hz-tizen-tv-dolby-atmos-dvb-t2-hevc-h-265
qn95b i qn91b powyżej 50' różnią sie jasnością ekranu hdr, typem hdr (1500 ma qn 91, 2000 qn95) poborem prądu, grubością ekranu, odświeżaniem - w qn91 144Hz jest tylko w 43' i 50' a w qn 95 jest w większych także 144Hz, więc nie mów mi że różnią sie tylko numeracją... a i do c20 lg oled które psiadam dalej sie chowają w kwestii szczegółów w bardzo ciemnych scenach w np. dolby vision i mam wrażenie, że lg ma lepsze kąty widzenia ale "każda sroka chwali swój ogon"
różnica pomiędzy 90/91 a 95 to głównie one connect i różnicą w matrycy 120 / 144Hz pozostałe różnice są marginalne nawet różnica w matrycy jest to właściwie ciekawostka. Co do peak HDR to nieprawda.
https://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/qn95b-qled
https://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/qn90b-qled
seria 90/91 ma większy HDR peak właśnie dlatego że zastosowano inną wielkość panelu / panele pod one connect są jeszcze ciesze przez to nie dało się zastosować tak dużej iluminacji.
LG oled mam nadal jeszcze przy komputerze nie miałem czasu jeszcze zmienić na S95B (może w styczniu) co nie zmienia faktu że oled LG to też świetny sprzęt.
Mam tą samą serię i polecam cholernie. Przy tańszych 8k za 2-3 lata przejdę na 65 cali pewnie
Mam i bardzo sobie chwalę. Do jasnego pokoju jest świetny. A i w czasie nocnych seansów daje radę i to bardzo dobrze.
tak tak samsung a później dasz aktualizacje, która zniszczy zalety tego TV jak zrobiłeś to z seria s95b i reszcie swoich TV. Najpierw dają super jasność i super to wyglada, aby ludzie pokupowali, a potem aktualizacjami zmniejszają ową jasność.
A który lepszy? Ten Samsung
https://www.samsung.com/pl/tvs/qled-tv/qn91b-75-inch-neo-qled-4k-smart-tv-qe75qn91batxxh/
Czy ten Sony?
https://www.sony.pl/electronics/telewizory/a95k-series
Sony droższy, ale jednak mniejsza matryca. Szkoda ze nie ma tego Sony w 75”
W sumie jest jeszcze QN95B i 85” już za 16500
Gdyby tylko miał Android TV…
Chociaż z tych większych Tv (75+) to nawet patrzę ze LG C2 może być najlepszym wyborem obecnie. Ktoś potwierdzi?
Zastosowanie to salon, raczej jasny, ale tv używany głównie wieczorami do grania na ps5, kompie z gf 4090, i do wszystkich streamingow
Cainnor - moja kwalifikacja jakości paneli jest następująca
qdoled - jako najlepszy ale są tylko w 55 i 65" przynajmniej w tym roku - więc jako monitor do komputera 55" bajka. Wybrał bym samsunga mimo że sony wierniej odtwarza kolory to jednak do grania lepszy jest z większym peak HDR i podkręconą tonacją. Tutaj S95B to najlepszy wybór.
neoqled - tutaj seria qn90/91bat lub 95bat - z one connectem, jeśli celujesz w 8K to właściwie wszystkie z EX line są z one connect jest to najlepsze co samsung wprowadził jeden kabel przezroczysty do pudełka a dopiero z pudełka zasilanie. Można wtedy idealnie z uchwytem samsung no gap przypiąć panel do ściany dylatacja od ściany to jakieś 3-4mm. W innym wypadku za każdym razem jakbyś chciał zmienić coś z portami musiałbyś zdejmować panel ze ściany przy 75 a tym bardziej 85" powodzenia ;) Dodatkowo wysokie serie qn mają 120-144 matryce + peak HDR idealnie pokrywający obecnie mapowanie ponad 2000cd/m2 a często nawet wyniki pod 3000. Nie ma co nawet porównywać HDR w tych modelach z oledami.
oled - na trzecim miejscu ale nadal to ścisła czołówka jeśli mówimy o grani to właściwie nowa seria evo C czy G to też idealne panele do gier tylko gorsze od wyżej wymienionych.
Poza tym wielkość ma znaczenia zawsze 85" to obecnie najwyższa przekątna w segmencie premium masz jeszcze 97" ale to tylko w oledy LG i 98" w słabych qledach 4K od hisense lub TCL (oba złomy). Powyżej 75" celowałbym już w 8K, właściwie 75" powinno się kończyć na 4K. Do oglądania TV możesz zaryzykować z 97" oledem ale do gier absolutnie nie chyba że będziesz daleko siedział co mija się właściwie z celem. U mnie gram na 85" jakieś 2m od TV i dla mnie to idealna odległość w gamming roomie.
Android kto co lubi, Tizeny w samsungach są dla mnie super poza tym ja oczekuje od TV kafelek z dedykowanymi VODami i portów pod gry a to wszystko idealnie dostaniesz od Samsunga. Poza tym Q-symphony to najlepsze co Samsung wprowadził w segmencie TV+Soundbar. Podłączasz pod HDMI eARC i masz idealny dźwięk z przodu ekranu same belka nigdy ci takiego czegoś nie da. W rozwiązaniu konsumenckim dla normalnego odbiorcy niczego lepszego nie potrzebujesz.
Tak naprawdę to chyba został mi wybór w 85” między tym Samsungiem 95B, LG C2? Dlaczego nic o LG? Słabszy?
Ok, moze jeszcze chwila rozwazania dla modeli 8k ;)
QD-OLED rulz, ale niestety nic powyżej 65” nie ma i to za mało :( A czekać rok mi się nie chce
tak, moim zdaniem najlepsze matryce obecnie to 1.qdoled, potem 2. neoqledy a potem 3. oledy. Z tym że 85" to tylko w 8K matrycy, jak chcesz 4K to nie kupuj nic powyżej 75" chyba że to do oglądania a nie grania. W grach będziesz miał taki pixel pitch że z bliska będziesz mógł liczyć kwadraty ;) 8K matryca ma za to idealny pixel pitch dla 85". Nikt o tym nie pisze czy mówi głośno ale 85" to powinny mieć tylko TV 8K, a nie 4K. Są też 97/98" 4K ale to już w ogóle tragedia. Jeśli 85" to kupuj coś z Excellence Line QN900A/B / 800B
https://www.samsung.com/pl/tvs/?85-inch-tvs+rozdzielczosc-8k
Przepisujecie marketing Samsunga, czy rzeczywiście coś przetestowaliście? Bo trochę głupot tutaj napisaliście, na przykład to jest absolutna bzdura:
Żeby zobaczyć różnicę pomiędzy treściami SD a HDR, trzeba posiadać telewizor o odpowiedniej jasności. Nie dajcie się zwieść znaczkowi HDR przy modelach z iluminacją na poziomie 400-600 nitów.
Nie liczy się sama jasność, tylko kontrast, dlatego OLEDY mają znacznie lepszy HDR mimo że nie są w stanie osiągnąć wysokich poziomów jasności, na przykład Oledy LG z serii C osiągają około 200 nitów na całym ekrani i max 700-800 na 10% ekranu.
To była prawda kiedyś kiedy oled ma nieskończony kontrast a ledy miały 1:5000 i kilka stref wygaszania. Teraz kiedy neoqledy maja ok.1000 stref wygaszania i są na microledach kontrast przy duże powierzchni czerni to nieskończoność jak w oledzie a przy malej 1:90000 jak ma qn90 seria to czern jest prawie identyczna oled vs neoqled (chyba nikt nie jest w stanie wskazać który to oled) a różnica w nitach to 700 w peak vs. 2000 a w scenie detalicznej 150 vs. 700 czyli właściwy. Neo Qledy w HDR zjadają oledy. Po prostu piszesz o rzeczach historycznych. Oledy to już przeżytek m.in. dlatego cena neoqledow jest tak wysoka qdoled to już wlasciwie nokaut dla technologii LG.
Zapomniałem dopisać oczywiście takie parametry to maja tylko serie premium dla neo qled tylko seria 9xx juz 8xx to zupełnie inny poziom tak samo jak qledy poprzednie innych firm. Prawdą jest za to że matryca oled zawsze wygra z budżetowym tv lcd gdzie hdr opisany jest na 400-600 nitach. Poza tym HDR to nie tylko jasność co też odwzoriwanie barwy dla treści HDR.
Alex, miales racje z tym 85” i 8k - to sie spina. Tylko wtedy tv to koszt 30-40k w zaleznosci od modelu. Dlatego na razie wybralem 75” i 4k. Zawezylem tez wybor do tych 3 modeli:
- LG 77” G2 - chyba najlepszy do grania, ma free i gsync, ok 17k zl
- Samsung 75” QN95B - brak Dolby Vision i DTS, sprawne no gap/one connect, najtańszy w zestawieniu 13k zl
- Sony 75” X95K - Google TV i bajer pod PS5, przepłaca sie troche za marke, cena jak LG 17k zl
Finalne reko anyone?
Sam kupowałem poprzednią generację telewizorów i wnioski były wtedy - nie ma absolutnie żadnej różnicy między flagowcami telewizorów. Ważny jest za to salon, testowałem dwa TV, LG oleda (G1 albo C1, też zachwalany) i Soniacza X95J. OLED absolutnie przegrywał w moim salonie, co było największym zaskoczeniem i trochę rozczarowaniem - mój salon był zbyt jasny, zbyt wiele światła odbijało się na TV. Postawiłem więc na Soniacza. Szwagier za to ma "ciemny" salon - i tam właśnie ten LG wygląda świetnie.
Więc rekomendował bym:
- jeżeli masz ciemny salon, LG G2.
- jeżeli masz jasny salon - obojętnie, ale Google TV uważam za niebo lepszy system niż barachło w Samsungach (sam przesiadałem się właśnie z Samsunga na Sonego).
Dzięki micin
Jak definiujesz jasny/ciemny salon?
U mnie w wieczorami ciemno, w ciągu dnia jasno. Korzystam tak pewnie w 70-80% wieczorami jednak
ciemny salon to właściwie jak gameroom typ grobowca gdzie światło dociera tylko wtedy kiedy podniesiesz żaluzje, rolety a okno i promienie nie są skierowane na odbiornik typowa dziupla - typ nerda / singla
jasny salon to normalny salon gdzie masz dobre nasłonecznienie i duże przeszklenia czyli 99% tego co ludzie oczekują od salonu - typ rodzinny
Heh, to taka dziuple sobie zaprojektowałem na -1 ale jeszcze trochę czasu upłynie zanim będzie stała. Także na dziś jasny salon ;)
Tak jak Alex napisał - jasny salon to taki typowy, Polski tradycyjny salon, duża ilość okien, dużo światła. Od siebie dodalbym jeszcze jasne kolory ściany za telewizorem - też dużo wpływa na odbiór.
Oczywiście można to zniwelować (zasłony/rolety zaciemniające), ale osobiscie używam białych rolet (tylko żeby ktoś nie zaglądał, przepuszczają prawie całe światło), przez co do zachodu pada słońce na ścianę z telewizorem.
Jasny salon zabija (IMHO) sens Oleda - obraz wygląda o wiele gorzej niż dobry LCD, traci się największą zaletę OLEDów ("nieskończony' kontrast).
Cainoor - najlepszy z tych wymienionych jest Samsung 75" QN95BAT - Dolby Vision kończy się na 1000 nitach / ten telewizor ma peak pod 2000+.
Czasy dominacji oledów już minęły tutaj zapoznaj się z testem Samsunga
https://hdtvpolska.com/samsung-neo-qled-qn95a-mini-led-test-recenzja/
https://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/qn95b-qled
problemy jakie były z pompowaniem HDR zostały już usunięte aktualizacją softu teraz jest idealnie i pokrywa się w zasadzie z studyjnym. Nie sugeruj się też recenzjami punktowymi bo test jest wykonywany na dany dzień i to że np. na rthings oledy mają np. wyższy rating w danej kategorii to rozwiń czemu i z jakiej daty był to test. Wiele osób chce aby je aktualizowano punktowo ale jest to niewykonalne bo ktoś musiałby cały czas updatować. Po prostu skup się na treści sprawdź datę a nie na cyfrach.
Dolby Vision pomaga tylko dla najsłabszych TV czasem dla oledów. Sam DV działa tak że przesyła metadane pod TV aby wyłuskać lepszy obraz z dostosowanej scenie 1000 nitów (przekłamuje na korzyść odbiorcy), jak masz TV który ma ponad 1000 nitów DV nie istnieje. Poniżej w filmie masz czemu
ja bym wybrał tak jak ci napisałem QN95BAT z samsung no gap i z one connect mam w domu zresztą wszystkie duże panele na one connect i nie wyobrażam sobie inaczej
micin3 - prawda o ile nie zmieni się technologia w przypadku LG właściwie zmienia się tylko numer oled z C1 na C11, C21 itd. G... (dla modelu podobnego do obrazu) aczkolwiek nowa matryca evo jest trochę jaśniejsza, jeśli chodzi o qledy to były qledy obecnie są neoqledy na minidiodach. Ale generalnie masz rację kupując w 2022 flagowca z 2021 nie wiele stracisz na jakości o ile dobrze wybierzesz.
Szkoda, że nie ma 43 cali, ale może kiedyś wezmę do salonu i do sypialni wersje 65 calowe, a do kompa 43 calowego QN91B.
Dzięki za odpowiedz.
Btw Na rtings to LG G2 wyglada na lepszy model - zarówno w grach, podłączeniu do PC i przy porównaniu jakości obrazu
https://www.rtings.com/tv/tools/compare/samsung-qn95b-qled-vs-lg-g2-oled/32383/31238?usage=1&threshold=0.10
Masz o nim jakieś zdanie? Bo w ani jednym poście chyba o LG nie zahaczyles
Pytania pomocnicze w temacie Samsunga:
1. Czy OneConnect zapewnia tez prąd czy to mimo wszystko oddzielny kabel?
2. Czy przelacza się z automatu na źródło PS5 jak się włącza z pada? W poprzednim Sony tak miałem
3. Czy 4k 144hz ma 4:4:4? Trochę sztuka dla sztuki ale ciekawi mnie to
Wiadomo ze najlepiej bylobympoczekac do 77” qd-oled ale do przyszłych wakacji nie wytrzymam raczej ;)
Cainoor - bo to są testy historyczne. Poczytaj przed zakupem sam a nie patrz na cyferki. Wspomniany sony przez micina ma tylko np. 60 stref wygaszania kontrast 1:60K i matryce 120Hz. Samsung ma 144Hz/800+ stref zależnie od modelu i kontrast 1:90K a w scenach gdzie przeważa ciemność np. kosmos i gwiazdy nieskończoność jak oledy. Wrzuciłem ci testy do poczytania.
1. One Connect to przezroczysty kabel który dostarcza wszystko wszystkie sygnały + prąd jest cienki i przezroczysty u mnie nawet nie jest schowany w ściany bo go nie widać. Nie wiem jak to zrobili ale przesyła wszystkie sygnały portowe + prąd ;)
2. tak, wybiera pierwsze źródło aktywne
3. oczywiście 4K 144 4:4:4 i dodatkowo 12bit matryca.
Oled LG C mam jeszcze jako monitor choć to już chwilowe bo zamieniam na qdoled S95B, pozostałe wszystkie TV w domu to neoqledy ze względu na fenomenalną jakość obraz i przede wszystkim jakość HDR. Dlatego nie wymieniam oledów bo uważam że mimo że oled to synonim jakości to są już lepsze matryce na rynku. Przede wszystkim qdoled ale tutaj tylko 55 i 65" oraz neoqledy i tutaj właśnie 85"
Mogę ci spokojnie rekomendować QN95B jak będziesz zawiedziony to dasz mnie na ignore ;) ale uważam że w 4K nie ma lepszego modelu na ten moment w 75"
Normalnie prowizje Ci powinni zapłacić. Najtańszy w zestawieniu i miał u mnie najniższy ranking, ale mocno działasz i się wysuwa na prowadzenie lol
Żeby była jasność - nie twierdzę że masz brać tego Sonege. Sam, mając wybór między X Sony a QN Samsunga bym wybrał tego drugiego (mimo mojej nienawiści do systemu Samsunga). Sonego wybrałem dlatego, że 85 cali kosztował 16 tysięcy, a jego konkurent Samsunga grubo ponad 20 tysięcy (nie pamiętam który był odpowiednikiem Sony X95J), nie że uważałem go za lepszego.
Alex, jakieś tipy w używaniu? Jak skalibrować? Co warto skonfigurować?
Btw przy kaźni wyszło, ze chyba czas na niwy ampli bo moj obecny nie wspiera eARC ani 120Hz lol
Ktoś wie jak ogarnąć żeby jak sobie wyłączam PS5 i TV oraz Amp, a potem chce włączyć TV na inne źródło (np Netflix) to żeby już mi od razu nie włączał PS5 tylko sam TV i Ampli?